Graduntekijän työkalut, osa 1

  AA-TEE-KOO tulee sanoista automaattinen tietojenkäsittely. Se tarkoittaa, että tietokoneohjelma voi parhaillaan tehdä monia asioita puolestasi. Esimerkiksi varmuuskopioista huolehtiminen ei ole ihmisen, vaan koneen työtä. Kenenkään ei pitäisi hukata aikaa liitteiden ja eri versioiden edestakaiseen lähettelyyn, vaan jakaa kerralla kommentoitava ja yhteiskirjoitettava asiakirja yhteen pysyvään osoitteeseen osoittavan linkin avulla. Oma gradukansioni löytyy esimerkiksi osoitteesta http://bit.ly/gradu-muurinen.

  Nykyään opiskelijoilla on mahdollisuus olla pilvessä vaikka koko vuosi, mutta itse olen lähtenyt toiselle tielle jo aikaa sitten, enkä ole joutunut katumaan. Jollakulla voi olla paljonkin hyvää sanaa kaikkien tuntemasta standardiratkaisusta, mutta tämä on niille, jotka kaipaavat vaihtoehtoja. Tässä postauksessa esittelen ja perustelen suurimman, kauneimman ja tärkeimmän työkalun. Myöhemmin tutustuaan pienempiin ja erityisempiin apuvälineisiin.

  Dokumenttien kirjoittaminen verkossa lienee allekirjoittaneelle aivan yhtä tärkeä Googlen ominaisuus kuin hakukone.
  Dokumenttien kirjoittaminen verkossa lienee allekirjoittaneelle aivan yhtä tärkeä Googlen ominaisuus kuin hakukone.

  Sanottakoot heti alkuun, että yksityisyydensuojan näkökulmasta melkeinpä kaiken datan antaminen yhdelle jätille on idioottivarman epäilyttävää, vaikkei tuo jätti edes hankkisi tarvittavaa tekniikkaa robottiarmeijan perustamista varten. Ja jos hankkiikin, ja robottivallankumous iskee päälle, niin ehkäpä minun ei sitten tarvitse kirjoittaa graduani loppuun?

  Google Drive (ja/tai entinen Docs) hoitaa perinteistä Wordia paremmin varmuuskopioinnin, versiohistorian, jakamisen, yhteiskirjoittamisen ja kommentoinnin. Siinä on viisi kirjoittamisen kannalta niin keskeistä toiminnallisuutta, että ainakin minä olen myyty. Google tallentaa joka ainoan näppäinpainalluksesi, ja voit versiohistorian kautta palata mihin tahansa vaiheeseen kirjoitustasi. Ei pelkoa usb-muistin hukkumisesta tai kovalevyn hajoamisesta tai eri varmuuskopioversioiden sekamelskasta. Google hoitaa (no, myönnettäkööt, että versiohistoria ei ole vielä aivan täydellinen käyttökokemuksena, mutta kuitenkin).

  Asiakirjoja voi jakaa kenelle haluaa sähköpostitse tai antamalla linkin vaikka pikaviestissä. Vuoropuhelu gradun ohjaajan ja muiden kanssa onnistuu sallimalla kommentoinnin kenelle tahansa vain kirjautuneille käyttäjille. Voit jopa sallia muokkausehdotusten tekemisen, jolloin viitseliäimmät pilkunviilaajat voivat besserwisseröidä miten jokin kohta pitäisi kirjoittaa. Nämä kommentit näkyvät kätevästi tekstin sivulla puhekuplissa, ja ne voi sisäistämisen ja puhtaaksikirjoituksen myötä klikata ratkaistuiksi, jolloin ne katoavat. Kätevää. Muokkausehdotukset taas näkyvät tekstin lomassa.

  Kun julkaisin ideapaperini linkin Facebookiin ensimmäistä kertaa, sain alle parissa tunnissa yli sata vierailua dokumenttiini. Joskin myöhemmissä keskusteluissa pohdittiin, olivatko kaikki kävijät todella ihmisiä, ja kuinka suuri osa botteja.
  Kun julkaisin ideapaperini linkin Facebookiin ensimmäistä kertaa, sain alle parissa tunnissa yli sata vierailua dokumenttiini. Joskin myöhemmissä keskusteluissa pohdittiin, olivatko kaikki kävijät todella ihmisiä, ja kuinka suuri osa botteja.
  Avoin tiede keräsi myös kannustusta sosiaalisessa mediassa.
  Avoin tiede keräsi myös kannustusta sosiaalisessa mediassa.
  Noin tunnin kohdalla vierailijoiden määrä kipusi jo yli sataan.
  Noin tunnin kohdalla vierailijoiden määrä kipusi jo yli sataan. Kuva hetkeä aiemmin.

