Sairauslomalle kesken opintojen?

  Pää poikki, jalka kainalossa, kurssit jää kesken, eikä vaan pysty? Älä huoli, et ole yksin! Taivaskaan ei putoa niskaasi! Yliopiston opintotukipäällikkö Eini Mäkelä kertoo, että viime syksynä opintotukea saavista opiskelijoista 630 joutui selvittämään opintotukilautakunnalle opintojen hidasta etenemistä. Näistä 17,5% ilmoitti syyksi sairauden. Mutta mitä tehdä, kun opiskelukyky on pitkäaikaisesti heikentynyt sairauden vuoksi? Kitkuttaa eteenpäin hammasta purren, opintotukikuukausia tuhlaten ja heikkoa pistesaldoa selitellen tai pakertaa töitä yli jaksamisen? Ei kannata, vaihtoehto löytyy!

  Voit jäädä sairauslomalle.

  Kyllä, ihan oikeasti. Opiskelijalla on yhtäläinen mahdollisuus jäädä sairauslomalle siinä missä muillakin. Mikäli työkyvyttömyys kestää yli 2 viikkoa, voit saada Kelalta sairauspäivärahaa. Se on opintotukea parempi vaihtoehto, kun työkyvyttömyys kestää kuukauden tai et tiedä kestoa. Ei kannata kuluttaa niitä opintotukikuukausia! Sairauspäivärahan lisäksi saatat olla oikeutettu yleiseen asumistukeen. Saikkurahan määrä lasketaan sairauslomaa edeltävien tulojen perusteella, mutta se on aina vähintään opintorahan suuruinen, jos sinulla ei ole ollut ansiotuloja. 55 sairauspäivän jälkeen saikkurahan määrä on minimissään 24,02e/päivä (brutto).
  Mutta muista, että opintotukea ei voi saada samaan aikaan sairauspäivärahan kanssa. Opintotuki pitää siis pistää poikki. Kelan täytyy tehdä päätöksiä hakemustesi perusteella, ja siinä menee aikaa.

  Todennäköisesti saat sairauspäivärahaa päätöksen jälkeen takautuvasti, eikä opintotukea kannata lakkauttaa ennen päätöstä, jolloin tilille pompsahtaa päällekkäisiä etuuksia, joten liikaa maksettua etuutta peritään takaisin. Kuulostaa vaikealta, mutta suunnittelulla selviät mainiosti ilman konkurssia.

  Koita kestää, Maisa.
  Annas, kun kelantäti-Maisa selostaa.

  Mennään tilanne läpi esimerkin kautta: Sairaslomasi alkaa 1.3. lyhyellä pätkällä, etkä ole varma sen jatkumisesta. Pätkän jälkeen sairasloma kuitenkin jatkuu, ja on aika pohtia raha-asioita. Ensimmäiseksi hae sairauspäivärahaa mahdollisimman pian, sairaslomasi alusta lähtien (1.3.). Opintotuki juoksee, kun hakemustasi käsitellään Kelassa. Kun myönteinen päätös kolahtaa postista ja takautuvasti maksettava osuus kilahtaa tilille, on aika keskeyttää opintotuki kuukaudeksi kerrallaan aina sitä mukaa, kun sairasloma jatkuu. Tilin saldo saattaa hetkellisesti näyttää jättimäiseltä, mutta muista, että liikamaksut peritään aina. Voit maksaa takaisin perittävät tuet takautuvasti saamillasi rahoilla. Älä tuhlaa niitä!

  Mitä, jos olo on sen verran hyvä, että jaksaisit ehkä opiskella vähän?
  1.1.2015 lähtien sairauspäivärahalla on voinut opiskella vähäisissä määrin (24op/lukuvuosi). Aika mahtava muutos. Jos resurssit riittävät mitenkään opiskeluun, niin kannattaa ehdottomasti edes yrittää pysyä opinnoissa kiinni. Voin kertoa, että pitkän totaalitauon jälkeen on melko vaikeaa palata.

  Sairauspäivärahaa voit saada 300 arkipäivän (ma-la) ajalta, eli noin vuoden. Hakemuksen liitteeksi tarvitset lääkärinlausunnon. Ensimmäisen 60 päivän ajalle riittää tavallinen A-lausunto, sen jälkeen Kela pyytää laajemman B-lausunnon. Myönnetylle sairauspäivärahalle jatkohakemukseksi riittää uuden lääkärinlausunnon toimittaminen Kelaan. Kannattaa muuten aina pyytää palauttamaan alkuperäiset asiakirjat, voit tarvita niitä vielä joskus muuallakin. Hakemuksen voit toimittaa mihin Kelan konttoriin tahansa, ne skannataan aina ja lähetetään eteenpäin. Sinun asiaasi ei välttämättä edes käsitellä kotipaikkakunnallasi.

  Älä huoli, Hipsukaan ei oikein enää jaksaisi.

  Vuosi mennyt, enkä ole vieläkään kunnossa. Mitäs nyt?

  Sairauspäivärahojen loputtua vaihtoehdot punnitaan vointisi mukaan, mutta joka tapauksessa tarvitset kuntoutussuunnitelman ja B-lausunnon lääkäriltäsi. Kuntoutussuunnitelma voi olla vaikka opiskelujen pariin palaaminen, suunnitelma aiotusta hoidosta tai jotain siltä väliltä, ja se laaditaan yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

  Kuntoutustuki eli määräaikainen työkyvyttömyyseläke on yksi vaihtoehto. Päivittäin noin 8 nuorta jää työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta tilanne ei ole niin synkkä kuin lehdet manaavat. Sitä haetaan ja myönnetään yleensä vuoden jaksoissa. Kuten saikkurahan kanssa, kuntoutustuenkin jatkohakemus hoituu toimittamalla uusi lääkärinlausunto Kelaan.
  Kuntoutustuen aikana saat opiskella ja käydä jopa töissä. Työskentelystä – ja muista vastaavista olosuhdemuutoksista – täytyy ilmoittaa Kelaan, tietty. Työskentely ei vaikuta kuntoutustukeen, jos tienaat bruttona enintään 746,57e/kk tai jos työ kestää enintään kaksi kuukautta.

  Selviydy perinnästä Kirpun neuvoilla.
  Selviydy perinnästä Kirpun neuvoilla.

  Otetaan taas esimerkki: Opintoihisi kuuluu 3kk työharjoittelu ja olet saanut harjoittelupaikan minimiharjoittelupalkalla (vähän yli 1100e/kk). Ylittyykö 2kk? Kyllä. Ylittyykö tuloraja? Kyllä. Työskentelyilmoituksesi (työsopimus liitteeksi!) perusteella Kela laittaa kuntoutustukesi lepäämään harjoittelun ajaksi. Harjoittelun loppuessa ilmoitat jälleen työn loppumisesta (liitteeksi viimeinen palkkanauha!).
  Jälleen päätöksenteossa kestää, ja todennäköisesti ehdit saada palkkaa ja kuntoutustukea päällekkäin. Älä tuhlaa, niin selviät perinnästä!

   

  Kuntoutusraha on toinen vaihtoehto, mutta voidaksesi hakea sitä, tarvitset kuntoutuspäätöksen. Yliopisto-opiskelu voi olla ammatillista kuntoutusta. Kuntoutuksena opiskelun pitäisi edetä kohtuullista tahtia (eli suurin piirtein samat odotukset kuin opintotuellekin), mutta sairauden takia hitaampi tahti on ok. Opintojen etenemistä seurataan, ja kuntoutuksen saajana sinun täytyy toimittaa Kelalle opintorekisteriote lukuvuoden aikana suoritetuista opinnoista kunkin lukuvuoden jälkeen, viimeistään seuraavan lukuvuoden alkuun mennessä. Lukuvuoden alussa Kela tarvitsee läsnäolotodistuksen ja opiskelusuunnitelman alkavalle lukuvuodelle.

  Kuntoutusrahan määrä lasketaan samalla perusteella kuin sairauspäivärahan, eli se maksetaan työpäivistä. Voit kuitenkin saada kuntoutusrahaa kuntoutustuen lisäksi, jolloin sen määrä lasketaan eläkkeen perusteella ja sen ennakkopidätysprosentti on 40%. Esimerkiksi n.743e/kk eläkkeellä kuntoutusrahaa yliopisto-opiskeluun voi saada bruttona 2,95e/pv, joka tekee nettona n.44e/kk. Tämän lisäksi Kela korvaa kuittia vastaan lukuvuosimaksun ja koulutarvikkeisiin saa korkeakoulussa 350e/lukuvuosi aina lukuvuoden alussa.

  Kuntoutusrahaa voit saada myös kesällä, jos et ole saanut töitä. Silloin sen määrä 20% pienempi, mutta kuitenkin vähintään sen minimin (24,02e/pv). Kuntoutustuen päälle kesäisin ei kuntoutusrahaa saa.

  Ei enää pitkään, lupaa Ötö.
  Ei enää pitkään, lupaa Ötö.

  Sitoudu kuntoukseesi

  Kuntoutustuet ja muut voivat kuulostaa aika leppoisilta rahoitusvaihtoehdolta lööbailulle, mutta ei niitä myönnetä tost noivvaa. Ne edellyttävät jatkuvaa työskentelyä työkyvyn palauttamiseksi, eikä kukaan voi tehdä sitä sinun puolestasi. Kun sinulle tarjotaan apua, ota se vastaan. Näin kylmästi sanottuna, Kela kyllä hylkää kuntoutustukihakemuksen, jos et ole sitoutunut itsesi hoitamiseen. Hyödynnä YTHS:n palveluita, unohtamatta yliopiston opinto-ohjausta.

  Vielä loppuun pientä natinaa ainaisesta Kelan mollaamisesta.
  Kela ei säädä lakeja, joiden mukaan sen täytyy tehdä päätökset. Eikä ne kelantädit kiusallaan hylsyjä jakele tai pitkitä käsittelyaikoja (ruuhkaisimpina aikoina pykerretään välillä lauantainakin). Virkailijasta ei tee huonoa tai epäpätevää se, ettei osaa vastata kysymykseen, miettikää Kelalla hoidettavien asioiden määrää.

  Voit itsekin vaikuttaa käsittelyaikaan ja päätöksiin täyttämällä lomakkeet huolella ja huolehtimalla kaikki tarvittavat liitteet ajoissa perille. Ja jos meinaa iskeä siltikin hätä, aina voit pyytää kiirehtimään päätöstä asiointipalvelun kautta.
  Eikä se tulorajojen itsenäinen seuraaminenkaan niin kovin vaikeaa ole, ehheh.

   

  Jos jaksoit lukea loppuun, tässä palkinnoksi kuva Tilliäisestä.
  Jos jaksoit lukea loppuun ja lupaat muistaa kelantätien olevan ihmisiä, tässä palkinnoksi kuva Tilliäisestä.

     8 comments for “Sairauslomalle kesken opintojen?

   1. Rimma
    9.2.2015 at 10.37

    Hei,

    Kiitos hyvästä kirjoituksestasi. Olen yliopiston opiskelija ja olen kirjoittamassa Aviisiin juttua sairaspäivärahalla elävistä opiskelijoista. Etsin juttuun haastateltavaa, joka voisi esiintyä omilla kasvoillaan ja omalla nimellään ja kertoa siitä millaista on sairastua ja opiskella samaan aikaan. Olisitko kiinnostunut haastattelusta?

    Jos haastattelu kiinnostaa, otathan mahdollisimman pian yhteyttä minuun sähköpostitse: Erkko.Rimma.M@student.uta.fi

    Ystävällisin terveisin,

    Rimma

   2. Ninnu
    30.7.2015 at 19.54

    ”Tämän lisäksi Kela korvaa kuittia vastaan lukuvuosimaksun ja koulutarvikkeisiin saa korkeakoulussa 350e/lukuvuosi aina lukuvuoden alussa.”

    Mistä tallainen tieto on peräisin? Ei löytynyt Kelan sivuilta, onko tämä siis niille keille on myönnetty jo kuntoutusraha?

    Olen itse ollut monta vuotta kuntoutustuella, opiskellut AMK:ssa. Nyt aloitan opinnot yliopistossa ja olisi tosi hyvä tietää miten tätä lukuvuosimaksun korvausta tai koulutarvikkeisiin voi hakea?

    • Jenni
     22.12.2015 at 19.19

     Moi Ninnu, sori näin myöhäisestä vastauksesta.
     Niitä ei ole erikseen tarvinnut hakea, vaan sain tiedon noista Kelan kuntoutusrahapäätöksen yhteydessä. Kuntoutustuki ja -rahahan ovat eri asiat: kuntoutustuki on eläke.

     Ensin sinun siis pitää hakea yliopisto-opintojasi ammattilliseksi kuntoutukseksi, ja saadessasi myönteisen päätöksen, voit hakea kuntoutusrahaa. Kuntoutustuen päälle se on n.44e/kk, kesäisin kuntoutusrahaa ei kuntoutustuen päälle makseta.
     Kannattaa ehdottomasti hakea kuntoutuspäätöstä kesken lukuvuodenkin!

     • Kalle
      9.9.2016 at 11.02

      Siis eikö juuri ammatillisen kuntoutuspäätöksen johdosta saatava kuntoutusraha suurempi eristä jolla moni opiskelija elää?

   3. Hilmu
    3.9.2016 at 14.14

    Ihanan selkeä ja rohkaiseva kirjoitus! Tällaisia kirjoituksia pitäisi olla aina. Usein on niin vaikea saada itsensä etsimään tietoa, kun ahdistaa se viidakko, mistä pitää osata poimia se itselle sopiva tieto. Kisujen kuvat lämmitti mieltä kovasti. 🙂

   4. Iivili
    21.3.2017 at 7.10

    Onko tietoa, onko joku saanut ADD:n takia kuntoutustukea yliopisto-opiskeluihin? Ja onko sitä ennen tarvinnut olla sairaspäivärahalla sen yleensä vaaditun 300 pv?

   5. Iivili
    21.3.2017 at 7.11

    Onko tietoa, onko joku saanut kuntoutustukea ADD:n takia? Ja onko pitänyt olla sitä ennen sairaspäivärahalla sen yleensä vaaditun 300pv?

   6. Ukuli
    20.12.2017 at 16.28

    Voisko linkit päivittää.

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *