Opiskelijatoiminta esittäytyy järjestöviikolla

  Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy järjestää tänä syksynä ensimmäistä kertaa järjestöviikon, joka tutustuttaa erilaisiin yliopiston ja ylioppilaskunnan piirissä toimiviin järjestöihin.

  Järjestöviikolla tapahtuu maanantaista 24.9. lauantaihin 29.9. Viikon mittavin tapahtuma on keskiviikkoinen Aatemarkkinat, jossa yhdistykset ja muut yliopiston ja ylioppilaskunnan piirissä olevat toimijat avaavat ovensa kokonaiseksi päiväksi. Tänä vuonna markkinat valtaavat koko Tampereen yliopiston Päätalon: järjestöjen esittelypisteitä löytyy sekä ala-aulasta, pääaulasta että juhlasalin aulasta kello 10–16.

  Seuraavassa kahdeksan erilaista opiskelijoiden järjestöä esittäytyy Opiskelijablogin lukijoille.

  BOSA, poikkitieteellinen olutseura

  Bosa ry

  ”Mikäli poikkitieteellisyys on sinulle kirosana, hauskanpito syntiä ja alkoholijuomat sopivat kulutettavaksi vain rappiollisen rypemisen merkeissä, BOSA ry ei ole sinulle. Jos sen sijaan olet rennon, avoimen ja mukavuudenhaluisen menon ystävä, kannattaa ehkä lukea eteenpäin.

  BOSA on perustettu rakkaudesta olueen, mutta kymmenvuotisen historiansa aikana se on ulottanut lonkeroitaan yhä laajemmalle. Nykyään BOSA onkin olutkulttuurin airuen lisäksi myös paljon muuta: poikkitieteellinen sillanrakentaja (jäseniä on yli 300, kaikista Tampereen korkeakouluista ja kymmenistä eri ainejärjestöistä) sekä yksi Tamyn aktiivisimpia tapahtumajärjestäjiä (viime vuonna järjestetty mm. Tamyn suurin vapputapahtuma Wappu Road Trip, Viron excursio, sekä kuukausittaiset olut-, siideri-, viini- ja viski-illat).

  BOSAssa kaikki, mikä pystytään kuvittelemaan, pystytään myös tekemään. Tarkasta www.bosa.fi, ja opi, mitä akateeminen hauskanpito todella tarkoittaa.”

  Pilke

  Pilke ry

  ”Kristillistä toimintaa… ei kai sellaiseen kukaan osallistu? Tai jos osallistuukin, niin ainakin salaa ja häpeillen, varoen tarkasti, ettei kukaan vain huomaa.

  Ennakkoluulojen totuusarvon voi parhaiten testata ottamalla niistä itse selvää. Pilke eli Tampereen yliopiston kristittyjen opiskelijoiden järjestö on pieni, mutta sen jäsenet varsin eläväisiä. Tiistai-iltaisin on muun muassa pelattu purkkista yliopiston pihalla, laulettu ja soitettu enemmän tai vähemmän ammattimaisesti, mietitty miten jaksaa opiskeluissa, oltu hiljaa ja kuunneltu – Jumalaa.

  Olemme kristillinen järjestö, mutta emme tenttaa iltoihimme osallistuvien maailmankatsomusta. Etsijät ja pohdiskelijat ovat erittäin tervetulleita, nekin jotka eivät edes oikein tiedä, mitä etsiä. Iltamme ovat noin joka toinen tiistai klo 18.15 Pinni B:n viidennen kerroksen kappelilla. Nettisivuilta  löydät lisää tietoa.

  P.S. Illoissamme on tarjolla aina myös jotain syömistä. Niitä on joku joskus kehunutkin.”

  Sekava

  Sekava

  Sekava on jo vuodesta 1999 toiminut Tampereen seudun sateenkaareville* opiskelijoille tarkoitettu vapaamuotoinen ajanvieteryhmä. Kaikki opiskelijat seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä ja/tai sukupuolen ilmaisusta riippumatta ovat tervetulleita mukaan. Toimintamme on juuri sellaista kuin sateenkaareva joukkommekin on. Me käymme porukalla leffassa, järjestämme bile-etkoja, keskustelu- tai peli-iltoja ja välillä osallistumme yhteiskunnallisiinkin juttuihin, mutta tavoitteemme on ennen muuta viihtyä ja olla hyvässä seurassa.

  Sekava on vapaa vyöhyke, jossa ei välitetä sukupuoli- ja/tai hetero-oletuksista. Meillä voi nauttia yhdessäolosta porukalla, jossa ympäristö ei toivo edes ystävällisiä perusteluja itsensä ilmentämiselle. Itse en tiennyt tarvitsevani vertaisryhmää, ennen kuin rantauduin Sekavaan joskin aivan liian myöhään jo opintojen loppupuolella. Tuntui hämmentävän vapauttavalta ja voimaannuttavalta oleilla porukassa, jossa ei tarvitse muuta kuin rentoutua ja nauraa muiden mukana.

  Yliopisto on upeasti ponnistellut edistääkseen yhdenvertaisuutta ja sanoman tuntuu menneen hyvin perille. Muun muassa Tamyn yhdenvertaisuussuunnitelma on kerrassaan hienoa luettavaa, mutta kenties arjessa monella on yhä kiusaus pitää sordiinoa tai raotella kaapin ovea vain harkitusti ja sehän on täysin sallittua. Jokainen on jostain asiasta kaapissa ja kaapilla on paikkansa.  – Mikko Väisänen, Sekavan pj

  *HLBTIQ: Homo-, lesbo-, bi-, hetero- ja aseksuaalit sekä trans- ja intersukupuoliset, genderblenderit ja queer-ihmiset sekä tietty he, jotka eivät lokeroi itseään suuntautumisen ja/tai sukupuolen mukaan.”

  Tampereen Eurooppanuoret

  Tampereen Eurooppanuoret

  Tampereen Eurooppanuoret on Euroopasta ja Euroopan unionista kiinnostuneiden ihmisten järjestö. Olemme kaikin mahdollisin tavoin sitoutumattomia emmekä tunnusta mitään väriä tai aatetta. Emme ole myöskään varauksettomia EU-faneja, vaan suhtaudumme unioniin rakentavan kriittisesti, mutta perusvire on kuitenkin positiivinen. Valuvikoja on, mutta EU on kuitenkin ihan hyvä juttu.

  Toimimme pitkälti yliopiston piirissä, ja pyrimme osaltamme lisäämään ihmisten EU-tietoutta ja herättämään keskustelua meitä jokaista koskettavista asioista.

  Millaisia tapahtumia me sitten järjestämme ja miksi tapahtumiin ja toimintaamme kannattaa tulla mukaan?

  Viime lukuvuoden aikana järjestimme muun muassa seminaarin otsikolla Jos Euro kaatuu, englanninkielisen paneelikeskustelun koskien Turkkia ja sen nykytilaa, sekä omaa kymmenvuotista taivaltamme juhlistaneen juhlaseminaarin. Perinteiseen tyyliin otimme osaa myös Eurooppa-päivään, joka huipentui Euroviisuiltaan. Jäseniämme otti osaa myös kattojärjestömme JEFin kansainvälisiin seminaareihin ympäri Eurooppaa.

  Lisää meistä voit kuulla keskiviikkona 26.9, jolloin järjestämme Uusien illan teemalla Viiniä ja Patonkia. Lisäinfoa löydät myös tykkäämällä meistä Facebookissa.”

  Tampereen Kokoomusopiskelijat

  Tampereen Kokoomusopiskelijat

  ”Järjestömme tottelee nimeä Tampereen Kokoomusopiskelijat Ry, tuttavallisemmin TYKO.  Meitä on moneen junaan humanisteista kauppatieteilijöihin, aina TTY:ltä ammattikorkeakouluihin.  Joukkoon on eksynyt niin rokkareita, opettajia, hevoshulluja kuin urheilijoitakin. Ja kaikkea siltä väliltä! Meitä kaikkia yhdistää kuitenkin se, että olemme opiskelijoita tai vähintään kiinnostuneita opiskelijoiden arjesta Tampereella ja myös valtakunnallisesti.

  Minkäänlaista valmista muottia ei ole olemassa sen suhteen, kuka meihin voi tai ei voi liittyä. Asenne, kiinnostus ja yhteiset arvot ratkaisevat, mutta kukin toimii silti oman tyylinsä mukaan. Tällä tarkoitamme sitä, että kannustamme TYKOssa kaikkia itsenäiseen ajatteluun ja vierastamme kaikenlaista ylhäältäpäin saneltua puoluepropagandaa.

  Tykon aktiivinen tekijäjoukko on suhteellisen pieni, mutta sitä paremmin oman äänen saa kuuluviin ja omia vahvuuksiaan pääsee luovasti hyödyntämään. Omien kiinnostuksenkohteiden mukaan voit päästä esimerkiksi tiedottamaan, järjestämään tapahtumia, harjoittelemaan rahastonhoitoa, tekemään vaalikampanjaa, tutustumaan päättäjiin ja ennen kaikkea vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Pakko ei ole kuitenkaan tehdä mitään, vaan aktiivisuudestasi päätät sinä itse.  Järjestön pienuus ei ole kuitenkaan este kunnianhimoisillekaan tavoitteille: tästä esimerkkinä TYKOn kasvatti, nykyinen kansanedustaja Sofia Vikman, johon saatat yhä edelleen törmätä tapahtumissamme. ”

  Tampereen Yliopiston Laulajat

  Tampereen Yliopiston Laulajat, kuva Anna EgutkinaTampereen Yliopiston Laulajat on yli 70-henkinen joukko, joka kokoontuu harjoittelemaan joka tiistai. Meitä voit kuulla järjestöviikolla 26.9. kello 14 yliopiston pääaulassa. Syksymme suuri päivä koittaa 3.11. jolloin esitämme Mozartin Requiemin ja Kyrien (d-molli) Tampereen tuomiokirkossa TASO:n eli Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin kanssa.