  Allekirjoittaneelle Google Drive on tuonut vielä kaksi ylivertaista etua. Toinen on sen saavutettavuus. Tuli sitten milloin tahansa mieleen mitä tahansa graduun liittyvää, aina on mukana joku laite, jolla pääsee tekemään muistiinpanoja. Samsungin Android-puhelimessa ja tabletissa on varta vasten sovellus, ja tietysti oma läppäri tai mikä tahansa tietokone ja selain vie gradutiedostoihin, joita voin muokata koska vain. Ei tarvitse raahautua koneelle eikä yliopistolle, kun gradu kulkee taskussa.

  Tein alusta lähtien vain muutaman tiedoston: Kirjallisuus, ideapaperi, tutkimussuunnitelma, teoreettinen viitekehys ja muistiinpanoja. Ne ovat pysyneet koko tutkimuksen laadullisen kypsymisen eli kahden vuoden prokrastinaatioprosessin ajan muuttumattomina. Kaikki koskaan gradua varten kirjoittamani muistiinpanot ja raakateksti kaikki löytyvät yhdestä paikasta, muutamasta harkiten valitusta tiedostosta. Toisin sanoen, graduni on kirjoittamista vaille valmista, tai paremminkin, jättimäistä copy-paste -jäsentelyä vaille valmis.

  your skills_500

     2 comments for “Graduntekijän työkalut, osa 1

   1. Laura
    27.4.2015 at 7.27

    Kiitos hienosta juttusarjasta! Mitä etuja näkisit Driven/Docsin käytössä olevan verrattuna esim. DropBoxiin tallennettuun Word-tiedostoon?

    • Raimo Muurinen
     27.4.2015 at 7.55

     Kiitoksia ystävällisestä palautteesta! Mukava huomata, että kirjoitukset ovat tulleet huomatuiksi.

     Olen käyttänyt DropBoxia nelisen vuotta datan säilyttämiseen, ja se muutti asioita perinpohjaisesti. Ennen DropBoxia, dataa kuljetettiin mukana usb-tikulla ja sitä ennen hankalilla cd- ja dvd-levyillä. Joissakin harvoissa tapauksissa (kuten Uta ja Tamk) oli tarjolla tiedostopalvelin, johon jollakin melko kätevällä ohjelmalla sai siirrettyä ja säilytettyä tiedostot verkon yli, eikä mukana tarvinnut kuljettaa helposti hukkaan meneviä esineitä. DropBox on pelannut neljä vuotta ilmaiseksi ja täysin ongelmitta, kop kop -koputetaas puuta, että jatkuu samaan malliin. Se on ehkäpä tietokoneenkäyttöhistoriani paras tuttavuus. Mutta Google Drive voisi olla sen ainoa haastaja. DropBox on hyvä datan säilyttämiseen ja ehkäpä jakamiseenkin. Siellä on perinteisesti yksi käyttäjä pystynyt suoaan selaimen kautta editoimaan tavallisia tekstitiedostoja (.txt). Mutta nyt kysymyksesi myötä oikein piti tarkistaa, että olikos sinne tullut jotain lisää tähän liittyen, ja olihan sinne. Selainkäyttöliittymän eli dropbox.comin kautta pystyn yhdistämään Microsoft Word Onlineen ja muokkaamaan ja jakamaan Word-dokkareita. Parinkymmenen sekunnin testin perusteella ookoo, ehkä ihan tervetullut uudistus, ja varmaan johtuu juuri näiden kahden kilpailuasetelmasta, mutta.. Googlessa ei tarvitse yhdistää mihinkään ulkopuoliseen palveluun. Googlelle on käteviä sovelluksia puhelinta ja tablettia varten (en edes uskalla ajatella kosketusnäytöllä Microsoft Word Onlinen käyttöä Dropboxin läpi). Ja ennen kaikkea tulevat yhteistyöominaisuudet, kommentointi ja yhden ja saman dokumentin samanaikainen yhteiskirjoitus monen käyttäjän kesken. Sitä ainakaan ensi näkemältä ei Word Onlinessä näyttäny olevan. Yhteiskirjoitus ei välttämättä graduntekijälle mutta ainakin kommentointi on sitten puhtaaksikirjoitus- ja arviointivaiheessa kätevä. Google Drivenkin saa nykyään offlineen omalle koneelle, joka oli aiemmin DropBoxin ylivertainen ominaisuus, joten puntit ovat siinä suhteesa muuten tasan. Ehkä tietosuojapuolella yksityisyyttä korkealle arvostavalle ja personoituja mainoksia välttävälle DropBoxin politiikkaa taitaa osua paremmin kohdalle.

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *