Vihdoin graduni: hikistä hommaa

Harmaa mies pohtii gradua
    Olin nuori mies, kun aloitin graduseminaarin. Nyt on loppunäytöksen aika.

Vihdoin, todellakin vihdoin, minulla on aikaa keskittyä gradun kirjoittamiseen. Prosessi alkoi kaksi vuotta sitten graduseminaarissa ajatusten rustaamisella ideapaperiksi. Sen jälkeen erilaiset työt ja projektit ovat pitäneet kalenterini täynnä ja aika on kadonnut kuin kuumille kiville. Vasta nyt pääsen istumaan alas tuottamaan yhtenäistä tekstiä. Toki ajatukseni ovat pyörineet aihealueen parissa, käsitellen milloin avointa demokratiaa, avointa päätöksentekoa, avointa yhteiskuntaa, avointa dataa, osallistuvaa budjetointia, päätösprosessien visualisointia tai vaalilupausten toteutumisen seuramista. Ja hyvä niin, sillä tutkimusaiheeni on saanut hautua rauhassa. Yhdessä tutkimusoppaassa esiteltiinkin käsite “tutkimusprosessin laadullinen kypsyminen”. Synonyymina voi käyttää kuulemma lyhyemmin ilmaisua “prokrastinaatio”.

Kaikki muu on turhaa paitsi olennainen

Kuva: TYYY
    ”Suoraan asiaan ja rohkeutta käsittelyyn” kuuluivat Mikko Lahtisen neuvot.

Erilaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden seuraaminen ja työelämäkokemus auttavat luovimaan kohti omaa tieteellistä kiinnostusta, suuntaamaan huomion oikeisiin kysymyksiin. Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen yliopistonlehtori Mikko Lahtinen korostaa sitä, että tieteellisessä tutkimuksessa olennaista on se mikä on tietämisen arvoista. Esittämällä tuon kysymyksen itselleen ensin gradun suunnittelun alussa, saa hyvän ohjenuoran tutkimuskysymysten tarkentamiselle ja teorian rakentamiselle. Ja jollei vastaukset tunnu löytyvän pitkänkään pohdinnan jälkeen, kannattaa hakea näkökulmia myös muilta. Olisi suoranainen ihme, jos kaikki viisaus sattuisi asumaan oman kampauksen alla. Facebookissa joukkoälyn hyödyntäminen on tehokas keino paitsi keskustelun herättämiseen, siinä saa samalla myös vähän näkyvyyttä tutkimukselleen ja mikä parasta, hetken aikaa gradun tekeminen ei ole pelkkää yksin pakertamista.

Facebook-ruudunkaappaus täysi 500
    Onko teksti suhruista? Klikkaa kuvaa isommaksi. tl; dr: first things first, ensin täytyy kehittää työkaluja (tutkimusmentelmiä), jotta voi tehdä tehokkaammin töitä (tutkimusta).

Aion tutkia päätöksenteon avoimuutta. Tarkastelukohteena ovat Suomen kuusi suurinta kaupunkia. Tarkastelu edellyttää sopivien mittareiden kehittämistä, sillä sellaisia ei ole vielä olemassa. Politiikan ja median suhdetta on tutkittu paljon, mutta kohdistan huomioni hieman viereen, vallan ja julkisuuden suhteeseen. Siten pääsee kiinni avoimuuden käsitteeseen, joka valitettavan usein jää käyttäjältään määrittelemättä, mutta muotiterminä esiintyy vähän joka paikassa. Tässä blogissa en kuitenkaan käsittelyä itse aihetta sen enempää. Jarkko suositteli kirjoitusta ryhmäblogeista, ja sen kannustamana, eri vaihtoehtoja arvioituani, ajattelen tarjoavani kirjoituksiani politiikasta.fi -sivulle. Toivottavasti kelpaavat.

Käsikirjoitus
    Tutkimuksen ainoa ja autenttinen käsikirjoitus valmistui Minervan ruokapöydän äärellä dialogissa Markon kanssa .

Kiitos jo tähän asti kaikille keskustelukumppaneille ajatusten vaihtamisesta, erilaisista näkökulmista ja kannustuksesta. Erityisesti kiitokset kuuluvat Ollille hyvistä keskusteluista niin tutkimuksen tekemisestä kuin yhteiskunnasta yleensä ja Markolle avusta teoriaosuuteni lopullisen rakenteen hahmottelemisesta. Hieman uhkarohkeasti olen pelottavan monelle luvannut valmiin gradun julkaisua vappuun mennessä ja tarjonnut vielä kättä päälle. Silloin ainakin olisi syytä juhlaan.

Jos kömpelöt puujalkaiset sanaleikit olisivat yhä kuuminta hottia, päättäisin tämän ekan blogauksen toteamalla, että nyt on aika heittää lisää löylyä kirjoittamisen suhteen. Tuollaiset vertaukset vain ontuvat niin pahasti, että on parempi yksinkertaisesti vain ruveta hommiin ja antaa palaa!

Seuraavassa blogauksessa käyn läpi gradun kirjoittajan uskollisinta ystävää, Google Drivea, sekä urheita apulaisia, kuten Mindmeisteria, RefWorksia ja Trelloa.