Ruuan ja etiikan nälkä!

Ruuan ja etiikan nälkä
    Miten opiskelija voi syödä eettisesti mutta edullisesti?

Ruuassa kiteytyy useita arkipäivän politiikkaan kietoutuvia seikkoja: työntekijöiden ja eläinten oikeudettomuus, maatalouden öljyriippuvuus, epäreilu kauppa, maataloustukiaiset, Possupedian ja Maito ja terveys Ry:n tukeminen verorahoilla, ylikalastus, eroosio, ruuan hinta, työllisyys, torjunta-ainejäämät… Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Jokaisen on pakko syödä, vaikka vastustaisi kulutusta ja olisi sen muuten minimoinut. Mitä siis lautaselle? Kaikkein eettisintä olisi syödä itse kasvatettua ja kerättyä vegaanista ruokaa ja täydentää ruokavaliota kotimaisella luomuviljalla. Meille opiskelun oravanpyörässä juokseville täydellisyyttä hipova omavaraisuus ei kuitenkaan ole realistinen vaihtoehto. Ruokaa joutuu väkisinkin ostamaan – ellei sitä sitten dyykkaa menestyksekkäästi.

Suomen suosituimmaksi terveysbloggaajaksikin nimetty Christer Sundqvist sanoo, että ilmaista ruokaa on olemassa. Hänen mukaansa luonto suorastaan pursuaa salaattiaineksia, yrttejä, sieniä ja metsämarjoja, joita jokainen voi säilöä tai syödä tuoreeltaan. Metsään ei kuitenkaan kannata lähteä ummikkona.

– Hanki jokin hyvä luontaisalan kirja, Sundqvist neuvoo.

Melkein ilmaista ruokaa on ruokablogistin mukaan tarjolla myös kauppahallissa. Sulkemisaikaan kauppiaat ovat halukkaampia keskustelemaan viimeisten tuotteiden hinnasta opiskelijoiden kanssa.

– Jos lihakauppias on yhteistyöhaluton, käy vielä seuraavanakin päivänä ja sitä seuraavana päivänä lihapaloja kinumassa. Sinnikkyys yleensä palkitaan ja voithan käydä paremmassa taloustilanteessa ostamassa täyteenkin hintaan, Sundqvist vinkkaa.

Älä heitä rahaa roskiin!

Suomessa kuluttajat heittävät ruokaa roskiin kymmenesosan ostamastaan käyttökelpoisesta ruuasta. Parasta ennen -päiväyksiä ei kannata tuijottaa liikaa. Jos ruoka näyttää, tuoksuu ja maistuu hyvältä, ruokamyrkytys on erittäin epätodennäköinen. Kylmäketjusta tietysti pitää huolehtia. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on sitten asia erikseen, mutta senkin kohdalla järjen käyttö lienee sallittua.

Martat antavat käypiä vinkkejä ruuan ja energian säästämiseen. Jos tähteet eivät maistu seuraavana päivänä lämmitettynä, ne voi tuunata uuteen uskoon. Ruskeatkin banaanit maistuvat smoothiessa ja pakastimeen voi laittaa hätävara-annoksia kiireisiä päiviä varten.

Marttojen sivuilta löytyy ohjeita tuholaistorjunnasta eettiseen kuluttamiseen. Arjen neuvoissa on myös muistilistoja omaan kotiin muuttavalle. Silitysraudan ja kermanekan tarpeellisuudesta tosin voi olla montaa mieltä, mutta listat toimivat kun haluaa tarkistaa puuttuuko jotakin olennaista.

Kasvista yliopiston ruokalasta

Yliopistoruokailu on edullisuudessaan ja nopeudessaan hyvä vaihtoehto kiireiselle opiskelijalle. Luomua ei tietenkään ruokaloiden hinnoilla saa, mutta vegaaninen vaihtoehto on tarjolla lähestulkoon joka päivä. 2,70 euroa ei ole paha hinta ateriasta, johon kuuluu salaatti, leivät ja soijamaito. Minervassa saa vain kauramaitoa ja sekin on piilotettu kahvitiskiin. Itse laitettu ruoka on yleensä halvempaa, mutta joskus ajansäästö painaa vaakakupissa enemmän. Ruokahetkeen kannattaa kuitenkin varata kunnolla aikaa, jotta ehtii täyttää vatsansa kunnolla, eikä joudu heittämään ruokaa pois.

Joskus vegaaniruoka on todella hyvää, mutta toisinaan suorastaan ala-arvoista joko maultaan tai proteiinipitoisuudeltaan. Salaattibaari on yleensä varma valinta, mutta vatsan täyttäminen salaatilla ja soijasuikaleilla päivästä toiseen voi käydä puuduttavaksi.
    Pinni B:n Minervasta kerrotaan, että vegaaniruuan voi tilata myös etukäteen, ellei sitä listalla ole. Yliopiston sivuilta voi tarkistaa ruokaloiden tarjonnan ja valita paikan sen perusteella.

Pidä keittiö kunnossa = säästä!

Hyvät keittiövälineet eivät ole halpoja, joten niistä kannattaa pitää hyvää huolta. Pirkanmaan Marttojen erikoisneuvoja Tuula Kylä-Laaso sanoo, että veitset kannattaa pestä jokaisen käyttökerran jälkeen ja laittaa ne veitsitukkiin, jolloin ne eivät hankaudu toisiaan vasten ja tylsy. Teräviä välineitä ei myöskään saa käyttää ruuanpaistossa.

– Paistinpannua ei saa raapia millään terävällä, sillä sen paistopinta naarmuuntuu, Kylä-Laaso muistuttaa.

Kylä-Laaso sanoo, että omaan keittiöön ei kannata ostaa mitään sellaista, jota ei käytä usein. Opiskelijan keittiön perusvälineitä hänen mukaansa ovat muun muassa filerointiveitsi, juuresveisti, mittasarja, uunivuoka ja paistinpannu.

– Sähkövatkainkin on kätevä, jos ei aina jaksa käsin vatkata, Kylä-Laaso sanoo.

Eettisesti blogosfäärissä
    Kemikaalicocktail
    Lautasellinen vastarintaa
    Vegaaniblogeja

Teksti Emma Karimaa ja Hanna Laukkanen
    Kuva Hanna Laukkanen

1 comment for “Ruuan ja etiikan nälkä!

1. Emma Karimaa
        7.10.2013 at 11.22

Minervasta saakin luomua. Ravintola on mukana Portaat luomuun -ohjelmassa, joten käytetyn luomun määrän pitäisi myös lisääntyä pikkuhiljaa.