Opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen vaatii voimia mutta palkitsee

”Melkein joka päivä käyn aamulla yliopistolla ennen aamutreenejä. Aamutreenien jälkeen tulen takaisin yliopistolle, jossa olen pari kolme tuntia ennen kuin lähden iltatreeneihin. Tähän päälle vielä vieraspelireissut niin kyllä se verottaa, mutta on mahdollista”.

Näin kommentoi koripalloilija Ville Pekkola huippu-urheilun ja opiskelun yhdistämistä. Tampereen Pyrinnössä pelaava Ville tietää mistä puhuu. Hän on lähes koko uransa ajan yhdistänyt liigatason koripallon opiskeluun – ja menestynyt molemmissa. Tästä todisteena ovat suomenmestaruus Pyrinnön paidassa sekä kauppatieteiden kandidaatin tutkinto markkinoinnista. Millaista kahden näin paljon aikaa vievän asian yhdistäminen on?

Kuva: www.pyrinto.fi

”Se on haastavaa ja vaatii mielettömän määrän energiaa. Kolme ensimmäistä vuotta menivät yllättävän kevyesti, mutta nyt maisterivaihe teettää enemmän työtä. Kielet ovat hankalia, kun on läsnäolopakko. Niihin täytyy saada enemmän poissaoloja kuin mitä muuten olisi sallittua. Osalta opettajista löytyy joustoa, toisilta huonommin.”

Markkinointia neljättä vuotta opiskeleva Ville on onnistunut järjestämään arkensa hyvin, ja saanut opintonsa rullaamaan opiskelukaverien kanssa samaa vauhtia. Vaikka välillä väsyttää, ovat koripallo ja opiskelu nivoutuneet yhteen tukemaan toisiaan.

”Oikeastaan on etu, että on elämässä kaksi asiaa, joiden välillä tasapainoilee. Kun koulu tuntuu raskaalta, niin voi panostaa korikseen, ja toisaalta koriksesta voi saada energiaa kouluun. Tuntuu, että kun marraskuun synkkinä iltoina pelit ei kulje ja kiristää muutenkin, niin on kiva mennä kouluun ja nähdä siellä koulukavereita. Periaatteessa on olemassa kaksi täysin eri maailmaa.”

Vapaapäivät nollassa

Opinnot ja urheilu yhdessä siis vielä toimivat, mutta viihdepuolen kanssa on toinen juttu. Urheilijan on elettävä kurinalaista elämää ja oltava treeneissä virkeänä, joten perinteiseen opiskelijaelämään ei Ville ole juuri pystynyt ottamaan osaa.

”En itse välttämättä niin hirveästi tykkäisi pyöriä tuolla, mutta voisihan opiskelijatapahtumissa edes jonkun verran käydä kavereiden kanssa. Nyt olen sillä tavalla vähän erillään, että kun koulukaverit lähtevät johonkin, niin itse en pääse. Esimerkiksi jollekin Ruotsin excursiolle en ole koskaan voinut lähteä. Korispuolella on tietysti sama homma, että joukkuekaverit tekee vapaapäivinä jotain porukassa, mutta mulla ei ole ikinä mitään vapaapäivää.”

Harjoitukset kahdesti päivässä ja niiden päälle pelireissut. Kuulostaa aikaa vievältä, oikeastaan jo lähes työltä?

”Joskus koris saattaa tuntua työltä, jos aamutreeneihin joutuu lähtemään aikaisin eikä kiinnostaisi, mutta tuntuu, että on mentävä, koska valmentaja käskee. Olen kuitenkin 21 vuotta pelannut, joten kyllä koris on mulle enemmän nautittava harrastus ja tapa toteuttaa itseään kuin työ. Sillä tavalla koripalloa voi ajatella työnä, että saan siitä sen verran tuloja, ettei tarvitse tehdä muita töitä. Opiskelukaverit on sitten jossain muualla töissä kesällä tai opintojen ohessa ja sanoo, että mä elän disney-elämää, kun en tee töitä, mutta periaatteessahan olen koko ajan töissä. Kesällä pitää treenata ja talvella pitää treenata, se on sellaista ympärivuotista hommaa.”

Koripallon jälkeen liike-elämään

Kunnianhimoisena ihmisenä Ville on ehtinyt suunnata ajatuksia jo koripallo-uran jälkeiseen elämään.

”Koris on mun tämän hetkinen pääjuttu ja nautin siitä, mutta haluan, että mulla on elämää myös sen jälkeen. Mun henkilökohtaiset ambitioni ovat liike-elämän puolella, ja sen takia olen alunperinkin halunnut opiskella pelaamisen ohessa. Juuri nyt haluan kuitenkin ehdottomasti ottaa koripalloilusta kaiken irti. Tarkoituksenani on saada opinnot päätökseen kahden vuoden sisällä, ja sen jälkeen haluaisin mitata kuinka paljon pystyn vielä yksilönä kehittymään koripallossa ennen työelämään siirtymistä.”

Kuva: www.pyrinto.fi

Työelämään siirtyminen ei tule olemaan Villelle hyppy tuntemattomaan, sillä hän on työskennellyt 15-vuotiaasta asti lähes joka kesä kuukauden ajan lahtelaisessa Oilonissa kerätäkseen itselleen kokemusta ”oikeista töistä”. Näistä kokemuksista Ville uskoo olevan tulevaisuudessa hyötyä, mutta vähintään yhtä suuri hyöty on koripallosta saaduista voimavaroista:

”Luen markkinointia ja johtamista. Erityisesti johtamisesta olen oppinut paljon joukkueen kautta, kun päivittäin tulee toimittua erilaisten ihmisten kanssa. Tiimityöskentelyn lisäksi kielitaito on kehittynyt, sillä periaatteessa kaikki treenimme pidetään englanniksi. Tärkein voimavara on kuitenkin se tietynlainen työmoraali, joka tulee siitä, kun koripalloa tai mitä tahansa lajia treenatessa on oltava kurinalainen. On oppinut, että menestys tulee vain työnteon kautta eikä mikään tapahdu vahingossa.”

1 comment for “Opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen vaatii voimia mutta palkitsee