Ensimmäinen TEDx-tapahtuma – uusia ideoita ja imagon kohentamista

  Mistä TED-ilmiössä on kyse?

  Tampereen yliopiston kasvatustieteiden opiskelijat järjestivät marraskuun lopussa
  Tampereen yliopiston ensimmäisen TEDx-tapahtuman. Siellä kuultiin innostavia näkemyksiä kasvatus- ja koulutusalan ajankohtaisiin haasteisiin liittyen. Tapahtuma oli kaikille avoin, mutta erityisesti kasvatusalan opiskelijoille ja henkilökunnalle suunnattu.

  TEDx TampereED  pohjautuu laajan suosion saavuttaneeseen 28-vuotiaaseen TED-formaattiin, jonka ideana on tuoda eri alojen parhaita puhujia samoihin tapahtumiin jakamaan levittämisen arvoisia ideoitaan maailmalle. Puhujat saavat 18 minuuttia aikaa kertoa näkemyksensä mahdollisimman vaikuttavasti ja inspiroivasti. Puheet viedään tapahtuman jälkeen kaikkien saataville Youtubeen, jossa niille on kertynyt kymmeniä miljoonia katselukertoja.

  Nelipäiväinen TED-konferenssi järjestetään vuosittain Kaliforniassa, ja lisäksi TED (lyhenne käsitteistä Technology, Entertainment ja Design) myöntää lisenssejä erilaisille itsenäisille tapahtumanjärjestäjille ympäri maailman. Itsenäisiä TED-tapahtumia kutsutaan TEDx-tapahtumiksi. Tampereen yliopistolla järjestetty TEDx sai lisäksi ED-päätteen (education) erityisen koulutusalan teemansa vuoksi.

  TED jakaa sivuillaan itsenäisille tapahtumajärjestäjille kattavat ohjeet aina logon suunnittelemisesta kameran käyttöön saakka, mikä madaltaa kynnystä lähteä järjestämään tapahtumaa. Toimivaksi todettu kuuluisa konsepti antaa tapahtumalle selkeät ja houkuttelevat puitteet.

  Suomeen TEDx on alkanut rantautua vähitellen viimeisen parin vuoden aikana. Tapahtumia on järjestetty tähän mennessä Helsingissä Bio Rexissä, Aalto-yliopistolla ja Tampereen Työväen Teatterilla.

  TEDx TampereED pelinavauksena ja esimerkkinä jatkoa ajatellen

  TEDx TampereED:in pääkoordinaattorina toimi kasvatustieteiden opiskelija Jaakko Vuorio. Vuorio on OKA:n eli Tampereen yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden ainejärjestön puheenjohtaja, joka sai alunperin idean katsellessaan kesätöissä TEDtalkeja aikansa kuluksi.

  – Laitoin lisenssihakemukset Yhdysvaltoihin vetämään puoliläpällä ja parissa viikossa sain hyväksytyn hakemuksen, jonka jälkeen minun oli oikeastaan pakko järjestää tapahtuma.

  Yhteistyötahoja ei ollut vaikea saada tapahtuman järjestämiseen mukaan. Vuorio kertoo, että oman yksikön ja Tamyn tuella sekä opetusalan koulutuskeskuksen Educoden ja Juveneksen kanssa saatiin kokoon resurssit, joiden avulla tapahtuma mahdollistui.

  Myös puhujat lähtivät omasta halustaan mielellään mukaan ainutlaatuiseen TEDx-tapahtumaan, joka videokuvataan ja jaetaan maailmalle.

  – On uskomatonta, miten paljon saa aikaan vain ystävällisesti kysymällä.

  Järjestäjälle jäi tapahtumasta kaiken kaikkiaan positiivinen olotila, vaikka ikuinen stressinaihe, tekniikan toimivuus, pääsi aamutuimaan hienoisesti yllättämään. Vuorio olisi odottanut paikalle myös enemmän oman yksikkönsä eli kasvatustieteiden yksikön opiskelijoita. Seuraavalla kerralla ilta-ajankohtana järjestetty tapahtuma voisikin toimia paremmin.

  Vuorio koki TEDx:n pelinavauksena, jolla osoitettiin se, että samankaltaisia tempauksia voitaisiin järjestää enemmänkin. TEDx onkin vain yksi mahdollinen konsepti.

  – Tärkeää olisi järjestää enemmän tapahtumia, joihin kaikilla olisi pääsy. Yksiköiden tuella ja sosiaalista mediaa hyödyntäen tapahtuman järjestäminen ei ole erityisen hintavaa eikä vaikeaa.

  TEDx TampereEd-tapahtumassa kuultiin kuutta erilaista puhujaa ja kaikki puheet ovat katsottavissa YouTubessa. Innostavia ja erilaisia puhujia Tampereen tapahtumassa olivat muun muassa Jaakko Halmetoja ja Jaakko Stenros.

  Yleisö tyytyväinen tapahtumaan

  Elinikäisen oppimisen opiskelijat Jussi Malm ja Johanna Oikari olivat saaneet tiedon tapahtumasta sähköpostin kautta. Heidän mielestään jotkut puhujat ja aiheet erottuivat kiinnostavampina kuin toiset. –  Kokonaisuudessaan aamuinen osio oli sisällöltään parempi kuin iltapäivän, Malm sanoo. He kokevat, että vastaavanlaisia tilaisuuksia voisi olla enemmänkin: erilaiset aiheet ja uudet ihmiset antavat tuoreita näkökulmia ja ideoita omaankin opiskeluun.

  Englantilaista filologiaa opiskelevalle Johanna Hämäläiselle jäi tapahtumasta hyvä fiilis: – Erilaisia moninaisia ajatuksia ja näkökulmia liittyen omaan tieteenalaan ja opiskeluun sekä hyviä puhujia.

  Tapahtuma kiinnosti yliopistoympäristön ulkopuoleltakin tulevia. Lauri Niemelä ja sosionomiksi opiskeleva Reetta Verkasalo olivat kuulleet tapahtumasta kaverin kautta Facebookissa ja tulivat tämän perusteella seuraamaan iltapäivän puheita. Heidän mielestään iltapäivän puhujat ja aiheet olivat keskenään sopivan erilaisia, mutta kokonaisuus oli silti eheä. – Aiheet olivat piristäviä ja ravisuttavia ja parinkymmennen minuutin kesto oli erittäin toimiva, Niemelä summaa.

  Tampereen yliopisto ajan hermoille?

  TEDx:n kaltaiset tapahtumat voidaan nähdä keinoksi kohentaa yliopiston ilmapiiriä inspiroivammaksi ja imagoa modernimmaksi. Eri alojen asiantuntijoiden ideoiden, maailman suurien ajattelijoiden sekä Tampereen yliopiston opiskelijoiden ajankohtaisten ajatusten kohtaaminen synnyttää yliopiston seinien sisäpuolelle uudenlaista kipinää opiskelijoiden ja opettajien motivaatiossa ja näkökulmissa.

  Tampere on tapahtuman myötä osana maailmanlaajuista ideoiden jakamisen verkostoa. Yliopiston seinien sisällä tuodaan niin puhujat, oppilaat kuin opettajatkin vuorovaikutukseen ja brainstormaukseen keskenään. Yksi TEDin tarkoitus onkin vahvistaa sitä perusarvoa, että yliopistot ovat tiedon keskuksia ja ideoiden hautomakoneita.

  Tampereen yliopistoa mahdollisena opiskelupaikkan harkitsevat nuoret taas pitävät todennäköisesti jatkossa yhä tärkeämpänä tulevan opiskelupaikan valitsemisessa korkeakoulun nykyaikaisuutta ja avoimuutta. TEDx-tapahtumia järjestämällä voidaan lisätä yliopiston vetovoimaisuutta.

  TEDx:n kaltaiset tapahtumat ovat myös rakentamassa yliopistolle yhteisöllistä tunnelmaa kokoamalla yhteen opiskelijoita ja opettajia yli tieteenalojen rajojen. Kasvatustieteiden yksikön kahvioon pääsi välitauolla juttelemaan vapaamuotoisesti musiikin ja kahvituksen äärellä.

  TED on toimivaksi todettu konsepti, jota olisi suhteellisen helppoa hyödyntää jatkossakin Tampereen yliopistossa hyvin erilaisillakin tieteenaloilla. TEDx TampereED järjestettiin pitkälti opiskelijavoimin. Kuten pääkoordinaattori Jaakko Vuoriokin otti esiin, ennen kaikkea opiskelijoiden ja yksiköiden oma aktiivisuus ratkaisee TED:n kaltaisten tapahtumien järjestämisessä.

  Mikä olisi sinun mielestäsi sellainen ajankohtainen ja mielenkiintoinen teema, jonka ympärille Tampereen yliopistossa voitaisiin seuraavaksi järjestää TED-tapahtuma? Kommentoi!

  Teksti ja kuva: Marjo Holster, Jonna Lahtinen ja Tuire Silvennoinen

   

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *