Alumnitoimintaan avustusta – ensimmäisinä Boomi ja Mentor

AlumniavustuksetAlumniavustuksia myönnetään esimerkiksi erilaisten alumnitapahtumien, ”luokkakokouksien”, vierailuluentojen, työelämävierailujen ja mentorointiohjelmien toteuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Alumniavustusta voidaan myöntää esimerkiksi kohtuullisiin tilavuokriin, tarvike- ja tarjoilukuluihin sekä markkinointikuluihin.

Avustusta haetaan vapaamuotoisella hakemuksella Tampereen yliopiston alumnirahastosta. Ensimmäiset avustukset saivat Boomi ry ja Mentor ry.

Alumnit Boomilaaksossa

Tampereen yliopiston kauppatieteiden opiskelijat – Boomi ry. järjesti alumnitapahtuman Boomin uusissa tiloissa loppuvuonna 2014.

Alumnit boomilaaksossa
    Boomi hankki vihdoin uudet tilat joita nyt kelpasi esitellä vanhoille boomareille, vaikka remontti hieman kesken vielä olikin. Alumnitapahtumaa varten keräsimme kirjahyllystä ja varastoista vanhoja kuvakansiota sekä teimme televisiolle kuvashown pyörimään illan ajaksi. Erityisesti vanhojen paperikuvien selailu sykähdytti alumnien mieliä.

Illan ohjelma alkoi kuohujuoman kilistämisellä ja tervetulosanoilla. Ruoaksi tarjoiltiin itse valmistettu salaattibuffet karjalanpiirakoilla, naudanpaistilla ja juustoilla höystettynä. Osallistujat olivat pääosin 90-luvun lopun ja 2000-luvun alun alumneja, mutta ilahduttavasti mukaan oli eksynyt parikin 70-luvulla opiskellutta boomaria.

Ruokailun jälkeen istuva puheenjohtaja Lauri Linnainmaa esitteli Boomin nykykuulumisia kertoen erityisesti uusista tiloista, Hämeenkadun Appron ja Haalaribileiden kuulumisista sekä perinteisten että uusien tapahtumien menestyksestä. Tämän lisäksi vuoden 2013 puheenjohtaja Ville Kaukoranta kertoi koulutuspoliittisista kuulumisista keskittyen erityisesti meneillään olevaan T3-hankkeeseen.

Alumnit esittivät paljon kysymyksiä ja olivat kiinnostuneita Boomin nykytilasta. Kehuja tuli erityisesti Appron kasvusta, uusista tiloista ja boomareiden kehittyneestä koulutuspoliittisesta vaikuttamisesta.

Esitysten päätteeksi legendaarisen Carillo-excun kehittäjä Jani Ritaranta lahjoitti Boomille Carillo-maljan sekä laatan parhaalle Carillon juojalle vuosittain myönnettäväksi. Tämän jälkeen suurin osa alumneista suuntasi Kuppilan kulmaan juhlimaan Carillo-excun 20-vuotis vuosijuhlaa. Saipa excursio osan alumneista oikein herkistymään.

Ilta jatkui tämän jälkeen Boomilaaksossa rennoissa merkeissä vanhoja aikoja muistellen. Alumnit olivat myös hyvin innokkaita kehittämään alumnitoimintaa ja monenlaisia ehdotuksia tuleviksi tapahtumiksi tuli useita. Kokonaisuutena ilta oli oikein onnistunut ja tunnelma sopivan rento.

Boomi tulee jatkamaan alumnitapahtumien järjestämistä melko samanlaisella konseptilla, mutta osa tapahtumista tullaan järjestämään Helsingissä, missä monet entiset boomarit nykyisin asuvat.

Boomin alumnitilaisuudesta raportoi: Lauri Linnainmaa

Mentorointi selkeytti työelämän mahdollisuuksia ja omaa osaamista

Mentor ry:n mentorointiohjelmassa kymmenen kasvatustieteen opiskelijaa sai kullanarvoisia vinkkejä ja työelämätietoutta omalta mentoriltaan.

Monet generalistialojen opiskelijat pohdiskelevat opintojensa kuluessa ammatti-identiteettiään, ja oman osaamisen tunnistaminen saattaa tuntua haastavalta. Yleisen kasvatustieteen ja aikuiskasvatuksen opiskelijoiden ainejärjestö Mentor ry on halunnut tukea jäsentensä ammatillista kehittymistä perustamalla vuonna 2014 oman mentorointiohjelman.

Ohjelma käynnistettiin alkuvuonna ottamalla vastaan ilmoittautumisia eri vaiheissa opintoja olevilta Mentorin opiskelijoilta. Opiskelijat saivat toivoa tietyn sektorin tai toimialan mentoria. Opiskelijoiden toiveiden pohjalta etsittiin jokaiselle osallistujalle oma mentori työelämästä, pääasiassa kasvatustieteiden asiantuntijakentältä tai vastaavissa tehtävissä toimivalta.

Mentorointiohjelma rakentui mentorointiparien keskinäisten tapaamisten sekä kolmen koko porukan yhteisen kokoontumisen varaan.

Lähes vuoden kestäneen mentorointiprosessin päätti joulun alla kymmenen mentorointiparia. Tällöin kokoonnuttiin Alumni ry:ltä saadun tuen turvin yhteisen illallisen merkeissä reflektoimaan mennyttä vuotta ja mentoroinnissa syntyneitä kokemuksia.

Mentorointiparit oli muodostettu etsimällä mentoreiksi sellaisia henkilöitä, jotka työskentelevät mentorointiohjelmaan ilmoittautuneita opiskelijoita kiinnostavien tehtävien ja toimialojen parissa. Parin osapuolten kiinnostuksen kohteet olivat täten hyvin samanlaisia keskenään, mutta luonteenpiirteiden ja toimintatapojen osalta yhteensopivuus jäi nähtäväksi prosessin aikana.

Lopputapaamisessa todettiin, että sekä parien keskinäinen erilaisuus että samanlaisuus toimi – kokemukset vain muodostuivat hieman erilaisiksi sen mukaan, miten osapuolten toiminta ja persoonallisuus sopivat yhteen. Mitä erilaisempi pari, sen selkeämmin kukin kenties tunnisti itselleen luontaisia ominaisuuksia ja toimintatapoja, joita on hyvä pohdiskella ja kehittää työelämässä toimimistakin ajatellen.

Sekä opiskelijoilta että mentoreilta on tullut koko mentorointiohjelman ajan hyvää palautetta mentoroinnista, ja lopputapaamiseen osallistuneet totesivat suosittelevansa mentorointia muillekin. Mentorointi sopii opiskelijoille, jotka haluavat selkiyttää omaa ammatti-identiteettiään ja työelämän tarjoamia mahdollisuuksia, ja työelämässä oleville, jotka haluavat rohkaista opiskelijoita työelämään sekä saada tuoreita näkökulmia esimerkiksi omaan työhönsä. Useille opiskelijoille mentorointikokemus oli jopa muodostunut odotettua paremmaksi kokemukseksi ja tuottanut odotettua intensiivisempiä pohdintoja omasta itsestä ja osaamisesta.

Mentorointiohjelmaa suunnitellaan jatkettavan myös vuonna 2015.

Mentorointiohjelmasta raportoi: Telma Rivinoja