Elämänkoulussa

  legs up portoroz
  Vaihto antaa uusia näkökulmia, esimerkiksi selällään Välimeren rannalla. Portoroz, Slovenia.

  Opiskelijavaihdosta näkökulmia opintoihin ja elämään

  Yliopisto-opinnot antavat tiedot ja taidot akateemiselle uralle, valmentavat meitä työelämään, kehittävät erilaisia taitoja ja opettavat elämään. Näiden taitojen kartuttamiseen yliopisto tarjoaa monia mahdollisuuksia ja erityisesti elämään oppimisessa yksi vaihtoehdoista on kansainvälinen vaihto-opiskelu.

  Itse vietin oman vaihtoni viime keväänä Slovenian Ljubljanassa. Läksin vaihtoon monestakin syystä; saadakseni kokemuksen toisessa maassa ja kulttuurissa asumisesta, kehittääkseni kielitaitoani, kohdatakseni uusia ystäviä, viettääkseni aikaisen ja lämpimän kevään Välimeren rannalla sekä kokeakseni, millaista on opiskella aivan toisen maan yliopistossa. Balkanilla tai Balkanin ja Keski-Euroopan reunalla asuminen osoittautui sekä ennakkoluulojani helpommaksi ja luontevammaksi että samalla muutamin yllättävin tavoin haastavaksi. Useimmissa tapauksissa ”ei se oo niin justiinsa” -asenne kyllä helpotti asioiden hoitamista, sillä esimerkiksi kaupat olivat auki usein n. 15 minuuttia myöhempään ja bussikuskit odottivat aina kyytiin juoksijoita. Toisaalta toimistoissa luukulta toiselle saman paperin kanssa juoksemista sai harrastaa, sillä oikeastaan mikään paperi ei ollut täytettävissä tai palautettavissa netissä.

  Ljubljanan yliopistossa oli paljon hyviä juttuja ja monien asioiden sopiminen luonnistui erittäin helposti. Kurssien taso vaihteli suuresti, mutta suurin osa kursseista oli mielenkiintoisia ja opettavaisia. Ljubljanan yliopistossa oli kuitenkin myös muutamia, ainakin vaihtarin silmiin ei niin toimivia käytäntöjä, joiden kautta opin arvostamaan Tampereen yliopiston itsestäänselvyyksiä aivan uudella tavalla. Esimerkiksi vapaasti valittavat opinnot yli tiedekuntarajojen, tuutorointi ja kv-tuutorointi sekä sähköiset ilmoittautumisjärjestelmät ja niinkin yksinkertainen asia kuin tietokoneluokat ja tulostuskiintiö ovat ehdottomasti asioita, joista meidän Tampereen yliopistossa opiskelevien kannattaa olla onnellisia.

  Epävarmuuden sietokyky ja muita oppeja

  Voin ehdottomasti sanoa oppineeni monenlaista ja myös paljon aivan uusia asioita. Esimerkiksi opin paljon englantia ja muutaman sanan Sloveniaakin. Opin myös sietämään epäjärjestystä ja epätietoisuutta. Lähinnä tätä opettivat etelä-eurooppalaiset vaihtarikaverit, joiden kanssa sovitut ajankohdat useimmiten poikkesivat suomalaisesta suhteellisesta täsmällisyydestä. Epätietoisuuden sietoon sain oppitunteja myös esimerkiksi paikalliseen ja erityisesti italialaiseen maantie- ja parkkeerauskulttuuriin ratin takaa tutustuessa.

  IMG_5764
  ”Hakuna matata – ei huolia” Elämänviisauden äärellä Terhi, Kasia ja Alba. Bohinj, Slovenia.

  Epävarmuutta joutui sietämään monin tavoin myös asumisjärjestelyissä, sillä ensin asuin yksityisomisteisessa asunnossa, jossa milloin ei tullut kuumaa vettä, milloin meni sähköt oikosulusta sulaneen valaisimen takia tai asuntomme sisältö yritettiin vuokralaisista riippumattomista syistä ulosottaa. Esimerkiksi edellä mainituista seikoista johtuen muutin vaihdon loppupuolella opiskelija-asuntolaan, jossa puolestaan yhteiset tilat kuten keittiöt ja vessat saattoivat milloin minäkin aamuna olla käyttökelvottomassa kunnossa tai ennakoimaton herätys tapahtui aamu-neljältä Macarenan tahtiin. Toisaalta kaiken tämän myötä luonnollisesti sotkun- ja melunsietokyky kehittyi melko korkeaksi.

  Varmasti olennaisimmat vaihdosta karttuneet opit liittyvätkin omaan elämänhallintaan, kuten taitoon olematta välittämättä (niin paljon) turhista. Asiat kyllä tuppaavat sujumaan aina parhain päin. Lisäksi toki opin paljon pikkujuttuja, kuten laittamaan vaihtariystävieni maiden perinneruokia, sietämään karaokea, heittämään kengät puhelinlangalle sekä esimerkiksi tulemaan toimeen hyvin vähällä tarpeistolla ja muutamalla vaatekerralla: eihän minulla ollut mukana kuin matkalaukullinen vaatteita.

  Vaihdon valloittavuudesta ja vähän Sloveniastakin

  Sitten vielä lopuksi muutama sana rakkaasta Sloveniasta ja vaihto-opiskelusta ylipäätään. Sloveniaan ei vain voinut olla mieltymättä ja vaihto-kokemuksista huumautumatta. Saattaisihan sitä toki oppia samat asiat kotimaan kamarallakin, mutta ainakin itse olin vaihdossa paljon avoimempi uusille asioille ja annoin elämän uudessa ympäristössä opettaa minua aivan eri tavalla.

  IMG_5051
  Ljubljanica-joen vartta Ljubljanan keskustassa.

  Sloveniassa kaikkea tuntui olevan juuri sopivassa suhteessa, sillä siellä on paljon nähtävää ja koettavaa Alpeista ja turkoosinsinsistä järvistä Välimeren rantaan. Myös jäätä, räntää ja vesisadetta oli sopivassa suhteessa auringonpaisteeseen ja lämpöön. Pääkaupunki Ljubljana puolestaan on vähän niin kuin Tampere, mutta lämpimämpi, eloisampi ja värikkäämpi. Kylmää ja jäistä tammikuuta lukuun ottamatta kaupunki oli aurinkoinen ja täynnä elämää: musiikkia ja katutaidetta on joka puolella, kulttuuritapahtumia ympäri kaupunkia ja joen varren kahvilat toivat tunnelmaa kaupungin sydämeen. Ihmiset olivat ystävällisiä ja puhuivat hyvää englantia. Lisäksi kulkeminen niin kaupungissa kuin koko maassa oli äärettömän helppoa: välimatkat kaikkialle olivat lyhyitä, joten kaupungissa pääsi jalan melkein minne vain ja lisäksi bussit kulkivat läpi yön ilman yömaksua. Käytetyn pyöränkin sai ostettua helposti parilla kympillä. Kimppakyydeillä ja erittäin edullisella autonvuokraamisella matkustelu maassa ja maan rajojen ulkopuolella oli puolestaan helppoa, nopeaa ja edullista.

  Vaihto osoittautui yhdeksi parhaista kokemuksistani ja lähteminen päätökseksi, jota en katunut hetkeäkään. Puoli vuotta hurahti kuin siivillä. Suurin osa vaihtoajasta oli erilaisten kokemusten ilotulitusta ja vaikka jokainen hetki ei juuri silloin olisikaan tuntunut auvoisalta ja onnekkaalta, juuri nuo hetket ja ongelmatilanteiden selvittäminen kasvattivat. Suosittelen siis tarttumaan tilaisuuteen, keräämään rohkeutta ja hyppäämään vaihdon tarjoamiin kokemuksiin! Sekä ehdottomasti jättämään gradun ja muut kotimaan koulu- ja työhommat kotiin ja keskittymään vaihtarielämään ja ulkomailla elämiseen täysillä. Vaihto on ehdottomasti kokemus jota suosittelen ihan jokaiselle: se on elämänkoulu, josta selviytyminen antaa sekä uskoa omiin päätöksiin, kehittää kielitaitoa, antaa uusia kokemuksia että opettaa sinusta itsestäsi.

  Siispä, jollet jo ole omaa vaihtoasi suorittanut, ota hommasta koppi ja kurkkaa hakuajat seuraaviin vaihtoihin, vaihtoinfot ja vaihtotarinat täältä.

  IMG_6902
  Jätimme vaihdossa tallatut kenkämme Ljubljanaan, kuten oli tehnyt moni muukin.

  Teksti ja kuvat: Terhi Meriläinen

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *