”Löysimme roskiksesta bostonkakut kauniissa pakkauksissa”

  Ilmaisen ruuan etsiminen roskiksista eli dyykkaaminen ei ole likaista ja epämiellyttävää, jos sen tekee oikein.

  Vaasalaisen Jussi Koirasen on joskus hankala motivoida itseään dyykkaamaan, jos hän on jo päivällä käynyt kaupassa. Mutta silloin kun hän lähtee kierrokselle, hän yleensä löytää käyttökelpoista ruokaa.

  – Aika usein löytyy jotain pientä herkkua vihannesten ja valmisruokien lisäksi. Nykyään tarkistan myös mielenkiinnolla roskalavoja käyttökelpoisen tavaran varalta, Koiranen sanoo.

  Dyykkaamisen Koiranen aloitti kun hän oli yötöissä, jolloin hänellä ei työvuoron jälkeen ollut aikaa käydä kaupassa. Erään työvuoron jälkeen työporukka matkasi läheisen kaupan roskiksille, josta löytyi jokaiselle samana päivänä vanheneva bostonkakku.

  – Se toimi kipinänä, kun näin ettei ruoka kauppojen roskiksissa ole erityisen likaista. Löytynyt on kaikenlaista kivaa, mutta ei mitään erityisen arvokasta. Mieleen on jäänyt erilaisia lommoutuneita oluttölkkejä, suklaapatukoita, leivonnaisia, Koiranen listaa.


  Ohikulkijat eivät raportoi dyykkaajista

  Dyykkaajan pitää muistaa kiinnijäämisen riski. Vartijat ja kaupan työntekijät eivät ole huomanneet häntä, sillä hän menee paikalle vasta reilusti sulkemisajan jälkeen. Muihin dyykkaajiin törmää usein ja ohikulkijatkin saattavat huomata öisen liikkujan, mutta kukaan ei ilmoita havainnoistaan eteenpäin.

  Monen dyykkaajan motiivina toimii rahan puute, mutta osalla on mielessä myös eettisyys. Kaupat heittävät hyvää ruokaa roskiin ennen kuin se on pilaantunut vain sen takia, että ne eivät saa myydä erääntyneitä tuotteita. Roskiksista löytyy muun muassa kinkkua, leipää ja kaalia, jotka eivät ole vielä menneet pilalle, vaikka eräpäivä on jo ohitettu.

  – Koskaan en ole saanut ruokamyrkytystä dyykatusta ruuasta. Siihen pätee sama kuin kerättävään ruokaan: pitää ihan itse punnita ruuan kuntoa, tamperelainen roskisdyykkaaja kommentoi.

   

  Teksti Hanna Laukkanen

   

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *