Monipuolista viestintää – metallista virkkuukoukkuihin

Tampereen Messuilla viestintäassistenttina työskentelevä Meri Mattila päätti Luxemburgiin au pairiksi lähtiessään, että toinen kerta toden sanoisi ja yliopistopaikka puheopista aukeaisi. Lukeminen palkittiin ja Mattila sai valita Jyväskylän ja Tampereen väliltä. Valinta oli lopulta helppo, koska työpaikka ja asunto olivat Tampereella, jonne Mattila oli Kangasalta muuttanut ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

Mattila aloitti puheopin (nykyinen puheviestintä) opinnot 2006 ja opiskeli sivuaineinaan muun muassa tiedotusoppia, mediakasvatusta ja yritysviestinnän sivuainekokonaisuuden TTY:llä JOO-opintoina. Jos hän nyt saisi muuttaa jotakin, hän olisi valinnut sivuaineita myös ”mukavuusalueen” ulkopuolelta. Esimerkiksi liiketalouden ja markkinoinnin opinnot olisivat tarjonneet paljon viestintäopintojen tueksi.

– Minulle on aina ollut selvää, että vahvuuteni on kielellisellä puolella ja olen tiennyt haluavani opiskella viestintää. Jo lukiossa suoritin viestintäpainotteisia valinnaisia kursseja sekä esiintymistaidon kursseja.

Mattila ei ole katunut yliopistovalintaansa, vaan pitää Tampereen yliopistoa hyvänä yliopistona. Löytyihän ensimmäisistä opiskelijabileistä elämän rakkauskin, nykyinen aviomies ja esikoispojan isä.

Meri-Mattila-2
    Meri Mattila työskentelee sisällöllisesti unelmätyössään Tampereen Messuilla.

Viive opinnoissa poiki oman alan työpaikan

Mattilan opinnot etenivät kandiputkessa opetussuunnitelman mukaisesti huolimatta työskentelystä R-kioskilla opintojen ohella, jonka hän kokee antaneen hänelle arvokasta asiakaspalvelukokemusta. Opintojen etenemistä vauhdittivat myös välivuosien aikana avoimessa yliopistossa suoritetut tiedotusopin kurssit.

Graduseminaarin Mattila aloitti vuonna 2010 ja etsi samalla opintoihin kuuluvaa harjoittelupaikkaa. Palkallinen kolmen kuukauden harjoittelupaikka löytyi lopulta tamperelaisesta mainostoimisto Mainiosta. Harjoittelun jälkeen oli tarkoitus rutistaa gradu loppuun.

Mattila huomasi kuitenkin Tampereen Messujen, josta oli jo aiemmin harjoittelupaikkana unelmoinut, hakevan viestinnänharjoittelijaa. Hakuaika oli umpeutunut, mutta hän halusi kovasti paikan ja päätti laittaa sähköpostia Tampereen Messujen viestintäpäällikölle, nykyiselle kollegalleen, ja muutaman päivän päästä sai myöntävän puhelun takaisin – paikka oli hänen.

– Gradun tekeminen lykkääntyi, mutta se kannatti. Palkaton harjoittelu poiki työsopimuksen ja avasi urani Tampereen messuilla. Gradu valmistui viimein 2013 – samalla viikolla, kun lähdin synnytyslaitokselle.

Monipuolista hyvässä ja pahassa – mahtavaa joka tapauksessa!

Nykyään Mattila työskentelee sisällöllisesti unelmatyössään Tampereen Messuilla, joka on Suomen toiseksi suurin messujärjestäjä, viiden hengen markkinointiviestinnän tiimissä. Hänen vastuualueensa koostuu pääasiassa mediaviestinnästä: yhteydenpidosta mediaan ja juttutekstien laatimisesta yhteistyömedioille sekä eri sosiaalisen median kanavien sisällöntuotannosta ja verkkoviestinnästä.

Mattila painottaa työssään viestinnänalalla vilpittömän kiinnostuksen tärkeyttä alaa kohtaan, sillä mediaympäristö on jatkuvassa muutoksessa. Neljän vuoden aikana, jonka hän on Tampereen Messuilla työskennellyt, työ on muuttunut. Verkkoviestinnän merkityksen kasvaessa sitä on palkattu toteuttamaan oma henkilönsä, ennen se kuului kokonaan Mattilan työtehtäviin. Mattilan äitiysloman aikana esimerkiksi Twitter oli valjastettu työpaikalla entistä vahvemmin käyttöön ja sen toimintaperiaatteista selvää ottaminen vaati omaa kiinnostusta.

– Kehitys kehittyy ja sitä kautta työ, työnkuva ja työtehtävät. Se tuo mielekkyyttä työhön, mutta myös haasteita.

Juuri työn monipuolisuus on Mattilan mielestä samalla työn paras sekä haastavin puoli. Tampereen Messujen viestinnässä tehdään tässä hetkessä olevia tapahtumia, mutta myös 2015 tapahtumia sekä suunnitellaan jo vuotta 2016. Monta rautaa on tulessa yhtä aikaa.

– Harvassa paikassa pääsee samana päivänä miettimään metalliteollisuuden alihankinnasta käsin uutiskärkiä mediatiedotteeseen ja seuraavaksi päivittämään Suomen Kädentaidot-messujen Instagram-tiliä. Samalla seuraat vielä esimerkiksi Hevoset-messujen Twitter-tiliä ja suunnittelet ensi vuoden messuja.

Kehittämistä ja ideoimista, kehittymistä ja verkostoitumista

Yksi suuri Tampereen Messuilla työskentelyn mukanaan tuoma taito on ollut projektiluontoiseen työhön kuuluvan epävarmuuden sietokyvyn oppiminen. Se mitä viime keväänä on suunniteltu voi muuttua messujen alla täysin ja siksi projektiluontoinentyö ei ole kaikkien juttu.

– Asiat muuttuvat usein vielä viime metreillä. Se on jopa todennäköisempääkuin epätodennäköistä.

Työssään Mattila nauttii uusista tapahtumista, joissa pääsee itse ideoimaan ja näkemään omien käsiensä jäljen, mutta myös jo perinteiksi muodostuneista tapahtumista, joita on järjestetty vuosikymmeniä. Messukaudella joskus pitkiksi venähtäneet työpäivätkään eivät haittaa, kun työ on mieleistä ja messukauden ulkopuolella työajoissa voidaan tarvittaessa joustaa.

– Kun pitää työstään sitä haluaa olla mukana viemässä projekteja eteenpäin, kehittämässä tapahtumia ja haluaa niiden olevan aina entistä hienompia ja onnistuneempia.

Tulevaisuudessa Mattila toivoo työskentelevänsä markkinointiviestinnän kentässä asiantuntijatehtävissä, joissa pääsisi kehittämään toimintaa ja olemaan mukana isoissa projekteissa. Viestinnän opiskelijoille hän painottaa verkostoitumisen ja alan tapahtumissa mukanaolon tärkeyttä työllistymistä ajatellen.

– Työpaikka voi aueta vaikka vanhan opiskelutoverin soitosta!