Asiantuntijayrityksen pyörittäminen opiskelijabudjetilla

  Opiskeluaika on mitä mainioin vaihe yrityksen perustamiseen. Taloudellinen tilanne pysyy samana Kelan ruhtinaallisen korvauksen ansiosta eikä tarvitse ottaa riskiä ja erota työpaikastaan. Lisäksi voi hankkia jo opintojen aikana arvokasta työkokemusta.

  Tietysti osaamista on oltava jo valmiina, mikäli aikoo perustaa omaan asiantuntijuuteensa perustuvan yrityksen. Yrittäjyyden ja opiskelun yhdistäminen tarkoittaa myös sitä, että opiskelijabileet eivät tule kovin tutuksi.

  Yritystä on mahdollista pyörittää hyvinkin pienillä kustannuksilla. Käyn tässä kirjoituksessa läpi itse käyttämiäni keinoja kustannusten minimoimiseen. Kyseiset niksit on testattu toimiviksi mainostoimiston liiketoiminnan käynnistämisen yhteydessä. Yrittäjyyden lisäksi opiskelen yliopistolla laskentatoimea.

  Kirjanpito alkaen 0 € / kk

  Houkutteleva tarjous, eikö totta? Kaiken lisäksi tämä ei tarkoita kirjausten tekemistä Excelissä vaan ihan kunnon selainpohjaisessa kirjanpito-ohjelmassa. Merit Aktiva tarjoaa kirjanpito-ohjelmaansa vuoden ajaksi ilmaista opiskelijalisenssiä.

  Laskentatoimen opiskelijat saavat hyvän pohjan kirjanpidon tekemiseen jo opintojensa puolesta, mutta muiden opintosuuntien opiskelijoille suosittelen lämpimästi laskentatoimen perusteiden lisäksi ”Tilinpäätös ja verosuunnittelu” -kurssin suorittamista. Kyseiset kurssit luovat hyvän pohjan kirjanpidon logiikan ymmärtämiseen. Bonuksena kurssien vetäjiä voi ahdistella omien kirjausesimerkkiensä kanssa luentojen jälkeen.

  Kirjanpito-osaamisesta saa myös erinomaisen lisän ansioluetteloonsa. Meriittien lisäksi kirjanpitokysymysten hallinta auttaa hahmottamaan yrityksen talouden toimintaa täysin uudelta kantilta.

  Projektinhallinta alkaen 4 € / kk

  Tarjousprosessien läpikäynti onnistuu tehokkaasti Google G Suiten (4 € / kk) tai Microsoft Officen (10,50 € / kk) avulla. Eri palveluiden tarjouksista kannattaa luoda omat pohjansa, joihin merkitsee esimerkiksi tähdellä tarjouskohtaisesti muuttuvat osiot. Näin tarjouspyynnön tullessa voi ladata pilvipalvelimelta tarjouksen pohjan ja nopeasti hakutoiminnolla etsiä muutettavat kohdat.

  Google Formsilla voidaan luoda hyvin joustavasti erilaisia kyselylomakkeita. Formsilla tehdyt lomakkeet voidaan jakaa linkin avulla ja lomakkeisiin kirjoitetut vastaukset näkyvät reaaliajassa. Tällaiset lomakkeet ovat erityisen hyödyllisiä tarjouspyyntöjen yhteydessä, kun asiakkaan tarpeet voidaan selvittää tehokkaasti heti ensimmäisten viestien aikana.

  Projektinhallintaa varten on olemassa runsaasti erilaisia ilmaisia työkaluja. Suosikkejani projektin etenemisen ja tekemättömien tehtävien seurantaa varten ovat Trello tai vaihtoehtoisesti Asana. Molempien ohjelmistojen perusversiot ovat ilmaisia. Suosittelen muutenkin tällaista Kanban-periaatteen mukaista työvälinettä projektien läpivientiä varten. Tämä helpottaa useita vaiheita sisältävien projektien hahmottamista ja vähentää näin stressiä ja turhaa työtä.

  Slack on loistava ohjelma projektiryhmän keskusteluja varten, kun kaikki keskustelut pysyvät kootusti yhdessä paikassa. Slackissa on lukematon määrä erilaisia toimintoja ja integraatiomahdollisuuksia. Ohjelman voi esimerkiksi määrittää ilmoittamaan kalenteritapahtumista automaattisesti keskustelukanavalle. Markkinoinnin automaatiossa sitä voi käyttää esimerkiksi niin, että ohjelma ilmoittaa aina, kun joku on täyttänyt yhteydenottolomakkeen yrityksen verkkosivuilla. Slack on myös ilmainen pienille yrityksille.

  Asiantuntijan työkalut

  Alasta riippuen yrittäjä saattaa tarvita useampiakin ohjelmistoja liiketoiminnan pyörittämiseen. Aloittavan yrittäjän onneksi lähes kaikilla työkaluilla on kuukausihinnoittelu ja hinnat ovat yleensä pienille yrityksille melko edullisia.

  Yrityksen toimialasta riippuen opiskelijoille löytyy näistäkin hyviä tarjouksia. Esimerkiksi Tableau:n opiskelijalisenssi on täysin ilmainen. Ehtojen mukaan sitä saa käyttää myös liiketoimintaan. Unsplashin kuvia voi käyttää täysin ilmaiseksi kaupallisiinkin tarkoituksiin.

  Monella työkalulla on myös ilmainen hinnoittelu tiettyyn tasoon asti, ja pieni yritys pysyy yleensä näissä rajoissa toimintansa alussa. Esimerkkejä tällaisista ohjelmista ovat esimerkiksi Mailgun, Hootsuite ja Bitwarden.

  Markkinointia kustannustehokkaasti

  Markkinointiin ei löydy erikseen opiskelija-alennuksia, mutta sitäkin on mahdollista tehdä kustannustehokkaasti. Kustannustehokkain markkinoinnin muoto on hakukoneoptimointi. Hakukoneoptimoinnissa on monella alalla vielä niin vähän kilpailua, että perustekniikan opettelulla saattaa päästä jo pitkälle. Miinuspuolena hakukoneoptimoinnissa kestää yleensä muutamia kuukausia ennen kuin tuloksia alkaa näkymään.

  Verkkomainonnan puolelta kannattaa käyttää erilaiset uusille yrityksille suunnatut alennuskupongit. Esimerkiksi Google tarjoaa AdWordsiin 75 euroa ilmaista mainosrahaa rekisteröitymisen jälkeen ja LinkedIn puolestaan 50 dollaria.

  Verkkomainonnan tekniikkaan kannattaa perehtyä ennen ensimmäistä kampanjaa, sillä laadukkaiden kampanjoiden mainokset näkyvät halvemmalla kuin huonosti tehtyjen kampanjoiden. Lisäksi hyvin tehdyissä kampanjoissa ei tarvitse maksaa turhista klikkauksista, vaan mainokset näkyvät vain potentiaalisille asiakkaille. Verkkomainonnan yleisimpiä virheitä on, että mainoksia näytetään liian laajalle joukolle, jolloin kampanjan kustannustehokkuus laskee huomattavasti.

  Johtopäätökset

  Asiantuntijayrityksen toimintaa on mahdollista pyörittää hyvin pienillä kustannuksilla. Kustannussäästöjen vastapainona tuottamattoman työn osuus kasvaa, kun aikaa kuluu esimerkiksi kirjanpidon tekemiseen. Samaten aikaa kuluu uusien asioiden opiskeluun, jos aikoo tehdä kaiken itse kirjanpidosta yrityksen markkinointiin.

  Tiukalla kulukuurilla ei ole vaikutusta työn laatuun, kunhan säästöt tekee oikeissa paikoissa ja on valmis käyttämään kunnolla aikaa tehokkaimpien työkalujen ja toimintatapojen selvittämiseen. Säästyneet eurot voi ohjata markkinointiin ja liikevaihdon kasvattamiseen. Työkaluja voi sitten päivittää myöhemmin tehokkaammiksi, kun yrityksellä on menojen lisäksi tulojakin.

     11 comments for “Asiantuntijayrityksen pyörittäminen opiskelijabudjetilla

   1. 3.12.2018 at 9.22

    Opiskelijan todellakin kannattaa aloittaa joku yritys jo korkeakouluaikana. Yritysmuodon kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei vaikuta liikaa tukiin.

   2. 30.4.2019 at 10.13

    Opiskeluaika on todellakin paras mahdollinen tilaisuus harjoitella yrittäjyyttä: opiskelut ovat yleensä aikatauluiltaan melko rentoja, joustavuutta saa jos hiemankin venyttää opintoja ja opintotuki toimii mainiona ”starttirahana”.

   3. 7.5.2019 at 9.36

    Hello,
    Thank You For Sharing this Blog Running an Expert Company with Student Budget. Having Great thoughts and knowledge.

   4. 8.7.2019 at 12.23

    Komppaan aikaisempia, opiskelijana on hyvä ruveta yrittämään. Ehkä jopa osakeyhtiönkautta? Runsaasti kokemusta ja oppia elämään.

   5. 25.7.2019 at 8.13

    Yrittäminen kannattaa aina, vahvasti tsemppiä jokaiselle yrittäjäksi aikovalle!

   6. 27.8.2019 at 6.01

    Thanks1

    For sharing a great piece of content with us. Make side of study an earn money of living and also, make budget only for studing is not appropriate. But, your post is awesome. Thanks again.

   7. 22.12.2019 at 0.28

    Hyvä kirjoitus! Yrittäminen on hauskaa, siinä pääsee ihminen tekemään juuri sitä mitä haluaa.

   8. 17.1.2020 at 7.58

    Kasvun rahoittaminen on usein avainkysymyksiä, kun liiketoiminta on pientä ja etenkin jos toimintaa pyöritetään opiskelun ohessa.
    Lainarahoitus on toki paikallaan, mutta tarkkana ja realistisena kannattaa olla.

   9. 13.2.2020 at 14.49

    Ehdottomasti yrityksen perustamisen kannalla jos vain rahkeet riittävät.

   10. 25.3.2020 at 11.31

    Kannattaa tosiaan hyödyntää nuo kampanjat liittyen maksettuun verkkomainontaan. Noita on tarjolla jatkuvasti joka paikassa.

   11. 15.9.2020 at 12.50

    Kiitos vinkeistä!
    Todellakin kannattaa yrittäjys jos siihen itsellä on motivaatiota, vaikka olisikin vielä opiskelija.

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *