Kohti tuntemattomia ilman ahmimista – 3 vinkkiä vaihtoon

Kalenterinsa kapasiteetista liikoja luuleva viestinnän
    opiskelija on juuri palannut Tampereelle Göteborgista,
    jossa vietti viime syksyn Nordplus-vaihdossa.

1. Älä ahmi

Omat tavoitteeni neljälle vaihtokuukaudelle olivat vaatimattomasti muun muassa oppia puhumaan sujuvaa englantia sekä hallita toinen kotimainen, tutustua uusiin ihmisiin ympäri maailman, saada ruotsalaisia kavereita, käydä juhlissa kaikkien menetettyjen Tampere-bileiden edestä, sanoa joo reissuille ja tietenkin opiskella sekä työelämän että opintojen kannalta mielenkiintoisia ja hyödyllisiä kursseja (ja tosissani olin ajatellut että vaihdossa olisi viimein aikaa myös opetella valokuvaamaan, joogaamaan, neulomaan ja työstämään omia nettisivuja).

Käytännössä tämä tarkoitti heikkohappisten sunnuntailenkkien lisäksi sitä, että lähetin kymmeniä sähköposteja, jotta välttäisin tavallisesti tarjotut vaihtarikurssit. Tämä taas myöhemmin johti siihen, että vietin 10-tuntisia päiviä yliopistolla samalla, kun vaihtarikavereiden suunnitelmat seuraavalle päivälle saattoivat muodostua illan juhlista. Vaikka aikaiset aamut, myöhäinen kirjastohengaus ja jatkuvat esseeni olivat yleinen vitsi kaveripiirissäni, viihdyin kursseillani ja tutustuin niiden avulla paikallisiin opiskelijoihin. Kuitenkin jälkiviisaana olisi pitänyt päättää tehdä suorituslistaltani muutama asia kunnolla sen sijaan, että nyt säntäilin puolivoimilla joka suuntaan. Ilman täyttä kalenteria olisin varmasti onnistunut nauttimaan enemmän myös reissuista ja juhlista.

2.) Nauti vapaudesta

Vaihto saattaa olla viimeinen tilaisuus lähteä spontaaneille pidennetyille viikonloppureissuille ennen opintojen päättymistä ja työelämään siirtymistä. Varsinkin jos sattuu tekemään onnistuneet kurssivalinnat (eli toisin kuin minä), luentoja saattaa olla vain pari viikossa, jolloin reissuja ei tarvitse kummemmin edes aikatauluttaa.

Reissuja ei kannata jättää väliin ainakaan rahan takia. Jokainen matkalippuni maksoi vähemmän kuin Pendolino Tampereelta Helsinkiin. Vaihtokaverit elävät yhtä lailla säästöillään (tai omaksi yllätykseni usein vanhempiensa avustuksilla) eli rahaa tuskin on liikaa kellään. Reissuille lähtiessä todennäköisimmin yhdessä valitaan halvimmat airbnb:t ja ollaan valmiita matkustamaan kahdeksan tuntia bussissa parin tunnin (huomattavasti hintavamman) junamatkan sijaan.

Kannattaa nauttia myös vaihtolukukauden kääntöpuolesta ja kutsua itsensä kylään. Omassa Göteborgin yksiössäni majoittui useita kavereitani, joille pääsin esittelemään kaupunkia paikallisten tapaan. Eli vaikka päättäisi skipata vaihtolukukauden, ei kannata jäädä kotiin. Omalla maraton-matkallani pääsin hyödyntämään Brysselissä vaihdossa olleen kaverini vieraanvaraisuutta ja kaupunkivinkkejä.

3.) Hyppää tuntemattomien seuraan

Klisee, mutta parhaat kokemukset syntyivät yhdessä. Itselläni arjen kolminaisuus pyhittyy helposti opiskelun, treenin ja töiden ympärille, mutta Götebörgissa päätin koettaa järjestää aikaa sosiaalisuudelle. Kavereiden saamisessa auttoi välitön yolo-asenne. Parhaimpiin bileisiin lähdin lähes suoraan salilta, kun saatoin matkalla kotiin mennä sanomaan hei grillaaville espanjalaisille. Yhden syksyn hauskimmista reissuistani tein kaveriporukan kanssa, josta etukäteen tunsin yhden henkilön, mutta Köpis-viikonlopun jälkeen kahdeksan lisää. Uskalla siis sanoa joo ja hypätä tuntemattomien seuraan.

Usein vaihto-opiskellessa tulee helposti vietettyä aikaa pelkästään vaihtareiden kanssa. Jos paikalliset tutut kiinnostavat, kannattaa esimerkiksi aloittaa harrastus, josta on haaveillut.  Yliopistolta löytyy erilaisia järjestöjä niin palloiluun, tanssiin, musiikkiin kuin käsitöihin. Somesta löytyy tapahtumakutsujen ja tindereiden lisäksi lukuisia ryhmiä keskittyen harrastuksiin, kiinnostuksiin tai asuinalueisiin. Vaihdon ensimmäisenä iltana kirjoitin suomalaisten Göteborgissa asuvien nuorten Facebook-ryhmään, josko kukaan osaisi suositella, mistä ostaa edullisesti pyörän tai läppärin. Pari minuuttia myöhemmin sain paikalliselta viestin, ettei tiedä pyörästä tai läppäristä, mutta on samana iltana lähdössä ulos kavereidensa kanssa ja olisin tervetullut mukaan. Muistan olleeni aivan liian väsynyt, mutta ryömin peiton alta. Ja onneksi nousin, ensimmäisenä iltana tapaamieni kaverien kanssa vietin niin ruotsalaiset rapujuhlat kuin monta rentoa leffailtaa.

Vinkkejä voisi listata loputtomasti, mutta tärkeintä on kuitenkin kuunnella itseänsä ja muistaa että virheistä oppii. Lähde avoimin mielin ja tee vaihdostasi juuri itsesi näköinen.

3 comments for “Kohti tuntemattomia ilman ahmimista – 3 vinkkiä vaihtoon

1. 1.3.2017 at 12.07

4) Älä suunnittele liikaa. Anna tosiaan ihmisten ja tapahtumien viedä sinua eteenpäin – kun lähdet vaihtoon, et voi kuvitellakaan, mitä kaikkea ainutlaatuista ja upeaa sinulla on edessäsi, turha siis suunnitella liikoja etukäteen. Kursseja kannattaa tietysti suorittaa järkevästi, mutta muuten kehottaisin ottamaan vaihtariajan elämänkokemuksena.

2. 24.3.2017 at 17.33

5) Ole varovainen ja muista, että maalaisjärki pätee kaikkialla maailmassa. Siis aivan kaikkialla omine twisteineen tietenkin. Kannattaa elää ja tehdä jotain ”hullua ja hulvatontakin”, mutta fiksuuden rajoissa. Mene sinne minne tuuli tuuli kuljettaa, mutta pidä silmät auki ja hoksottimet mukana, niin epäonnistuminen on epätodennäköistä.

Terv Miro Kaukomailta

3. 11.4.2017 at 15.07

Aika hyvin kiteytettynä tässä kaikki. Madventuresista vain oppia ja matkan sekä opin ahjoon =)