Kirjallisuutta opiskellut Elisa Heikura tehtailee tarinoita työkseen

  Viestintäalalle on tunkua. Opiskelijalle iskee paniikki siitä, miten viestinnän töihin pääsee, kun kilpailu on kovaa ja työnantajia tuntuu kiinnostavan lähinnä työkokemus? Harjoittelupaikoistakin on kilpailemassa kanssaopiskelijoiden lisäksi valmistuneita. Ahdistuksen iskiessä toivonpilkahdukset ja hyvät neuvot auttavat kenties enemmän kuin päämäärätön panikoiminen. Siksi opiskelijablogissa suunnattiin jututtamaan sellaista henkilöä, joka on onnistunut työllistymään viestintäalalle heti valmistumisen jälkeen. Keväällä 2013 Tampereen yliopistosta valmistunut Elisa Heikura myöntää toki itsekin, että hänellä kävi todella hyvä tuuri. Hänen kanssa juteltuaan kuitenkin ymmärtää, että tuuri on ollut vain yksi monista osatekijöistä siihen, miksi Heikura työllistyi heti valmistumisen jälkeen haluamalleen alalle.

   

  Harjoittelusta vakityöhön

  Suomen kirjallisuutta, tiedotusoppia, mediakulttuuria, historiaa ja filosofiaa. Elisa Heikuran opiskelukokonaisuus oli vahvasti humanistinen ja käytännönläheisyydestä kaukana. Opintojen loppuvaiheessa alkoikin tuntua siltä, että harjoittelu olisi hyödyllinen tulevaisuuden kannalta.

  Viestintätoimisto vaikutti parhaimmalta vaihtoehdolta harjoittelun suorittamispaikaksi, mutta muuttaminen pääkaupunkiseudulle mietitytti – siellähän melkein kaikki viestinnän työpaikat ovat. Ystävä kuitenkin vinkkasi Tampereella toimivasta viestintätoimisto Tuluksesta, jonne Heikura kirjoitti avoimen hakemuksen ja otti toimitusjohtajaan yhteyttä. Harjoittelupaikka oli hänen. Työ sujui Heikuralta ilmeisen hyvin, koska työnantaja tarjosi vakituista työpaikkaa tiedottajana, mikä motivoi Heikuraa tekemään gradunsa valmiiksi vauhdilla. Nykyään hän työskentelee copywriterin tehtävissä i2-mainostoimistossa.Elisa_profiili

  Heikuran mielestä oman aktiivisuuden tärkeyttä vähätellään yhä. Hänelle se tarkoittaa työhakemusten lähettelyn lisäksi oma-aloitteisuutta myös työkokemuksen hankkimisessa. Varsinkin viestintäalalla omaa osaamistaan voi kehittää paljolti itse tekemällä. Blogin pitäminen, juttujen kirjoittaminen ja tarjoaminen julkaistavaksi, vapaaehtoistyö – mahdollisuudet ovat rajattomat, kunhan innostusta riittää.

  Työnantajat ovat kiinnostuneita tutkinnon ja arvosanojen sijaan ennen kaikkea työkokemuksesta, eikä sen tarvitse olla pelkästään palkkatyössä hankittua, vaan mikä tahansa todiste omista taidoista riittää. Lukioaikanaan Kajaanissa Heikura kirjoitti juttuja seudulla ilmestyvään nuorille suunnattuun Kaaos-lehteen ja piti Tampereelle muutettuaan opiskeluaikana ihmisten väliseen kanssakäymiseen keskittyvää Alaks olee -blogia. Myös muut opiskelun aikana tehdyt työt auttoivat orientoitumaan työelämään jo ennen valmistumista.

   

  Henkilöbrändäys avainasemassa

  Heikuran mukaan henkilöbrändäys on turhaan saanut huonon maineen itseriittoisena omaan napaan tuijotteluna. Yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa kuitenkin vain sitä, että on muiden löydettävissä ja kertoo itsestään olennaisimmat tiedot. Heikuran muistuttaa, että jakamalla omaan alaan liittyvää ja itseään kiinnostavaa tietoa osoittaa olevansa ajan hermolla.

  ”Tärkeintä on se, että maailma kuulee siitä, mitä olet tehnyt ja voit olla hyödyksi muille luomalla ja jakamalla tietoa.”

  Heikura kehottaa kattavuuden sijaan korostamaan tietoja siitä näkökulmasta, mitä haluaa tulevaisuudessa tehdä. Sekatyöläisen kannattaa siis mainita vain ne olennaisimmat tehtävät, jotka tukevat sitä, mihin suuntaan omaa uraa haluaa kehittää. Onnistuessaan henkilöbrändäys voi avata uusia tilaisuuksia yllättävän helposti. Heikura tietää tämän hyvin, sillä nykyisen työpaikan rekrytoinnissa tarkkaan viilattu LinkedIn-profiili oli ratkaiseva tekijä.

   

  Kriittinen ajattelu yliopiston tärkeintä antia

  Vaikka työnantajat painottavat tutkinnon sijaan kokemusta, Heikura arvostaa silti monia yliopistossa hankittuja taitoja. Erityisesti kriittinen ajattelu, tiedonhaku ja tiedon kokonaisvaltainen arviointi ovat osoittautuneet tärkeiksi taidoiksi. Muutenkin yleissivistävä tietämys ja kokonaisuuksien hahmottaminen ovat työelämässä valttikortteja. Kirjallisuuden opintojen puolelta Heikura kokee hyötyneensä erityisesti narratologian tietämyksestä, sillä viestintä- ja mainosalalla on hyvä osata erottaa olennainen yritysjargonin seasta ja tiivistää se kiinnostavaksi tarinaksi. Nykyisen työpaikan slogan ”We design stories” osuu erityisen hyvin Heikuran ydinosaamiseen.

  Heikura haluaa kannustaa ihmisiä, erityisesti opiskelijoita, jakamaan tietoa keskenään eikä pimittämään sitä. Kun jakaa tietoa muiden kanssa, saa itse enemmän ja voi samalla auttaa muita.

  ”Älyttömintä on sellainen ajattelu, että ’Minun tieto on minun, hanki sinä oma.’ Hyötyisimme kaikki enemmän yhdessä pohtimisesta. Aina on erilainen näkökulma asiaan, aina joku on löytänyt jotain mitä itse ei ole hoksannnut ajatella.”

   

  Kehittyminen ei lopu tutkintoon

  Vaikka työelämän lainalaisuudet olivat Heikuralla tiedossa jo opiskeluiden aikana hankitun työkokemuksen myötä, aina ja kaikkialla vallitseva kiire yllätti siinä mielessä, että omaan kehittymiseen ei ole varsinaisten töiden ohella aikaa.

  ”Pysyäkseen oman alansa aallonharjalla vapaa-aikaa on pakko sijoittaa itsensä kehittämiseen. Ei voi ajatella olevansa valmis, vaan omasta työpaikastaan ja motivaatiostaan täytyy pitää huolta.”

  Viestintäalalla teknisestä osaamisesta on valtavasti hyötyä. Nettisivujen lainalaisuudet olisi hyvä tuntea jo siksi, että se auttaa kirjoitustyössä. Koodaamisen alkeet Heikura opetteli netissä ilmaiskursseilla ja kannustaa muita samaan.

  Koodin ymmärtäminen on Heikuran mukaan jo miltei yhtä tärkeä kuin esimerkiksi historian ja uskontojen tietämys yleissivistyksen ja meitä ympäröivän maailman ymmärtämisen kannalta. Muutenkin Heikura pitää uteliaisuutta ja uusien asioiden oppimista ensiarvoisen tärkeänä.

  ”Monialaisuutta ei voi ylenkatsoa. Mitä laajempi osaaminen, sitä parempi.”

   

  Heikuran vinkit opiskelijalle

  1.Brändää itsesi ja osaamisesi
  Älä vierasta henkilöbrändäystä, vaan huolehdi, että nettiprofiilisi ovat ajantasaiset, informatiiviset ja kertovat sinusta olennaisen.

  2.Ole aktiivinen ja utelias
  Aktiivisuus on aina muodissa. Ottamalla asioista selvää ja opettelemalla uusia taitoja laajennat osaamistasi ja pysyt kehityksessä mukana.

  3.Hyödynnä harjoittelu
  Opiskeluaikana tehty oman alan harjoittelu on arvokasta pääomaa valmistumisen jälkeen.

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *