Jännittävää

Kurkista kurssilleKaikki yliopisto-opiskelijat joutuvat kohtaamaan sen. Se on edessä väistämättä ja ilman sitä ei täältä tutkinto kädessä voi kävellä pois. Se voi olla toisille yliopiston helpoin juttu, kun taas toisille siitä voi muodostua ylitsepääsemätön este. Nimittäin kieli- ja viestintäopintojen Puheviestinnän perusteet-kurssi.

Kävin tutustumassa Puheviestinnäin perusteet/ Viestintärohkeuden ryhmä-kurssiin. Kurssi on opetusohjelman mukaan tarkoitettu ensisijaisesti niille, jotka eivät ole uskaltautuneet muille suullisen viestinnän kursseille. Sinne ovat tervetulleita kaikki, jotka kokevat tarvitsevansa apua puhetilanteista selviämiseen, pääaineesta riippumatta. Tämän syksyn kurssin vastaavan opettajan, Piia Jokirannan, mukaan kurssille on tarvetta. Kurssi lanseerattiin Tampereen yliopistossa viime lukuvuonna ja se on tullut jäädäkseen. Osallistujia on siitä huolimatta vielä ollut vähän, mitä Jokiranta selittää sillä, että opiskelijat eivät vielä ole löytäneet kurssia.

Opiskelijat kertoivat hakeutuneensa kurssille, koska kokevat esiintymistilanteet epämukaviksi ja ahdistaviksi. Omana itsenä oleminen esiintymistilanteessa on vaikeaa, miltei mahdotonta. Joillakin on ikäviä kokemuksia aiemmista esiintymistilanteista ja siksi esiintyminen tuntuu epämieluisalta. Yleisin syy kuitenkin on pelko epäonnistumisesta.

Jokiranta kuvailee monen kokevan esiintymistilanteen olevan arviointia, suoritusta, jotain niin erityistä, johon ei ole totuttu ja joka kauhistuttaa. Keskeinen keino päästä yli jännityksestä ja pelosta viestintätilanteissa on se, että tajuaa ettei ole jännityksensä kanssa yksin. Kurssilla on helpottavaa huomata, että esiintyminen tuottaa muillekin jännitystä ja ahdistusta.

Kuva: someintrestingfacts.net

Jokirannan mukaan on tärkeää sisäistää, että jännittäminen on normaalia. Hän myös itse myöntää jännittävänsä. Jännityksen kanssa on mahdollista oppia elämään ja sitä voi myös opetella hallitsemaan. Kurssilta saa varsinkin paljon työkaluja, joilla jännitystä voidaan työstää.

Kurssi suoritustapa on samanlainen kuin muissakin samalla nimellä kulkevilla kursseilla. Pidetään puheita, harjoitellaan viestintätilanteita ja arvioidaan tilanteita ryhmissä tai pareittain. Tahti on vain hieman rauhallisempi ja jokaisen yksilöllinen tarve pyritään ottamaan paremmin huomioon. Kurssi järjestetään yhteistyössä YTHS:n ja yliopiston opintopsykologin kanssa. Opintopsykologi tai YTHS:n edustaja käy puhumassa yhdellä luennolla sekä YTHS:n fysioterapeutti vierailee luennolla auttaen rentoutuksen kanssa. Opiskelijoiden mukaan varsinkin rentoutus- ja hengitysharjoitukset olivat erityisen hyödyllisiä ja auttoivat jännittämisen hallinnassa.

Haastattelemani kurssille osallistuneet opiskelijat suosittelivat kurssia ehdottomasti kaikille, jotka kokevat tarvitsevansa tukea esiintymisen kanssa. Kurssilla on opiskelijoiden mukaan mukavampi ja rennompi ilmapiiri, sillä kaikiki tiedostavat oman ja toistensa jännittämisen. Muilla puheviestinnän kursseilla osa opiskelijoista on kokenut olonsa yksinäiseksi esiintymispelkonsa takia ja ovat jättäneet kurssin kesken. Tässä ryhmässä tuetaan toisia ja opetellaan ymmärtämään muiden ihmisten reaktioita, ja välttämään niiden väärintulkintaa.

Ensi periodissa alkaa toinen viestintärohkeuden ryhmä, jota vetää puheviestinnän yliopisto-opettaja Anna Ku

itunen. Kurssille kannattaa hakeutua, jos kokee tarvetta saada rohkaisua viestintätilanteisiin.