Kiinnostaako työharjoittelu yliopistossa?

  Tampereen yliopistossa on kevääksi ja kesäksi 2015 haettavana yhteensä 30 harjoittelupaikkaa yliopistopalveluissa ja eri tieteenalojen yksiköissä. Täysipäiväinen harjoittelu kestää kolme kuukautta, joten kesän 2015 voit viettää tehokkaasti kampuksella.  Valinnassa painotetaan hakijoita, joille on myönnetty harjoittelutuki. Harjoittelijan palkka on 1440 euroa kuukaudessa. Yksiköt voivat antaa opintopisteitä työharjoittelusta, tarkista asia siis omasta yksiköstäsi.

  Listan avoimista harjoittelupaikoista ja paikkakohtaiset lisätiedot löydät seuraavasta linkistä: www.uta.fi/toihin  Huom. Osassa harjoittelupaikoista harjoittelujakso alkaa jo maaliskuun aikana!

  Kaksi yliopistopalveluiden harjoittelijaa kertoi kokemuksistaan opiskelijablogille.


  Emmaleena Niemi, sosiaaliantropologian pääaineopiskelija

  Emmaleena Niemi

  Missä olet työharjoittelussa?
  Olen työharjoittelussa International Adviserina yliopiston kansainvälisen koulutuksen keskuksessa, opiskelijoiden kesken kv-toimistossa, jossa moni vaihtoon lähtevä, sieltä palaava tai Tampereelle vaihtoon tuleva varmasti opintojensa aikana vierailee.

  Millainen on tyypillinen päivä työharjoittelussa?

  Tyypillisenä työharjoittelupäivänä tunnit kuluvat asiakaspalvelutehtävissä neuvoen opiskelijoita vaihtoasioissa, kansainvälisten asioiden sähköpostien parissa sekä ajankohdasta riippuen esimerkiksi kansainvälisten opiskelijoiden orientaatiokurssiin tai kv-tuutorointiin kuuluvien asioiden parissa.

  Nyt kun uudet vaihto-opiskelijat ovat saapuneet, monet heistä vierailevat toimistossa tuomassa allekirjoitettaviksi erilaisia dokumentteja kotiyliopistoistaan ja kysymässä neuvoja mieltään askarruttaviin asioihin. Harvoin on kahta samanlaista päivää peräkkäin, ja se on yksi parhaista puolista tässä harjoittelussa.

  Mikä on parasta harjoittelussa?

  Jo mainitsemani työn monipuolisuus sekä se, että saa olla mukana tekemässä monen ihmisen kansainvälistymiskokemuksista mahdollisimman sujuvia, ja samalla käyttää apuna omaa kertynyttä kansainvälisyyskokemusta.

  Mistä ominaisuuksistasi ja opinnoistasi on ollut hyötyä harjoittelun aikana?
  Kiinnostus kansainvälisiä asioita kohtaan, ja omat kokemukset opiskelijavaihdosta ja kv-tuutorina toimimisesta ovat ainakin selkeästi auttaneet harjoittelun aikana.

  Vaikkei asiaa aina niin selvästi huomaakaan, on omista sosiaaliantropologian ja muistakin yliopisto-opinnoista hyötyä monissa harjoittelussa vastaan tulevissa tilanteissa. Kaikkia osaamiani kieliäkin olen päässyt harjoittelussa käyttämään.

  Mitä hyötyä koet harjoittelusta olleen ja toivot olevan tulevaisuudessa?
  Sen lisäksi, että yleiset työelämässä tarvittavat taidot ovat vahvistuneet, olen saanut kokemusta tapahtumajärjestelystä ja oppinut paljon projektien koordinoinnista. Näistä taidoista on hyötyä monenlaisissa työtehtävissä.

  Olen myös päässyt näkemään, millaista työtä yliopistolla tehdään hallinnon tasolla kansainvälisyyden ja kansainvälisen liikkuvuuden parissa. Nämä teemat ovat opinnoissani paljon esillä, joten on ollut mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea ne käytännössä tarkoittavat yliopistotasolla. Koska kansainvälisyys on nykyisin läsnä joka puolella, on kaikesta harjoittelussa oppimastani varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

  Terveisiä tai vinkkejä yliopiston työharjoittelusta kiinnostuneille?

  Jos kansainvälisyys ja ihmisten parissa työskentely kiinnostavat, niin hae ihmeessä harjoitteluun kansainvälisen koulutuksen keskukseen. Yliopisto on harjoittelupaikkana mielenkiintoinen, sillä se näyttää todella erilaiselta, kun pääsee tarkastelemaan, miltä asiat näyttävät muusta kuin opiskelijan näkökulmasta käsin.
  Harjoittelu kansainvälisen koulutuksen keskuksessa on tarjonnut ainakin itselleni paitsi paljon uusia kokemuksia ja mielekkäitä työtehtäviä myös mahtavan työyhteisön, jossa kaikki ovat valmiita opettamaan ja auttamaan.


  Milja Lehto
  , sosiaalipsykologian pääaineopiskelija

  Milja Lehto

  Missä olet työharjoittelussa?

  Toimin mobility advisorina Kansainvälisen koulutuksen keskuksessa Tampereen yliopistolla.

  Millainen on tyypillinen päivä työharjoittelussa?

  Vastaan lähestulkoon kokonaan Admissions-sähköpostin ylläpidosta, joten sähköpostien lukemiseen ja vastaamiseen menee paljon aikaa päivässä. Lisäksi käyn läpi myös Erasmus-vaihtoon ja -harjoitteluun liittyviä asioita: neuvon opiskelijoita ja hoidan dokumenttien arkistointia.

  Tyypillistä työpäivää on kuitenkin vaikea kuvata. Työnkuvaan liittyy paljon erilaisia tehtäviä ja se vaihtelee hyvin paljolti ajankohdasta riippuen: onko hakuja käynnissä, onko saapuvia vaihto-opiskelijoita, tapahtumia, koulutuksia ja niin edelleen.

  Mikä on parasta harjoittelussa?

  Parasta on ehdottomasti uuden oppiminen. On palkitsevaa, kun uudet asiat alkavat sujua ja pystyy työskentelemään itsenäisesti. Pidän myös työilmapiiristä, työkaverit ovat helposti lähestyttäviä ja avoimia.

  Mistä ominaisuuksistasi ja opinnoistasi on ollut hyötyä harjoittelun aikana?

  Hyötyä on tietenkin omasta kansainvälisestä kokemuksesta. Olen ollut Erasmus-harjoittelussa ja -vaihdossa, kesäkurssilla Intiassa sekä kv-tuutorina ja oman ainejärjestöni kv-vastaavana. Kaikki tämä on tapahtunut Tampereen yliopiston kautta, joten olen sitä kautta kartalla vaihtoprosesseista.

  Mitä hyötyä koet harjoittelusta olleen ja toivot olevan tulevaisuudessa?

  Harjoittelusta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Se on antanut arvokasta ja monipuolista työkokemusta. Tampereen yliopisto on tunnettu ja arvostettu yliopisto, joten uskon, että työskentely täällä tuo hyötyä tulevaisuuden työnhaussa.

  Terveisesi yliopiston työharjoittelusta kiinnostuneille:

  Suosittelen lämpimästi harjoittelua yliopistolla. Se tarjoaa mahdollisuuksia monipuolisiin ja kansainvälisiin työtehtäviin.  Harjoittelun kautta saa myös hyvän käsityksen yliopistosta sekä työyhteisönä että työnantajana.

  Muokkaus 21.1.: Avoimia harjoittelupaikkoja onkin peräti 30, eikä 20 kuten tekstissä aiemmin sanottiin.

  Teksti: Inka-Minttu Läksy

  Kuvat: Jonne Renvall

   

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *