Opiskelijat ovat kulttuurin kuluttajia ja tuottajia

  Jorma RiihikoskiSyksy käynnistyy ja kesäkausi vaihtuu syksyn sykkeeseen myös kulttuuririennoissa. Ovatko opiskelijat kulttuurin aktiivisia kuluttajia?

  Kyllä. Opiskelijat muodostavat tärkeän asiakasryhmän tamperelaisille kulttuurilaitoksille ja kulttuuria/viihdettä tarjoaville ravintoloille ja klubeille. Hyviä opiskelija-alennuksia on saatavissa  teatteriesityksiin ja klassisen musiikin konsertteihin kulttuurinälän kasvattamiseksi. Niin pitkälle meneviä alennuksia kuin Turussa, jossa opiskelijoille kannustettiin kulttuurin pariin kulttuuripassilla kulttuuripääkaupunkivuonna 2011, ei Tampereella ole kuitenkaan tavaksi otettu. Opiskelijat kansoittavat ja tukevat maksavina asiakkaina erilaisia kulttuuritapahtumia Tampereella, mutta kannattaa muistaa, että tamperelaiset opiskelijat myös tekevät kulttuuria erilaisissa yhteisöissä.


  Kulttuurijaosto tutustuttaa opiskelijat eri taiteenaloihin ja niiden tekijöihin

  Yliopistolla on runsaasti kulttuuritoimintaa järjestäviä tahoja, joista yksi on Tamyn kulttuurijaosto. Se järjestää toimintaa laidasta laitaan – esimerkkeinä aikaisemmista vuosista ovat mm. sirkustyöpaja, luentotöherryskilpailu ja 10 tunnin Monty Python -maraton. Muita kulttuuritoimijoita yliopistolla ovat mm. Elokuvakerho Monroe, Elävän Kirjallisuuden Yhdistys ELKI ry, Kameraseura Vastavalo, Kulttuuriyhdistys Keri, Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri TASO, Tampereen yliopiston laulajat, TYRMÄYS (Tampereen yliopiston raskaan musiikin ystävät) ja Tampereen Ylioppilasteatteri.

  Kulttuurijaoston toiminnasta vastaavan Jenni Kettusen mukaan kulttuurijaoston syksy on vasta käynnistymässä. Loppusyksystä järjestetään ainakin perinteinen Trivial Pursuit -turnaus.

  – Kulttuurijaoston tilaisuuksiin on ilmestynyt monenlaista porukkaa, yleisesti ottaen yliopistolaisia, jotka ovat kulttuurista jossain muodossa kiinnostuneita tai sitten ihan vaan ihmisiä, joita on sattunut joku meidän järjestämä juttu kiinnostamaan. Sellaisia avoimia ja mukavia ihmisiä meidän tapahtumissa on käynyt! Tunnelma on ollut rento, ja siis tietysti kun yhteen paikkaan kokoontuu ihmisiä, joilla on kiinnostusta samaa asiaa kohtaan, niin usein juttua syntyy ja porukkaa tulee toimeen.

  – Tuo luentotöherryskilpailu järjestettiin niin, että ihmiset saivat vain jättää luennoilla tekemiään töherryksiä meille ja palkitsimme sitten ansioituneimmat töhertelijät. Tunnelmasta on kovin vaikea mitään sanoa muuta kuin että luennoilla oli selvästi keskitytty töhertelemään, mikä oli tietysti meidän kilpailun kannalta hyvä asia!

  Muiden Tamyn piirissä toimivien kulttuuriyhdistysten toiminnasta saa parhaiten tietoa niiden sivuilta, ilmoitustauluilta sekä k-linja@uta.fi -sähköpostilistalta. Myös uutuutena tullut Tamyn Vaihtoehtoinen kulttuuriopas, jonka tekemisessä kulttuurijaostokin on ollut mukana, esittelee yliopiston kulttuuriyhdistyksiä sekä yleisesti edullisia kulttuuririentoja Tampereella.

  Tampereen yliopiston laulajat
  Kuoro on Timo Ingalsuolle myös opiskelijayhteisö.


  Aktiivinen ja etsivä opiskelija löytää kulttuuriharrastuksen yliopistolta

  Tietojenkäsittelytieteen opiskelija Timo Ingalsuo käyttää monipuolisesti Tampereen kulttuuripalveluja ja osallistuu itsekin niiden rikastamiseen.

  – Tampereella käyn monenlaisissa kulttuuritapahtumissa: esim. keikoilla, joskus satunnaisesti klassisen musiikin konserteissa, usein katutapahtumissa kuten teatterikesässä, tai muissa, yleensä ilmaisissa kulttuuritapahtumissa. Viime aikoina olen käynyt lähinnä Yo-talon keikoilla, mutta esimerkiksi keväällä kävin katsomassa teekkarikuoron esitystä.  Keväällä kävin parin sarjalipun verran filmifestivaaleilla.

  Yliopistoa liippaavista kulttuuripalveluista Timo on käynyt muutaman kerran katsomassa yo-teatterin näytöksiä ja joskus TASOn (Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri) keikoilla.

  Yliopiston harrasteryhmiin Timolla oli joskus käynyt mielessä liittyä, mutta kynnys oli aluksi melko korkea. Vuonna 2006 hän kuitenkin liittyi Tampereen yliopiston laulajiin, mikä tietysti vie nyt paljon aikaa ja muodostaa ison osan Timon omista kulttuuriharrastuksista.

  – Liityin kuoroon tosiaan jo vuonna 2006, normaalisti koelaulujen kautta. Kyseisenä syksynä ei ollut paljoa uusia mieslaulajia, oliko nyt kaksi tai kolme.

  – Koelaulut on syksyisin ja keväisin kahtena päivänä järjestettävä mahdollisuus liittyä kuoroon, ja koelauluissa nimensäkin mukaisesti hakija esittää hieman omaa laulutaitoaan. Koelaulut koostuvat jostakin omasta vapaavalintaisesta laulusta ilman säestystä ja esisoiton perusteella laulettavista lyhyistä pätkistä, joilla mitataan äänialan laajuutta. Koelauluissa hakijaa kuuntelee kuoron johtaja ja jokaisen äänen (sopraano, altto, tenori ja basso) äänivastaava, Timo kertoo kuoroon liittymisestään.

  Timon kuorossaoloaikana kuorojäsenten määrä on kasvanut huimasti ja on tällä hetkellä jo 70 laulajan paikkeilla. Jäsenet ovat pääosin opiskelijoita, ei pelkästään Tampereen yliopistolta vaan myös muista korkeakouluista kuten TAMK tai TTY. Kuorossa on myös opintonsa jo päättäneitäkin, eikä korkeakoulujen jäsenyys ole välttämättä mikään ehdoton vaatimus. Laulajat tulevat kattavasti kaikilta opiskelualoilta, enemmistönä ovat ehkä humanistit ja kielitieteilijät. Ikähaitarikin on melko laaja: nuorimmat ovat alle kaksikymppisiä ja vanhimmat melkein tuplasti sen ikäisiä. Kuoron ohjelmistossa korostuu muuttuvuus. Yleisesti ottaen ohjelmisto on ollut jonkin verran vakavammin otettavaa kuoromusiikkia ja melko usein kotimaista uudempien säveltäjien kappaleita. Tämän syksyn projekti on Mozartin Requiem, joka tehdään yhdessä Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin kanssa. Viime keväänä taas ohjelmisto oli pitkälti pohjoismaista ja jonkin verran ranskalaista musiikkia ja sitä käytiin esittämässä matkalla Ranskaan St. Aubinin kaupunkiin. Kuoro pyrkiikin järjestämään esitysmatkoja ulkomaille noin parin vuoden välein. Ennen Ranskaa kuoro kävi Prahan- ja Dresdenin-matkalla, sitä ennen 2007 matkan kohteena olivat Wien ja Bratislava.

  – Kuoroharrastus on itselle myös paljon muuta kuin pelkkää laulujen harjoittelemista ja konsertteja. Seitsemänkymmenen hengen joukosta löytyy myös paljon kavereita ja oheistoimintaa. Aina välillä joku innostuu kutsumaan porukan koolle myös harrastuksen ulkopuolella, Timo kertoo.

  Teksti Jorma Riihikoski
  Kuva Tampereen Yliopiston Laulajat

   

  Jorman omat kulttuurivirikkeet

  ”Itse en ole osallistunut kulttuurin tuottamiseen ellei sellaiseksi lasketa paria illan dj-kokemusta Tampereen Yo-talolta 1990-luvun alusta, jolloin soittelin levyiltä vanhaa 1970-luvun funkkia ja rhytm’n bluesia.

  Kuluttajana olen ollut sitäkin aktiivisempi klubi- ja konserttirintamalla. Mieleen korkeakulttuurin alalta on jäänyt Tampereen oopperan Requiem. Yliopiston Teatterimontussa oli hienoa nähdä 10 vuotta sitten Telakan ja Nätyn yhteistyö, Juha Hurmeen ohjaama Saaban kuningatar, joka kertoi Helinä Rautavaaran persoonasta.

  Klubeista suosittelen Telakkaa ja Pispalan Vastavirtaklubia. Kummallakin on oma persoonallinen tuotantolinjansa ja ne ovat esiintymispaikkoja joissa esiintyjät ja yleisö kohtaavat samalla tasolla.

  Keikoista on mieleen jäänyt Telakalta  Eleanoora Rosenholmin esiintyminen Soit Se Silti – Porilaisen Musiikin Festivaalilla 2010.  Vastavirrassa olen kokenut myös erilaisia ja rankkoja hetkiä kuten esimerkiksi Pertti Kurikan nimipäivät joulukuussa 2010.”

   

   

   

   

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *