Mies, miksi et ole korkeakoulussa?

By J. Howard Miller, artist employed by Westinghouse, poster used by the War Production Co-ordinating Committee [Public domain], via Wikimedia CommonsRakas nuori, tai miksei vanhempikin mies. Minne olet kadonnut korkeakoulusta?

Tampereen yliopiston julkaisemien tilastojen mukaan tänä syksynä aloittavista uusista opiskelijoista vain 36 % on miehiä. Miesten kannalta tilanne ei ole enää yhtä hälyttävä kuin vielä muutama vuosi sitten (vuonna 2009 uusista opiskelijoista vain 30 % oli miehiä), mutta tasaiseen 50–50-jakaumaan on matkaa. Naisvaltaisimpia yksiköitä ovat tällä hetkellä Terveystieteiden ja Kasvatustieteiden yksiköt, sen sijaan tietojenkäsittelytieteitä opiskelevista enemmistö on miehiä. Johtamiskorkeakoulu on Tampereen yliopiston tasa-arvoisin lähes “puolet ja puolet” -edustuksellaan.

Minne miehet sitten menevät? Tampereella opiskelupaikkoja on tarjolla myös TAMKissa ja TTY:llä, ja varmasti nämä korkeakoulut hamuavat osansa opiskelemaan halajavista miehistä. Silti näyttää siltä, että tänä päivänä naiset voittavat taistelun opiskelupaikasta miehiä useammin. Voidaanko tästä siis päätellä että naiset olisivat miehiä fiksumpia?

No tuskinpa siitä on kyse, mutta jotain on silti pielessä. Tasa-arvoon tähtäävässä yhteiskunnassa myös korkeakoulutettujen naisten ja miesten määrän tulisi olla tasapainossa. Mistä sitten johtuu, että naiset hakevat (ja pääsevät) yliopistoon miehiä useammin?

Syitä on varmasti monia. Tilastokeskuksen yliaktuaari Ritva Kaukosen mukaan yksi syy nykyiseen kehitykseen on poikien valitsema koulutustie peruskoulun jälkeen. Pojat ovat yleensä tyttöjä kiinnostuneempia hakemaan ammatilliseen peruskoulutukseen, mutta tie korkeakouluihin kulkee edelleen lukion kautta. Tilannetta voidaan siis muuttaa ainakin kahdella eri tavalla: joko parantamalla jatkokoulutusmahdollisuuksia ammattikoulun jälkeen tai lisäämällä poikien määrää lukioissa.

Koska Suomen koulutusjärjestelmää tuskin tullaan muuttamaan yhdessä yössä, kannankin korteni kekoon kehottamalla teitä miehet, nuoret ja vähän vanhemmatkin, rohkeasti hakemaan yliopistoon. Valintakokeet ovat molemmille sukupuolille samat ja niihin valmistautuminen vaatii samaa motivaatiota ja yhtä kovia pakaralihaksia sukupuoleen tai ikään katsomatta. Yliopisto tarvitsee sekä naisia että miehiä; tasa-arvoista yhteiskuntaa ei saada rakennettua, jos pelkästään kympin tytöt pääsevät korkeakouluihin opiskelemaan.

Niina Hakala Niina Hakala

4 comments for “Mies, miksi et ole korkeakoulussa?

1. Olli Helin
        30.8.2012 at 10.23

Nainen, miksi et ole korkeakoulussa?

TTY:lle tänä vuonna valituista 30 % naisia: http://www.tekniikkatalous.fi/tyo/ttylle+valittiin+895+uutta+opiskelijaa+ndash+entista+enemman+naisia/a820843 (artikkeli löytyy Googlen välimuistista, jos ei tuossa näy). Vielä kolme vuotta sitten luku oli 26 %: http://yle.fi/uutiset/ttyn_uusista_opiskelijoista_neljannes_naisia/5277603

Väittäisin, että 10 vuotta sitten luvut olivat vieläkin epätasaisemmat. TAYllahan menee siis suorastaan hyvin 😉

2. Niina
        3.9.2012 at 9.07

Epätasa-arvoahan tuo on molemmin puolin, tiedä sitten kummassa yliopistossa menee paremmin, miesvaltaisella TTY:llä vai meillä..?

Jo peruskoulussa taidetaan takoa aika monen lapsen ja nuoren päähän, että pojat ovat kiinnostuneita tekniikasta ja tytöt humanistisista tieteistä -siinäkö syy jakauman epätasaisuudelle?

Toisaalta jatko-opiskeluvaiheessa jako kääntyy päälaelleen, ja suurempi osa valmistuvista tohtoreista onkin miehiä. Seuraavatko naiset liian tunnollisesti yhteiskunnan viitoittamaa tietä: kolmessa vuodessa kandiksi, kahdessa maisteriksi ja siitä työelämään?

3. Antti Mäkinen
        18.9.2012 at 15.50

Miesten määrän lisääminen lukioissa ja siten ehkä myös yliopistoissa johtaisi kiintiöajatteluun, mikä on aina pahasta. Yliopistoihin tulee valita aina henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan paras hakija, ei sukupuolen mukaan. Ja ehkäpä miehiä ei vain satu kiinnostamaan korkeakouluopiskelu, joka nykypäivänä ei takaa varmaa työpaikkaa ja josta on mahdollisuus työllistyä maisterin papereilla hanttihommiin, mikä on äärimmäisen turhauttavaa. Kortisto ja täystyöttömyys on nykyään myös pelottava vaihtoehto korkeakoulutetulle. Te naiset olette kyllä kummallisia. Ensin kitistään vuosikymmeniä siitä, ettei naisilla ole samanlaisia mahdollisuuksia kouluttautua kuin miehillä ja sitten kun on, valitetaan, että korkeakouluista puuttuvat miehet. Ikinä siis ei ole hyvin. Monessa asiassa Mari Kiviniemeä myöten haikaillaan naiskiintiöiden perään, mutta korkeakoulujen kohdalla mieskiintiö ei tulisi kuuloonkaan, sillä se olisi naisten mielestä sovinismia ja epätasa-arvoistavaa kiintiöajattelua. Ehkä teidän naisten olisi vain hyväksyttävä se fakta, että olette koulutusasioissa miehiä keskimäärin parempia ja tyydyttävä siihen. Toisaalta, ammattikoulun käyneen putkiMIEHEN on vaihdettava akateemisen naisen kylpyhuoneen putket ja sähköMIEHEN asennettava asianmukainen valaistus, jotta akateeminen nainen saa perehtyä esimerkiksi Schopenhauerin teorioihin tarvitsematta tihrustaa taskunlampun valossa. Jos yliopisto ei kiinnosta, se ei kiinnosta.

4. Linda Jalkanen
        18.9.2012 at 15.55

Tuo on niin totta. Kiintiöt eivät IKINÄ tulisi toimimaan yliopistolaitoksen punavihreässä kuplassa.