Opiskelija kaikkien puolesta

Hanna-Maija KärkeläKunnallisvaalit ovat nyt viikonloppuna – ja ennakkoäänestys on jo suoritettu. Moni opiskelija varmasti miettii, mitä annettavaa juuri opiskelijaehdokkaalla on toiselle opiskelijalle. Myös Tamy on ollut asiassa aktiivinen, ja  Tamyn vaalipaneeli järjestettiinkin tiistaina 16.10. Tarkoituksena tässä jutussa ei kuitenkaan ole tuoda esille sitä, kuka pitäisi äänestää kunnanvaltuustoon. Pikemminkin tarkoituksena on kuvata, millainen työ jo kunnallisvaaliehdokkuuden ja opiskelun yhdistäminen on – ja miksi juuri opiskelijaa kannattaa äänestää.

Dataa kerätäkseni tein kyselyn kunnallisvaaliehdokkaille. Kyselyyn vastasi yhdeksän Tampereen yliopistolla opiskelevaa kunnallisvaaliehdokasta. Kumpikin sukupuoli oli edustettuna, ja vastaajista löytyi Kokoomuksen, Keskustan, Perussuomalaisten, Suomen kommunistisen puolueen sekä Vihreiden edustajia. Vastaajien ikähaitari oli 20–28 vuotta ja opiskelualat suomen kielestä valtio-oppiin (yleisin vastaajien keskuudessa!) ja matematiikkaan.

Kysyin myös, miten se, että olet opiskelija vaikuttaa kunnallisvaalien teemaasi, eli mitkä asiat ovat tärkeitä opiskelijalle, joka on kunnallisvaaliehdokkaana? Useiten annettuja vastauksia olivat joukkoliikenteen ja pyöräilymahdollisuuksien parantaminen, nuoriin ja opiskelijoihin kohdistuvat ennaltaehkäisevät toimet (toimeentulon ja työllisyyden takaaminen), opiskelija-asuminen sekä kaupungin viihtyisyyden parantaminen lisäämällä niin kulttuuri- että urheilutoimintamahdollisuuksia. Myös kynnykset tuoda valtuustoon esille opiskelijoiden päivittäisiä asioita ja ongelmia voivat madaltua, kun valtuustossa on opiskelijoita enemmänkin.

Toinen kyselyn tärkeimmistä asioista oli ottaa selville, miten kunnallisvaaliehdokkaana oleminen vaikuttaa muutenkin joskus kiireisen opiskelijan arkeen. Entäpä päinvastoin? Vastaus oli kohtuullisen yksiselitteinen: ehdokas- ja kunnallisvaltuutetun työ vievät aikaa niin paljon kuin niihin tahtoo laittaa sitä. Myös koulunkäynti voi mahdollisesti kärsiä siitä. On siis oltava valmis tekemään kompromisseja ja uhrauksia, sekä hyvät aikataulut itselleen. Painotettiin myös sitä, että opiskelu ei ole joko-tai-tyyppistä, vaan monenlaisia asioita kannattaa kokeilla kokemuksen ja näkemyksen saamiseksi, joten kunnallisvaaliehdokkaana toimimisestakin jää varmasti jotain haaviin itse kullekin.

Äänestä siis opiskelijaa, sillä”opiskelija, jos kuka, tietää asiasta eniten!”.

Hanna-Maija Kärkelä

Tamyn uutinen 29.10.2012:
    Tampereen uuteen kaupunginvaltuustoon valittiin tamylaisia viidestä eri puolueesta