Luomuruoka ei maksa paljon

  Harri Ahonen sonnustautuu essuun noutopäivinä.

  Alakuppilan naulakoilla kävi tiistaina 11. joulukuuta kuhina. Tamyn luomuruokapiirin jäsenet ovat tulleet hakemaan tilauksensa ja tuomaan tyhjiä munakennoja. Kennot menevät uudelleen käytettäviksi Sarkalan luomutilalle ja myös siksi luomumunien hinta on edullisempi. Kennoissa ei ole luomumerkkiä, mutta sisältö on sitä. Historian opiskelija ja ruokapiirin aktiivi Harri Ahonen on itse käynyt tilalla vierailulla.

  Onko luomueläimillä oikeasti paremmat oltavat kuin tehotuotannossa?

  No, mua ei ole koskaan päästetty tehotilalle katsomaan, mutta luomutilalle on. Sarkalassa naudat liikkuvat miten huvittaa, myös talvella. Niillä on siellä aitaus ja pihatto, missä saa liikkua vapaasti” vastaa Ahonen. Myös kanat pääsevät ulos jaloittelemaan Sarkalassa ja rehu on tietysti luomuviljeltyä.

  Myös toinen luomuaktiivi, Katariina Lehto, opiskelee historiaa. Hän pitää tärkeänä luomu- ja lähituotannon tukemista, mutta myös sitä, että ruokapiirin kautta opiskelijat saavat edullisesti kunnon ruokaa. ”Luomu on kuitenkin aika hintavaa, mutta haluan tukea sellaista tuotantoa. Ja onhan täällä kauheasti kaikkea herkullista.”

  Ahonen mainitsee luomuruokapiiriin kuulumisen syiksi sen, että ruoka on puhtaampaa kuin tehotuotettu ja sen alkuperä on tiedossa. ”Lisäksi tässä on sosiaalinen puoli, saa olla ihmisten kanssa tekemisissä.”

  Biodynaamisen leivän huumaava tuoksu vetää ihmisiä pöytien ääreen. ”Heräsin leipomaan yhdeltä yöllä” kertoo Henri Murto Kangasalta, Rekolan tilalta. Muitakin ruokia yritetään ostaa jatkuvasti, mutta ruokapiirillä on melko pieni valikoima myytävää. Haluamansa tuotteet täytyy tilata, sillä piiri ei voi säilyttää tuotteita eikä ottaa riskiä että ne jäisivät myymättä, sillä ruokapiiri ei tee voittoa.

  Ideologia tuli jälkikäteen

  Ruokapiirin idea on, että luomuruokaa saa edullisemmin kuin kaupasta. Koska välittäjä eli kauppa puuttuu ketjusta, jää hinta alhaisemmaksi. Aamulla vihanneksia tuonut luomuviljelijä Päivi Koli kertoo, että viljelijätkin hyötyvät ruokapiireistä, koska on hyvä olla useita paikkoja, joihin toimittaa tavaraa. ”Kaupat ovat tilanneet meiltä tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna, mutta yksityiset ovat tilanneet enemmän tuotteita suoraan.Toimitamme vihanneksia lähikaupunkeihin samalla kun on muutakin ajoa”, selittää Koli.

  Kolin tilalla Salossa viljellään juureksia, perunaa ja muita avomaavihanneksia sekä ruukkuyrttejä ja -salaattia lämmittämättömässä kasvihuoneessa. Kolin luomutila myös ostaa muiden luomutuottajien vihanneksia ja myy niitä eteenpäin.

  Miksi olet luomuviljelijä?

  Rikkaruohomyrkyt eivät enää toimineet ja siksi siirryimme luomuun. Viidentoista vuoden jälkeen ei ole paluuta tavanomaiseen tuotantoon. Enää en osaa kuvitellakaan laittavani pellolle jotain myrkkyä. Ideologia on siis tullut jälkikäteen. Joillekin rikkaruohoille on kehittynyt resistenssi torjunta-aineita vastaan, mutta onhan muitakin torjuntakeinoja olemassa.”

  Luomuruokaa

  Mukaan toimintaan

  Ruokapiirin tilaajan ei tarvitse opiskella yliopistolla, vaan liittyä voi kuka tahansa ja toimintaan ovat kaikki tervetulleita. Harri Ahonen palvelee joka kuukausi ruokapiirin noutopäivässä tilaajia ja hoitaa pari kertaa vuodessa luomulihatilaukset. ”Lisäksi olen järjestänyt marjanpoimintaretkiä lähitiloille, kävimme taannoin Juupajoella Henkireiässä.”

