Ison talon Armi

Aki Kangas
    Informaatiotutkimuksesta valmistunut Aki Kangas työskentelee Yleisradiolla

Aki Kangas on paiskinut informaatikon hommia Yleisradion Armissa eli Arkisto-, medianhallinta- ja informaatiopalveluissa helmikuusta 2009 asti. Hän valmistui Tampereelta informaatiotutkimuksesta vuonna 2006 ja päätyi yliopistokirjastojen informaatiolukutaitohankkeen ja Kansalliskirjaston verkkopalveluiden suunnittelijan pestien kautta Yleen.

Jo ennen Tampereella opiskelua Kangas työskenteli pääkaupunkiseudun kirjastoissa ja opiskeluaikana hän veti Seinäjoella ja Keravalla tiedonhaun ja tiedontallennuksen kursseja kirjasto- ja informaatioalan opiskelijoille.Töitä on siis riittänyt mukavasti.

Valinnanvapautta Tampereella

Aki Kangasta kiinnostivat opinnoissa eniten tiedonhankinnan ja tietohallinnon kurssit ja sivuaineena hän lukihallintotiedettä ja historiaa sekä muutamia kursseja julkisoikeutta. Vapaa sivuaineoikeus olikin Kankaan mielestä hieno asia. – Sivuainevalintoja kannattaa toki pohtia, mutta pitää muistaa, että jokainen tekee valinnat sen hetken suunnitelmien ja tiedon perusteella. Suosittelisin siis sellaisia kursseja, jotka kullekin tuntuvat valintahetkellä kiinnostavilta, kommentoi Kangas.

Tampereella opiskelusta Kankaalla on vain positiivista sanottavaa: – Ennen yliopistoon pääsyä olin opiskellut lukion jälkeen ammatillisessa oppilaitoksessa. Yliopisto-opiskeluissa oli parasta teoreettinen ja tutkimuksellinen lähestymistapa. Sain Tampereen yliopistosta hyvän ammatillisen perustan. Yliopisto-opiskelu kehitti kriittistä ajattelua ja opin käsitteellistämään asioita ja ilmiöitä.

Kangas muistuttaa, että myös opiskelujen jälkeinen kouluttautuminen on olennaista.
    – Paljon voi ja kannattaa opiskella myös työuran aikana. Työnantajat järjestävät myös mahdollisuuksia kouluttautumiseen. Itse olen Tampereen yliopistossa opiskelun jälkeen opiskellut avoimessa yliopistossa markkinoinnin perusteita sekä saksan kielen alkeita.

Vaihtelevaa työtä

Ylen informaatikon tavallinen työpäivä vaihtelee sisällöltään paljon. Aki Kangas hakee taustatietoja kaikille toimituksille, päivittäisistä uutis- ja ajankohtaisohjelmista aina pidempiin ohjelmaprojekteihin. – Työtehtävät riippuvat siitä, millaisia pyyntöjä meille tulee. Tyypillisiä ovat henkilötaustoitukset, tiedonhaut tietystä aiheesta ja faktojen tarkistukset. Usein toimittajat myös kysyvät meiltä vinkkejä, keitä voisi pyytää ohjelmiin haastateltaviksi.

Kangas kokoaa toimittajalle tietopaketin, joka voi sisältää esimerkiksi lehtiartikkeleita, Ylen omia arkistomateriaaleja, kirjallisuutta, tilastoja, verkkomateriaalia ja yhteystietoja. Toimittaja voi sitten perehtyä ja suunnitella ohjelman sisällön, haastattelun tms. taustatietojen avulla.

– Periaatteenani on, että annan toimittajan itse määritellä, millaista työpanosta ja osallistumista hän minulta odottaa. Se voi olla esimerkiksi yksittäisen artikkelin tai julkaisun hankinta, tiedon kokoaminen eri lähteistä tai vaikkapa tiedonhaun opastuksen järjestäminen. Sitten katsotaan, millainen minun aikatauluni on ja miten voin parhaiten auttaa ja osallistua käsillä olevan ohjelman tekoon. Perehdytämme toimittajia arkisto- ja tietoaineistojen hakuun ja koulutuksista olemme saaneet hyvää palautetta. Paras tilanne on silloin, jos toimittajalla on aikaa räätälöityyn opastukseen jolloin voin opastaa käsillä olevissa työtehtävissä ja työympäristössä, kertoo Kangas.

Aki Kangas pitää nykyisestä työstään paljon ja viihtyy Yleisradiossa mainiosti.
    – Työtehtävät ovat mielenkiintoisia, meillä on hieno työyhteisö ja hyvä työilmapiiri. Omassa tiimissäni työskentelee kymmenen informaatikkoa ja meidän tehtävänämme on ohjelmatyön taustatietojen hankinta.

Armi info

Teksti Emma Karimaa