Väittelykerhossa ei synny konsensusta, vaan hyviä pointteja puolesta ja vastaan

UTA Debate Society

Yliopiston väittelykerhon Debate Societyn puheenjohtaja Jenni Juvonen kirjoittaa kiivaasti muistiinpanoja omaan lehtiseensä.

Vastapuolen argumentit ovat selvillä, on aika astua huoneen etuosaan. Häntä edeltävän väittelypuheenvuoron päätyttyä Juvonen kiittää vastapuolen väittelijää ja astuu ”puhujanpönttöön”. Jännittäminen ei näy ulospäin, vaikka tilanne onkin toimittajan mielestä kuumottava; omat väitteet pitää perustella nopeasti ja paremmin kuin vastapuoli.

Onko mikään väite täysin oikeassa?

Tiistaina viideltä yliopiston Pinni B:n luokka on vielä tyhjillään.

– Toivottavasti perioditauko ei ole säikyttänyt osallistujia pois, Juvonen sanoo.

Pelko on turha, sillä paikalle ilmaantuu kymmenkunta innokasta väittelijää. Osa heistä on jo konkareita argumenttien rakentelussa, mutta esimerkiksi Iida Tikka on käynyt väittelemässä vain pari kertaa. Hän ei silti stressaa omasta seitsemän minuutin puheenvuorostaan. Tikka innostui väittelykerhosta juuri haastamisen takia.

– Yleensä kun ihmiset keskustelevat, juttelussa vallitsee melkein aina konsensus. Harvoin ihmiset esittävät selkeästi eri mielipiteitä, kuten väittelykerhossa tehdään.

Tikka sanoo väittelyn avartaneen hänen ajatteluaan.

– Yleensä pohtii asiasta vain yhtä puolta, mutta väittelykerhon tapaamisen jälkeen ei ole ollenkaan selvää, mikä mielipide on oikein ja väärin. Täällä oppii käsittämään aiheita eri tahoilta, Tikka sanoo.

UTA Debate Society

Puheenvuorojen aikana voi esittää vastaväitteitä ja kysymyksiä.

”That’s a great point!”

Kyseisenä tiistaina väittelyn aiheena oli Italiassa kuuden vuoden vankeuteen tuomitut tiedemiehet, jotka vuonna 2009 eivät oikeuden mukaan varoittaneet tarpeeksi tehokkaasti italialaisen kylän asukkaita maanjäristyksestä. Järistyksessä kuoli lopulta yli 300 ihmistä. Väittelykerhossa toinen puoli kannatti oikeuden päätöstä ja toinen vastusti.

– Minusta on aina helpompi olla aihetta vastustavalla puolella, pääsee iskemään vastapuolta hyvin argumenteilla, Tikka puhelee Juvoselle.

Juvosen mukaan aiheet eivät yleensä ole taustatietoa vaativia, jolloin opiskelijat voivat tulla valmistautumatta paikalle ja silti väitellä hyvillä argumenteilla.

– Nyt taustoitusta vaativa aihe valittiin, koska oikeuden päätös oli tapahtunut vain päivää ennen kerhon kokoontumista ja oli siksi ajankohtainen. Olemme väitelleet niin vegaaniudesta kuin nudismistakin, Juvonen kertaa aiheita.

Tuomareilla kerhon hankalin tehtävä

Kuten nimestäkin voi päätellä, kerhossa väitellään englanniksi. Kun Tikka ja Juvonen suunnittelevat joukkueena argumenttejaan, he puhuvat englantia, vaikka myös suomi olisi yhteinen kieli.

– Kun suunnittelemme englanniksi, on väittelykin helpompaa, Juvonen perustelee.

Kerho on englanninkielinen, sillä sen perusti amerikkalainen vaihto-oppilas Karen Nelson vuonna 2010. Englannin kielen avulla myös vaihto-opiskelijat pääsevät mukaan toimintaan.

Mutta miten väittelyn voittaja oikein päätetään? Jokaisella väittelykerralla on tuomarit, jotka arvioivat argumenttien paremmuutta ja paikkaansapitävyyttä. Kyseisenä tiistaina tuomarit eivät osanneet erottaa joukkueita toisistaan, vaan päätyivät tasapeliin. Kokouksissa ei itse asiassa juuri koskaan valitakaan voittajajoukkuetta, vaan tuomareiden työnä on antaa palautetta ja herättää keskustelua.

Väittelyn loppuessa herää vain yksi kysymys: Miksi minä en ole tullut tänne aikaisemmin?

– Ei ole ollenkaan epätavallista, että tapaamiseen tulee aivan uusia opiskelijoita ja kaikki pääsevät aina mukaan, Juvonen lupaa.

Lisää väittelyklubista: http://utadebatesociety.org/

Teksti Hanna Laukkanen
    Kuvat Emma Karimaa

Miten voi tulla hyväksi väittelijäksi?

Erkki J. Mervaala haastatteli UTA Debate Societyn puheenjohtajaa Jenni Juvosta Tampereen yliopiston alakuppilassa.

>> Kuuntele haastattelu