  Kahden tunnin työvuorosta saa palkaksi hyvää mieltä ja tuoreen luomuleivän. Myös muita töitä on ajoittain tarjolla ja ideoita toiminnan kehittämiseksi otetaan vastaan.

  Seuraava noutopäivä on 8.1.2013 ja tilaukset on tehtävä viimeistään 1.1.2013.

  Ruokapiirin sivut: tamy.fi/lrp
  Sähköposti: ruokapiiri@uta.fi

  Teksti: Emma Karimaa
  Kuvat: Emma Karimaa ja Erkki Mervaala

   

  Hanna LaukkanenEikö luomu olekaan vitamiinipitoisempi vaihtoehto?

  Ostin viime viikolla lähikaupasta luomukurkkuja ja luomumaisseja. Ajattelin, että kerrankin kulutan eettisesti, enkä katso hintaa. ”Ja onhan se terveellisempääkin kuin ei-luomuruoka”, tuumin. Maistuukin varmasti paremmalta kuin kemikaalimössöt, ajattelin omahyväisenä.

  Kotona söin maissia ja toden totta, se maistui paremmalta! Maissi oli makeampaa ja aromikkaampaa kuin tavallinen maissi. Myös kurkku oli rapeampaa eikä mennyt jääkaapin kylmyydessä niin herkästi pilalle kuin tavallinen kurkku. Veikkaan, että veden määrällä oli tähän jotakin vaikutusta.

  Mutta onko luomuruoka oikeasti parempaa kuin tavallinen? Tietysti se on parempaa ympäristölle, mutta entäs meille ihmisille? Kun pohdin kolumnin aihetta, googletin luomuruuan ja löysin kaksi amerikkalaisen tutkimuksen pohjalta julkaistua uutista. Yle uutisoi 4.9.2012  ja 7.9.2012, että luomuruoka ei yllättäen olekaan niin ravinteikasta kuin monet, minä mukaan lukien,  saattavat luulla.

  Tutkimuksen tehnyt Stanfordin tutkimusryhmä ei löytänyt ei-luomun ja luomun ruuan väliltä eroa vitamiinipitoisuudessa. Tämä yllätti minut, sillä kuvittelin luonnonmukaisemman ruuan olevan kaikilta osin terveellisempää.  Tutkimuksen mukaan luomuruuassa ei ollut tuholaismyrkkyjä ja bakteereja kuin tavanomaisessa ruuassa, mikä puolestaan ei ollut uutinen.

  Tutkimuksesta ei selviä, maistuuko luomuruoka paremmalta kuin tavallinen. Siksi uskon, että makukokemukseni luomuruuan paremmuudesta saattaa johtua omista mielikuvistani. Kuvittelen luomun terveellisemmäksi ja siksi suunikin maistaa sen.

  Vai voisiko maku liittyä luonnonmukaiseen kasvamiseen? Tulee pienemmistä kasviksista maukkaampia, kun niiden ei tarvitse kasvaa jättimittoihin? Ainakin sukulaiseni kasvattamat normaalikokoiset tomaatit maistuvat paremmilta kuin marketin ’venytetyt’ kasvikset.

  Aion tästä edespäinkin ostaa luomua, vaikka makueroa ei olisikaan. Perustelen ostostani luonnon hellimisellä ja sillä, etten varastoi vartalooni turhia torjunta-aineita.

  Hanna Laukkanen

   

     2 comments for “Luomuruoka ei maksa paljon

   1. Emma Karimaa
    21.12.2012 at 20.58

    Oikaisu: Ruokapiirin seuraava tilauspäivä onkin jo 30.12.2012. Jätä siis tilauksesi viimeistään siihen mennessä. Pahoittelut disinformaatiosta!

   2. Aimo
    29.12.2012 at 9.40

    Lopullista sanaa luomun ravintopitoisuudesta ei ole vielä sanottu. Mielestäni on loogista, että kun maaperä on paremmassa kunnossa, myös siinä kasvatetussa ruoassa on enemmän ravintoaineita. Huffington Postissa lyhyt juttu aiheesta, sisältää linkkejä tutkimuksiin jotka löytyvät jutusta:

    http://www.huffingtonpost.com/2012/12/27/health-trends-2012_n_2367974.html?utm_hp_ref=mostpopular#slide=1921918

    ”In September, a Stanford University study released data suggesting that conventionally-grown food was just as nutritious as organically-grown food.

    But before you ditch the pesticide-free veggies in your grocery aisle, consider several of the complicating factors that rendered the study inconclusive: other studies found different results; many nutrients that other studies found to be more prevalent in organic food than in conventional weren’t even included in the study; and other health concerns beside nutrition — like pesticide-load — are much less prevalent in organics. ”

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *