Discipulus graduatus – aika yliopiston jälkeen

Alumnihaastattelun myötä Pressiklubi palaa kielitieteen kartoittamattomille seuduille!
    Pelottomin mielin lähdimme tutkimusmatkalle etsimään todisteita kielten opiskelijoiden evoluutiosta. Retkemme oli menestyksekäs, ja löysimmekin teille, arvon lukijat, erityisen eksoottisen fossiilin, englannin käännöstieteen opiskelijan kantamuodosta kehittyneen Discipulus graduatuksenArttu Reinikaisen.

Discipulus graduatus

Mitä opiskelit ja milloin?

– Pääaineeni oli käännöstiede (englanti), jonka syventävinä opintoina opiskelin teknisen viestinnän erikoistumisohjelmassa. Tekninen viestintä käsittää mm. käyttöohjeiden laadintaa ja laitedokumentaatiota. Sivuaineina minulla oli hypermedia (nyk.interaktiivinen media) ja suomen käännöstiede. Aloitin vuonna 2001 ja valmistuin 2008.

Miten päädyit opiskelemaan englannin käännöstiedettä ja myöhemmin erikoistumaan tekniseen viestintään?

– Olin vielä lukiossa, mutta varma, että tahdon yliopistoon. En ollut kuitenkaan vielä valinnut opiskelupaikkaa enkä totta puhuen edes tiennyt mitä haluan tehdä ”isona”. Eräänä päivänä Tampereen yliopistosta kävi esittelijä, joka puhui mm. käännöstieteestä. Olin aina ollut kiinnostunut kielistä ja pärjäsin niissä hyvin. Itse asiassa opin aikoinaan englantia jo varsin pienenä lukemalla tekstityksiä lastenohjelmista. Palaset loksahtivat paikalleen tuon esittelyn jälkeen, ja hain lukion jälkeen Tampereelle opiskelemaan.

Tekninen viestintä alkoi kiinnostaa, kun kävi ilmi, että käännöstieteen alla tällaista on tarjolla. Kaikille lienee tullut joskus vastaan huonosti tehtyjä ja käännettyjä käyttöohjeita. Minua alkoi kiinnostaa mistä ja miten sellaisia tulee. Olen aina ollut myös kiinnostunut teknisistä laitteista ja purkanut niitä paloiksi lapsesta lähtien ihan vain tietääkseni miten ne toimivat (joskus sain ne myös takaisin kasaan). Laitteiden ymmärtäminen on teknisen viestinnän keskiössä, joten valinta oli lopulta melko lailla itsestäänselvä.

Miksi valitsit juuri Tampereen yliopiston? Olitko tyytyväinen valintaasi?

– Henkilökohtaisesti Tampereen yliopisto oli paras valinta itselleni, koska siellä oli tarjolla minua kiinnostava pääaine ja se oli lähellä silloista asuinpaikkaani, Hämeenlinnaa. Muutettuani opintojen perässä Tampereelle, en ole kaivannut maisemanvaihdosta, enkä voisi juuri kuvitella asuvani muualla Suomessa. Yliopiston henkilökunta oli aina ammattitaitoista ja mukavaa, joten viihdyin opinnoissani erittäin mainiosti.

Mitä olet tehnyt valmistumisesi jälkeen? Onko se vastannut odotuksiasi?

– Olen tehnyt työkseni niin teknistä kirjoittamista kuin käännöstöitäkin, sekä muita kieleen liittyviä tehtäviä, kuten tekstintarkastusta ja dokumentoinnin oheistoimintana mm. taittotöitä sekä sisällönhallintaa. Olen toiminut sekä freelancerina osuuskunnan jäsenenä että työntekijänä yrityksissä.

Kuinka olet hyötynyt opinnoistasi?

– Opinnot valmistivat, varsinkin teknisen viestinnän ohjelmaan kuuluvan työharjoittelun muodossa, tulevaan työelämään varsin hyvin. Tiesin siis periaatteessa aika tarkalleen mitä ja miten olen tekemässä valmistuttuani. Mikään koulutus ei tietenkään voi valmistaa yksittäisten yritysten konventioihin ja työtapoihin, mutta yhden kesän mittainen työharjoittelu käännöstoimistossa Englannissa tarjosi hienon kosketuspinnan todelliseen työelämään.

Kenelle suosittelisit englannin käännöstiedettä ja teknistä viestintää? Entä Tampereen yliopistoa?

– Käännösopintoja ja teknistä viestintää suosittelisin kaikille, jotka kokevat vetoa kieliin sekä tiedon välittämiseen ja asioiden selittämiseen toisille ihmisille. Yliopistoa voin lämpimästi suositella kelle tahansa, joka löytää sen tarjonnasta itseään kiinnostavan tutkinto-ohjelman.

Tekisitkö jotain toisin?

– Käännösalan työntekijöillä menee tällä hetkellä valitettavan kehnosti jatkuvasti huonontuneiden työehtojen takia. Käännös- ja viestintätyöt ovat kiinnostavia ja haastavia, mutta työmäärät vähenevät jatkuvasti ja palkkaus ei useinkaan vastaa ihmisten ammattitaitoa. Omaan työhistoriaani kuuluu useampikin työttömyysjakso. Henkilökohtaisesti tällä hetkellä valitsisin jonkin kokonaan toisen alan, jos voisin palata ajassa taaksepäin, vaikka opiskeluaika olikin erittäin mukavaa.

Pressiklubin tutkimuksen jälkeen Reinikainen palautettiin vahingoittumattomana luonnolliseen ympäristöönsä.