Hiukan onnea, hiukan sattumaa – sekä vahvaa kieliosaamista ja monialaisuutta

Turo Leppänen – entinen kielen opiskelija, nykyinen asiantuntija

Saksan kielestä ja kulttuurista valmistunut Turo Leppänen valaisee, kuinka kielten opiskelijat voivat suuntautua asiantuntijatehtäviin.

Yliopisto teoriapainotteinen ponnahduslauta työelämään

– Yliopistolla ei voi oppia kaikkea.

Se on hyvä paikka oppia perustietoja, joiden avulla edetään työelämään. Käytännön puoli puolestaan opitaan työpaikalla. Yliopistolta ammennettava hyvä kielitaito ja itseä kiinnostavat sivuaineopinnot ovat alkuun pääsemisessä keskeisessä roolissa.

Melko yleinen kielten opiskelijoiden huoli on tulevaisuudessa mahdollisesti häämöttävä työttömyys. Monelle on melko epäselvää, mitä valmistumisen jälkeen ylipäätään tulee tapahtumaan ja millaisiin töihin kannattaisi pyrkiä. Humanisteillekin on työpaikkoja, kunhan niitä osaa vain etsiä. Opettajaksi ryhtyminen ei ole ainoa vaihtoehto.

Työnhaussa ei kannata keskittyä ainoastaan suoraan kieliin liittyvien töiden etsintään. On hyödyllistä pitää silmällä myös muiden alojen työpaikkoja, joissa kielen osaaminen katsotaan eduksi. Kielten opiskelijoiden olisi hyvä muistaa, että omista taidoistaan ei kannata olla vaatimaton.

– Kielitaidossa ei kuitenkaan voi koskaan täysin päästä natiivitasolle. Työnantajatkaan eivät tätä oleta.

Uskalla hakea, älä lannistu!

– Työnhaku vaatii useimmiten hieman tuuria, vahvaa kieliosaamista sekä monialaisuutta.

Leppäsen polku työmaailmaan aukeni Tredea Oy:ssä kesätöiden kautta, ja kahden vuoden kesätyökokemuksen ja määräaikaisten työsuhteiden jälkeen yrityksestä löytyi myös vakituinen työpaikka. Tavallisesti työpaikka saadaankin jonkin tietyn taidon tai osaamisen, kuten hyvän kielitaidon, perusteella. Kun uuden työpaikan maaperällä seisoo tukevasti, alkaa oppimisprosessi, jonka aikana sisäistetään työn vaatimat uudet taidot.

– Kannattaa hakea monenlaisia töitä, joissa voisi hyödyntää osaamistaan. Näin pääse kehittämään itseään ja samalla saa jalkansa työelämän oven väliin.

Uskallus onkin työnhaussa keskeinen piirre, ja hakemuksia on hyvä laittaa usealle eri taholle. Harvalla on jo etukäteen kaikkia työpaikan vaatimia taitoja, vaan niitä opitaan vasta työn kautta. Työpaikka voi löytyä mitä erilaisemmalta alalta, ja kielen opiskelijoiden kannattaakin seurailla esimerkiksi vientiyrityksiä, matkailualaa, kielikoulutuspalvelujen ja lokalisoinnin tarjoajia sekä copy writingia ja kääntämistä kaipaavia yrityksiä.

– Verkostoituminen on työnhaussa aina hyödyksi, ja mahdollisuus siihen voi tarjoutua opiskeluaikoina pro gradu -tutkielman, seminaarityön tai kesätöiden kautta.

Kaikenlaiset kontaktit eri alojen yrityksiin ovat hyödyllisiä, ja niiden kautta voi myös vähitellen saada omaa nimeänsä tunnetummaksi työmaailmassa. Myös kesätyöt ovat yksi merkittävä avain työmaailman lukkojen avaamiseksi.

Erotu osaamisellasi eduksesi

– Nimenomaan monialaisuus on kielen opiskelijan keskeinen valtti.

Siksi sivuaineopintoihin kannattaa panostaa. Useimmissa työpaikoissa esimerkiksi markkinoinnista sekä viestinnästä on hyötyä. Samoin myös nettiosaaminen on nykypäivänä yksi hyvän työnhakijan perusominaisuuksista. Koodauksen opetteleminen ei tietenkään ole kaikkialla tarpeen, mutta on aina eduksi, jos tietää, miten esimerkiksi nettisivustoille tuodaan lisää informaatiota ja miten sivustoja päivitetään.

– Kielten opiskelijoilla on erilainen suhde kieliin, ja usein he ovatkin hieman pilkunviilaajatyyppejä kielessä kuin kielessä.

Tämä voi itse asiassa olla etu työnhaussa, sillä usein kielten opiskelijoiden suomen kieli on parempaa verrattuna moneen muuhun työnhakijaan. Kielten opinnoista valmistuneet kykenevät esimerkiksi tarkistamaan ja tuottamaan suomenkielisiä tekstejä eri tavalla kuin vaikka matkailun tai kauppatieteen alalta valmistuneet.

Teksti: Silja Eisto
    Kuva: Meri Lehtimäki