  – Olen auttamattoman huono pianisti, en ymmärrä juuri mitään musiikinteoriasta ja nuottejakaan en oikeastaan osaa nimetä. Eivätkä kaikki muutkaan meistä osaa. Siksi onkin kummallista, miten kauniita harmonioita ja upeita sointuja kuoro tuottaa. Se on instrumentti, jota jokainen osaa soittaa. – Tuomas Haakana, kuorolainen

  – Miksi TYL? Koska TYL on laulun puhdasta, ryöppyilevää iloa; tuskailua, puurtamista ja niiden kautta saavutettuja onnistumisen elämyksiä; yhdessäoloa, sosiaalisia verkostoja ja elinikäisiä ystäviä; kauniin soinnun selkäpiitä pitkin kulkevia väristyksiä; esiintymisen jännitystä mahanpohjassa; tunne siitä, kuinka musiikki sitoo yksilöt yhdeksi yhdessä hengittäväksi organismiksi.” – Maija Ohvo, kuorolainen”

  Tampereen yliopiston pohjalainen osakunta

  Tampereen yliopiston pohjalainen osakunta”Tampereen yliopiston pohjalainen osakunta TYPO on toistaiseksi yliopistomme ainoa osakunta. Tarkoituksenamme ei ole lanata Pyynikinharjua lakiaksi tai korvata mustaamakkaraa kropsulla, vaan kokoamme pohjalaiset yhteen ja piristämme opiskelijoiden arkea.

  Toimintaamme ovat tervetulleita sekä pohjalaiset että pohjalaismieliset. Tässä kolme erinomaista syytä lähteä mukaan:

  1. Saat uusia ystäviä. Pohjanmaalla piirit ovat pienet, joten voit törmätä kaukaiseen sukulaiseen tai vanhaan päiväkotikaveriin. Porukka on samanhenkistä ja rentoa.

  2. Koti-ikävä helpottuu. Tuttu murre jos mikä auttaa! Yhdessä muistelemme välillä lapsuutta kyläkoulussa tai nuoruutta Kauhajoen Kasinolla.

  3.Hauskat tapahtumat. Syksyllä luvassa on mm. sitsit, osakuntaristeily ja pikkujoulut. Jäsenet päättävät, mitä mukavaa järjestämme.

  Nyt voitkin varata kalenteriisi maanantain 24.9., jolloin järjestämme peli- ja tutustumisillan Vanhalla Domuksella kello 18. Lue lisää nettisivuilta ja liity sähköpostilistalle!”

  Tampereen Ylioppilasteatteri

  Tampereen Ylioppilasteatteri”Olen TaYT:n pitkäaikainen jäsen Ripa. Mukaan lähdin, koska teatterin tekeminen kiinnosti, ja olin kuullut että Tampereen Ylioppilasteatteri (TaYT) on monipuolinen, osaava ja kunnianhimoinen teatteri, jossa meininki on hyvä ja yhteishenki pelittää. Mukaan pääsee jokasyksyisten pääsykokeitten kautta, jotka tältä vuodelta nyt jo ovat ohi. Mutta ei hätää, teatteriin kannattaa ilman muuta tulla tutustumaan myös katsojan näkövinkkelistä. Tampereen Ylioppilasteatteri jos joku on aina opiskelijalle edullinen vaihtoehto lipun hinnan ollessa vain seitsemän euroa, ja laaja ohjelmisto takaa sen, että katsottavaa löytyy moneen makuun. Ja miksi mennä merta edemmäs kalaan kun haastavaa ja hyvää teatteria pääset katomaan ihan yliopiston vieressä edulliseen hintaan?

  TaYT valmistaa vuosittain 3–5 ensi-iltaa, ja näiden perinteisempien teatteriesitysten lisäksi täällä puuhataan myös erilaisia klubi-iltoja sekä pienoisesitysten sarjoja. Nyt syksyllä kannattaa olla tarkkana: ohjelmiston nimittäin avaa tänä syksynä vanhaan japanilaiseen tarinaan pohjautuva kummitustarina Samurain rakkaus, jonka ohjaa TaYT:n oma jäsen Disa Kamula. Syksyn toinen ensi-ilta on humoristinen kabaree Tyhmät ihmiset hallitsevat maailma, jonka ohjaa teatterikorkeakoulusta ohjaajaksi valmistunut Aino Kivi. Kabareen ensi-ilta on 16.11.2012, ja esityskausi jatkuu keväälle 2013. Lisäksi syksyllä nauretaan stand up -illoissa, joita järjestetään noin kerran kuussa. Tulehan siis kurkkaamaan Tampereen Ylioppilasteatteri, siellä nähdään!”

   

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *