Terveisii Poriist!

  Porin kampus

  Meillä opiskellaan täällä sosiaalityötä sekä sosiaalitieteitä, yhteiskuntatieteitä siis. Lisäksi tarjolla on pari maisteriohjelmaa. Opiskelijoita meidän yksikössämme on noin 200. Meillä on täällä 120 kilsan päässä Tampereelta Porin yliopistokeskus, joka koostuu yksikkömme lisäksi Turun yo:n, TTY:n ja Aallon yksiköistä.

  Yksikkömme ainejärjestönä toimii Utopia ry, koko yliopistokeskuksen opiskelijayhdistyksenä Ylioppilasyhdistys Pointer ry.

  Tervetuloa lukemaan Porissa opiskelevien ajatuksia ja mielipiteitä täällä opiskelemisesta! Millaista on opiskella pienessä yksikössä? Millaista Porissa on? Miltä tulevaisuus näyttää, kannattiko?

  Perusporilaisin terkuin
  Utopia ry:n hallitus

  Utopia ryElisa (20), sosiaalityö, 1. vuosikurssi

  Miksi hait Poriin?
  Ensimmäisen kerran sain tietää mahdollisuuksista opiskella Porissa työkaveriltani Pirkkalassa. Hän itse oli Satakunnan AMK:n opiskelija ja kertoi kokemuksiaan Satakunnassa opiskelusta. Olin jo pitkään harkinnut muuttoa pois Tampereen seudulta, jossa olin asunut jo 20 vuotta (maisemanvaihto oli paikallaan). Pori vaikutti kaikin puolin hyvältä paikalta asua ja opiskella. Kevään haussa hainkin ensimmäisenä vaihtoehtona sosiaalityön tutkinto-ohjelmaan Poriin. Asunnon saaminen ei tuottanut ongelmia ja täällä sitä nyt asustellaan.

  Mitkä on fiilikset opintojen alettua täällä Porissa?
  Nyt opinnot ovat hiljakseen lähteneet käyntiin ja fiilis on erityisen hyvä. Turhaan varoiteltiin että ”satakuntalaiset ovat pidättyväisiä ja hiljaisia”! Ainakin kaikki tapaamani ihmiset yliopistolla ja vapaa-ajalla ovat olleet oikein mukavia, puheliaita ja ystävällisiä. Ulkopaikkakuntalaiset on tähän mennessä otettu oikein hyvin mukaan. Toimintaa ja tapahtumia opiskelijoille järjestetään mielestäni todella kattavasti eli yksin ei tarvitse jäädä, vaikkei aluksi ketään täältä tuntisikaan.

  Laura (23), sosiaalipolitiikka, 2. vuosikurssi

  Kannattiko aikoinaan hakea Poriin?
  Olen Porista kotoisin ja asun Porissa, joten hakeminen Poriin oli ensisijainen vaihtoehto minulle. Olen ollut tyytyväinen valintaani, koska pienten ryhmäkokojen ansiosta opetus on henkilökohtaisempaa. Lisäksi poikkeusten ja joustojen tekeminen opinnoissa on mahdollista jokaisen henkilökohtaisen tilanteen ym. mukaan. Toisaalta kurssitarjonta on Porissa niukempaa kuin Tampereella, mutta olen kokenut voivani opiskella lähes kaikkia niitä aineita, joita olen halunnut. Ja onhan Tampereeltakin mahdollista ottaa kursseja, jos niin haluaa. Lisäksi Porissa on ristiinopiskelun mahdollisuus, mikä toisaalta kompensoi oman yliopiston kurssien rajallista tarjontaa, koska ristiinopiskelun kautta on mahdollisuus valita aivan toisenlaisia kursseja.

  Miten opinnot ovat lähteneet käyntiin täällä Porissa?
  Opinnot ovat lähteneet melko hyvin käyntiin. Tämä opetusohjelman muutos on aiheuttanut pientä päänvaivaa, kun on yrittänyt selvittää kurssien korvaavuuksia yms. Mitään suurempia ongelmia ei kuitenkaan ole ollut, ainakaan vielä, ja olen edennyt opinnoissa sopivaan tahtiin.

  Suosittelisitko Poria muille?
  Suosittelen Poria muille, koska opiskelijaelämä on lisääntynyt huomattavasti täällä viime vuosina. Lisäksi Porin yliopistokeskus tarjoaa laadukasta, asiantuntevaa ja henkilökohtaista opetusta. Myös ristiinopiskelu on mahdollisuus, johon kannattaa tutustua varsinkin jos mielenkiinnon kohteet eivät kohtaa yhdessä yliopistossa.

  Utopia ry

  Anna-Kaisa (21), sosiaalityö, 3. vuosikurssi

  Mitä tuntuu aloitella kandia Porissa?
  Kandin aloittaminen tuntuu mielenkiintoiselta ja odotan innolla kandiseminaaria! Mielessä on monta mielenkiintoista kanditutkielman aihetta. Tiedän, että Porissa kandin tutkielman tekemiseen saa yksilöllistä ja paneutuvaa ohjausta – opettajilla on aikaa ohjata ja antaa hyviä vinkkejä, neuvoja ja kehittämisehdotuksia tutkielmaan!

  Mikä täällä on parasta, missä olisi kehitettävää?
  Porissa parasta on rento tunnelma. Yksikkömme on suhteellisen pieni, joten opiskelijat myös eri vuosikursseilta tuntevat toisensa.

  Jenni (28), sosiaalityö 4. vuosikurssi

  Mitä mieltä olet Porista yleisesti?
  Pori on kiva ja sopivan kokoinen kaupunki. Kohtuulliset matkat myös muihin isompiin kaupunkeihin. Meri ja mökkeily on parasta Porissa! Porissa on upeita paikkoja… kuten Yyteri ja Kirvatsi 🙂 Paikalliset ihmiset ovat hitaasti lämpeneviä mutta sitäkin hauskempia tyyppejä kun on kärsivällinen! Porissa on toki opiskelijoita monista muistakin kaupungeista 😀 Porissa on riittämiin kaikenlaisia palveluja kuluttajille ja lisää on kehitteillä.

  Millainen Pori on opiskelijakaupunkina?
  Pikkuhiljaa kehittynyt opiskelijakulttuuri alkaa olemaan hyvällä mallilla. Korkeakoulujen opiskelijat hoitavat omaa ja yhteistä tonttiaan kivasti. Porin opiskelijatalo Saikku on kunnia-asia porilaisille opiskelijoille. Viikottain opiskelijoiden keskuudessa on hippaa jos jonkinlaista, unohtamatta tiivistä yhteisöllisyyttä ja yhteistoimintaa oppilaistosten sekä muiden paikallisten tahojen kanssa. Porissa on hyvä opiskella! Yliopistossa voi suorittaa opintoja ilman massaluentoja ja voit tuntea kuuluvasi joukkoon! 🙂 Opiskelijana Porin yo-keskuksessa on ainutlaatuinen mahdollisuus kuulua tiedeyhteisöön, joka rakentuu neljästä eri yliopistoyksiköstä.

  Aleksi (27), sosiologia, 6. vuosikurssi

  Millaista on tehdä gradua Porissa?
  Varmaan pitkälti samanlaista kuin muuallakin: hiusten repimistä, lauseiden muotoilua ja tilasto-ohjelman kanssa tuskailua. Kenties gradutapaamisia on hieman helpompi saada Porissa kuin pääkampuksella. Vastaavasti kirjojen saatavuus on Porissa heikompi. Tärkeitä lähteitä joutuu toisinaan lainaamaan isomman kaupungin kirjastosta.

  Miten suhtaudut tulevaisuuteen valmistumisen jälkeen? Mitä tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?
  Olen varovaisen optimistinen tulevaisuuteni suhteen. Oman kokemukseni mukaan 1960- ja 1970-luvulla poliittiseen toimintaan heränneiden sukupolvi dominoi tieteellisiä-, poliittisia- ja virkamiesareenoita harvoin poikkeuksin. He kuitenkin eläköityvät nopeasti. Eläköityessään he jättävät tilaa uusille ajatuksille ja ratkaisuille.

  Uuden sukupolven ratkaisuja myös tarvitaan ainakin lainsäädännössä ja virkamieshallinnon tietojärjestelmissä. Lainsäädäntö on vanhentunut ihmisten toiminnasta ainakin immateriaalioikeuksien sekä yhdistys- ja yrityslainsäädännön osalta. Lainsäädännön pitäisi suosia pieniä vapaamuotoisia yhdistyksiä eikä monikansallisia yhdistyksiä. Virkamieshallinnon tietojärjestelmissä ongelmana on heikko johtaminen sekä standardien ja koordinaation puuttuminen. Mielestäni myös sosiologia kaipaa matematiikkaa ja teknisiä osaajia, jos tiede on edistyäkseen.

  Itse pyrin poliittiselle kentälle. Olen kunnallisvaaliehdokkaana, mutta kunnianhimoa riittäisi myös valtakunnanpoliittiselle kentälle. Vain aika näyttää.

   

  Juttuun on haastateltu TaY:n yliopiston Porin yksikössä opiskelevia opiskelijoita. Jutun kokosi Utopia ry:n puheenjohtaja Minka Leino.

   

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *