Työelämän Kontaktipäivä: työelämätietoa generalisteille

Työelämän Kontaktipäivä Tampereen yliopistolla 27.1.

Puolenpäivän aikoihin, tiistaina 27.tammikuuta, Tampereen yliopiston alakuppilan ympäristössä kävi tavallista kovempi kuhina. Aulaan oli pystytetty kolmisenkymmentä ständiä, joiden ympärillä parveili niin opiskelijoita kuin yritysten ja organisaatioiden esittelijöitäkin. Kyseessä ei ollut yliopistolla vuosittain järjestettävät Yrityspäivät, vaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävän Työelämän Kontaktipäivän Kontaktiareena.

Toinen työelämätapahtuma, miksi?

Työelämän Kontaktipäivä on Tamyn järjestämä työelämätapahtuma Tampereen yliopiston opiskelijoille. Kontaktipäivän kohderyhmänä ovat erityisesti generalististen alojen opiskelijat, eli he jotka eivät valmistu yliopistosta suoraan mihinkään tiettyyn ammattiin.

Tapahtuma sai alkunsa jo vuonna 2013, kun silloisen Tamyn edustajiston varajäsen Sofia Tuomola pyysi edustajiston Facebook –ryhmässä jotakuta edustajiston jäsentä ehdottamaan tapahtumaa Tamyn seuraavan vuoden toimintasuunnitelmaan. ”Olin ainakin itse jo useamman vuoden tiedostanut, että meiltä puuttuu työelämätapahtuma, joka ottaa huomioon sen tosiasian, että meiltä valmistuu generalisteja, joille ei ole suoria työpaikkoja.” Tuomola kertoo motiiveistaan tapahtuman järjestämiseksi.

Tapahtuma kirjattiin Tamyn vuoden 2014 toimintasuunnitelmaan ja Tuomolan aloittaessa työskenteleyn samaisen vuoden Tamyn hallituksessa, pääsi hän alkuvuodesta 2014 suunnittelemaan raameja tapahtumalle. Tamyssa tapahtuneiden henkilömuutosten myötä syksyllä tapahtuman suunnittelusta ja järjestelystä vastasivat Tamyssä syksyllä työelämävastaavana toiminut Tuomas Kuoppamäki sekä suhdetoimintakoordinaattori Minna Teittinen. Tapahtumalle alkuvuodesta luodut raamit kuitenkin säilyivät ja Tuomolan alkuperäinen perusajatus työelämätapahtumasta generalisteille säilyi.

Työelämätietoutta eri aloilta ja aiheista

Työelämän Kontaktipäivänä yliopiston alakuppilassa oli käynnissä Kontaktiareena, jossa opiskelijat, yliopiston henkilökunta ja työnantajatahot pääsivät kesinäiseen vuorovaikutukseen. Työelämätahoja paikalla oli noin 30 eri alojen yrityksistä, julkishallinnon organisaatioista ja virastosta sekä järjestöistä.

Kontaktiareenan lisäksi Kontaktipäivään sisältyi luentoja työelämään liittyvistä aiheista. Luennot käsittelivät muun muassa opintojen aikaista ja valmistumisen jälkeistä työssäkäyntiä, työsopimuksia, vapaaehtois- ja järjestötoimintaa, yrittäjyyttä ja oman osaamisen myymistä. Myös Tampereen kaupunki luennoi tilaisuudessa esittellen kuntaa ja kaupunkia työnantajana.

Pirkanmaan Yrittäjät ty:n varapuheenjohtaja Helena Nikkanen aloittelemassa luentoaan yrittäjyydestä.

Pirkanmaan Yrittäjät ry:n varapuheenjohtaja Helena Nikkanen aloittelemassa luentoaan yrittäjyydestä.

Myös Sofia Tuomola osallistui tapahtumaan ja hän totesikin olleen erittäin tyytyväinen niin itse tapahtumaan kuin tapahtuman järjestäjiinkin. Tuomola olisi kuitenkin toivonut paikalle enemmän työelämätahoja, mutta totesikin, että samaan aikaan Helsingissä käynnissä ollut työelämätapahtuma saattoi rokottaa osallistujien määrää.

Palautetta tapahtumasta

Vaikka Työelämän Kontaktipäivä on täysin uusi tapahtuma Tampereen yliopistolla, veti päivä kuitenkin hyvin opiskelijoita paikalle. Myös Tamyn hallituksen tämän vuoden työelämäsektorivastaava Emmi Venäläinen totesi tapahtuman menneen pääasiassa hyvin ja hänen saaneen positiivista palautetta niin opiskelijoilta kuin paikalla olleilta työelämätahoiltakin.

Alakuppilan ympäristössä riitti ihmisiä tungokseksi asti.

Venäläisen toiveissa olisi järjestää Työelämän Kontaktipäivä myös ensi vuonna, sillä hän näkee että tällaiset tapahtumat ovat yksi parhaimmista tavoista palvella Tampereen yliopiston opiskelijoita työelämänäkökulmasta. Mikäli tapahtuma järjestetään myös jatkossa, haluaisi Venäläinen kehittää tapahtumaa monialaisemmaksi ja vastaamaan entistä enemmän opiskelijoiden tarpeita. Venäläinen painottaa palautteen tärkeyttä ja hän haluaisikin mahdollisimman monipuolista palautetta tapahtumasta.

Palautetta tapahtumasta voi antaa Tamyn verkkosivuilta löytyvällä palautelomakkeella 4. helmikuuta asti. Halutessaan palautetta tapahtumasta, sekä Tamyn työelämä- ja yrityssektoreiden toiminnasta, voi antaa myös suoraan Emmi Venäläiselle.