Pappi, lukkari, talonpoika, asiantuntija

  Asiantuntijat rivissä. Vasemmalta oikealle Pasi Laine, Maija Niskavirta, Karoliina Lehtonen ja Heikki Taulu.

  Käsi ylös, jos haaveilit pienenä asiantuntijan, koordinaattorin tai suunnittelijan työtehtävistä. Takarivi huhuu, oliko siellä yksi tassu ylhäällä? Ai raavit vain niskaa, okei.

  Ura- ja rekrytointipalveluiden järjestämä Asiantuntijatehtävissä – mitä sää suunnittelet, kehität ja koordinoit? -keskusteluilta avasi asiantuntijuuden käsitettä opiskelijoille ja antoi yhden konkreettisen vastauksen klassiseen kysymykseen Mihin töihin sä sieltä yliopistolta oikeen valmistut? Asiantuntija-nimikkeen epämääräisyys hämää, eikä asiantuntijuuden mahdollisuuksia (tai tarkoitusta) aina ymmärretä. Silti moni meistä yliopistolaisista päätyy toimimaan asiantuntijan, koordinaattorin tai suunnittelijan tehtävissä. Siihenhän meitä koulutetaan: oman alamme asiantuntijoiksi.

  Tapahtumassa paikalla oli neljä nykyisin asiantuntijatehtävissä toimivaa Tampereen yliopistosta valmistunutta opiskelijaa. Pasi Laine ja Maija Niskavirta ovat hallintotieteiden maistereita; Laine työskentelee OP-Pohjolan vakuutuspuolen kehityspäällikkönä, ja aluetiedettä opiskellut Niskavirta on Pirkanmaan ELY-keskuksella töissä. Karoliina Lehtonen on filosofian maisteri slaavilaisesta filologiasta ja toimii nykyisin Tredean markkinointipäällikkönä. Heikki Taulu taas on kauppatieteiden maisteri kansantaloustieteessä, ja työskentelee Akavalla ekonomistina.

  Miten meistä tulee asiantuntijoita?

  Panelistien mielestä vastavalmistunut ei voi vielä olla asiantuntija, sillä asiantuntijuuteen kasvaa työelämässä. Asiantuntijuuden voi laittaa alulle jo opintojen aikana sisällyttämällä opintoihin esimerkiksi työelämässä hyödyllisiä kursseja tai ottamalla opinnäytetyöhön mukaan ajankohtaisia teemoja, jotka puhuttelevat tulevia työnantajia. Asiantuntijuutta ei kannata rajoittaa pelkästään opintoihin: myös harrastuneisuus ja omat mielenkiinnon kohteet voivat kartuttaa asiantuntemusta.

  Monissa työpaikoissa kyllä ymmärretään, ettei vastavalmistunut voi vielä olla oman alansa rautainen asiantuntija. Heikki Taulun mielestä työn omaksuminen vie aikaa noin vuoden verran; alkutaipaleella tukena toimivat työkaverit ja työnantaja, joilta asiantuntijuuden untuvikko saa monia kullanarvoisia neuvoja.

  Miten asiantuntijaksi pääsee?

  Taulun mukaan ensimmäisen työpaikan saanti oli uran hankalinta aikaa, joten hän keskittyikin korostamaan omaa potentiaaliaan työntekijänä (olemattoman) oman alan työkokemuksen sijasta.  Hän myös kehotti opiskelijoita korostamaan haastattelussa omaa sopivuuttaan työyhteisöön: usein työnantajat hakevat ”hyvää tyyppiä” osaksi tiimiään. Niskavirtaa sen sijaan huoletti tutkinnon sopivuus työelämään, joten hän päätyi liittämään tutkintoon  ylimääräisinä opintoina taloustieteitä tulevaa työuraa silmällä pitäen. Hän myös vinkkasi tarkastamaan työllistymismahdollisuuksia Tampereen ulkopuolelta, sillä Tampereella kilpailu työpaikoista on kovaa.

  Kaikki panelistit korostivat hyvän harjoittelupaikan tarjoamia mahdollisuuksia, mutta myös muiden mahdollisten kanavien hyödyntämistä työnhaussa. Ensimmäinen oman alan paikka saattaa löytyä entisen työpaikan, harrastusten, kaveripiirin tai vaikka sosiaalisen median hyödyntämisen avulla. Myös Demolaan kehoitettiin tutustumaan, sillä se on ollut monelle opiskelijalle toimiva väylä työelämään.

  Mitä asiantuntija tekee?

  Panelistien mukaan asiantuntijoilla ei ole välttämättä olemassa tyypillistä työpäivää: yhtenä päivänä  asiantuntija saattaa olla pitämässä koulutusta omasta aiheestaan eduskunnassa, toisena vastaamassa opiskelijoiden kysymyksiin Tampereen yliopistolla. Yksi asia nousi kuitenkin ylitse muiden jokaisen panelistin kommenteissa: viestintä. Puhelimitse, sähköpostitse tai kasvokkain – asiantuntija hyödyntää erilaisia viestintätapoja monipuolisesti jokaisen työpäivän aikana. Myös tekstinkäsittelyohjelmat ja (alasta riippuen) taulukkolaskentaohjelmat tulevat asiantuntijalle tutuksi.

  Mitä sitä sitten voi suunnitella, kehittää ja koordinoida? Esimerkiksi Karoliina Lehtonen kehittää tällä hetkellä Tampereen brändiä vetovoimaisena matkailukaupunkina ja Maija Niskavirta visioi Pirkanmaan tulevaisuutta. Molemmilla työsarkaa varmasti riittää! Kaikki panelistit ovat päätyneet nykyisiin töihinsä mutkien kautta, eivätkä olisi osanneet opiskeluaikoina ennustaa mihin lopulta työllistyisivät. Niskavirta muistuttaakin opiskelijoita rakentamaan itse itselleen sellaisen uran kuin haluaa, työelämässä on erilaisia polkuja yhtä paljon kuin tekijöitäkin.

  Kiinnostuitko?

  Seuraavaksi panelistivuorossa ovat vieraita kieliä opiskelleet Tampereen yliopiston alumnit. Lisätietoja tulevista tapahtumista löydät yliopiston Opiskelu-sivuilta.

  Teksti: Niina Hakala ja Milla Kuisma
  Kuva Milla Kuisma

   

  Milla KuismaMilla Kuisma ”Ensi kevät ja suunniteltu valmistuminen häämöttää vihdoinkin edessä. Pääaineeni/tutkinto-ohjelmani opinto-oppaassa kummitellut ”tutkinnon suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet toimia työelämässä oman alansa asiantuntijana” on aikaisemmin aiheuttanut suorastaan kiukkua – eihän tuo tarkoita mitään, mitä sellainen asiantuntija oikein käytännössä tekee!  Tapahtuma avasi hyvin erilaisia työtehtäviä nimikkeen takana, ja loi uskoa omaan osaamiseen – tai paremmin osaamattomuuteen. Asiantuntijuus syntyy ajan kanssa, joten ainakin minä huokaisen helpotuksesta ja potkaisen epävarmuuden tunteen omista taidoistani takaisin nurkkaan. Työ tekijäänsä opettakoon!”

   

   

  Niina HakalaNiina Hakala ”Vaihdosta palattuani tarkoituksena oli jatkaa opintoja maisteriohjelmassa täyttä höyryä ja valmistua maisteriksi keväällä 2014. Syksyn aikana unelmat ja tavoitteet ovat kuitenkin muuttuneet, joten tammikuussa pistänkin opinnot jäähylle -ja hyppään työelämän kelkkaan. Omaan alaan ja omiin kiinnostuksen kohteisiin liittyvä työpaikka on plakkarissa, enää tarvitsee vain pakata tavarat ja muuttaa takaisin maailmalle. Urapolkuja on monenlaisia, ja monessa Euroopan maassa kandin tutkinto tarkoittaa sitä ”varsinaista” yliopistotutkintoa. Kyllä sen maisterin ehtii tehdä myöhemminkin, jos haluaa :)”

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *