Yliopistolta Googlen älyautojen käytettävyystutkijaksi

Alumni maailmaa muuttamassa – Tampereen yliopiston opit ja jatkuva into oppia uutta veivät Anne Aulan aina Kaliforniaan asti. Siellä hän työskentelee unelmatyössään käyttäjätutkimuksen parissa Googlella.

anneaulaTampereen yliopistosta vuonna 2001 valmistunut Anne Aula opiskeli pääaineenaan psykologiaa. Opintojensa aikana hän löysi ulkomailta Minnesotasta intohimon käyttäjätutkimukseen.

– Maisterikoulutuksen aikana opiskelin puoli vuotta University of Twin Cities -yliopistolla ja siellä kävin ensimmäisellä ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutussuhdetta käsittelevällä luennolla. Ihastuin siihen heti, Aula kertoo.

Tämä uusi ala johdatti hänet myöhemmin Googlelle.

Aula on mainio esimerkki siitä, millaista käyttäytymistieteellistä osaamista teknologia-ala kaipaa. Tampereen yliopistossa Aula jatkoi Interaktiivisen teknologian tohtoriopintoihin, jotka puolestaan toimivat ponnahduslautana takaisin ulkomaille. Sattumalta eräs Googlen työntekijä törmäsi netissä Aulan tohtoriopintojen aikana kirjoittamiin artikkeleihin ja otti häneen yhteyttä. Haastattelut jatkuivat puhelimessa ja kasvotusten, kunnes eräänä päivänä Aula sai sähköpostilla työtarjouksen.

– Mahdollisuus muuttaa ulkomaille ja työskennellä alan parhaiden kanssa tekivät päätöksestä helpon, Aula kertoo.

Työt Googlella hän aloitti vuonna 2006.

Aulan parin vuoden mittaiseksi tarkoittama työrupeama on nyt kestänyt lähes yhdeksän vuotta. Hänen tehtävänsä on auttaa eri tiimejä ymmärtämään, miten ihmiset käyttävät yrityksen nykyisiä tuotteita, ja miten tiimit voisivat tehdä niiden käytettävyydestä entistä parempia. Aula on tutkinut muun muassa käyttäjien kokemuksia Googlen itsestään ajavista autoista.

Nykyään tiiminvetäjän roolissa hänen työhönsä kuuluvat myös nuorempien tutkijoiden opastaminen ja mentorointi. Hän työskentelee tiiviisti toisten tutkijoiden, suunnittelijoiden ja insinöörien kanssa.

– Minulla on myös pari suomalaista kollegaa, joiden kanssa pääsen silloin tällöin puhumaan suomea, Aula kertoo.

Aula on löytänyt unelmatyönsä, eikä paluu Suomeen tunnu ajankohtaiselta.

– Google on erinomainen työnantaja, ja olen nauttinut ajastani täällä. Vielä nykyäänkin koen, että kehityn joka päivä käyttäjäkokemuksen asiantuntijana, hän arvioi.

Työ ei ole tuonut mukanaan ainoastaan alan huippujen kanssa työskentelyn, vaan Aula tapasi sen kautta myös amerikkalaisen miehensä.

Aulan mukaan opinnot Tampereen yliopistossa antoivat hyvän teoriapohjan, jonka päälle hän saattoi rakentaa ammatillisia taitoja. Tohtoriopintojen rinnalla hän sai kosketusta alan käytännön kokemukseen, kun hän työskenteli Tampereen yliopiston käytettävyyslaboratoriossa. Näistä taidoista hänelle oli hyötyä töiden alkaessa Googlella. Ja vaikka Tampereelle on Kaliforniasta pitkä matka, opintojen aikaiset ystävyyssuhteet eivät kuitenkaan ole katkenneet.

Mutta millaisia vinkkejä Aulalla antaisi vielä opiskeleville? Miten tällaisen työuran voi saavuttaa?

– Opiskele ahkerasti, yritä saada alan työkokemusta opiskeluaikana harjoittelupaikkojen kautta, tutustu oman alasi ihmisiin ja ole avoin uusille kokemuksille ja mahdollisuuksille. Mieti, mitä rakastat ja tee sitä. Huolehdi myös siitä, että englannin taitosi ovat sujuvat ja CV:si kunnossa – niin sisällön kuin helppolukuisuuden puolesta.

Anne Aula

• Syntynyt Oulussa
    • Asuu Piilaaksossa Kaliforniassa miehensä ja kahden bichon frisen Sumun ja Peanutin kanssa
    • On käyttäjätutkimuksen sekä ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen asiantuntija