Viestintä – jatkuvaa oppimista

Viestinnän opiskelu on oiva valinta, sillä siitä voi valmistua mitä erilaisimpiin tehtäviin. Ikinä ei tiedä mihin urapolku johtaa. Viestintä on dynaaminen ala ja jatkuvan muutoksen alla.

Kirsti Kivilinna aloitti opiskelemaan Tampereen yliopistossa aikoinaan Suomen historiaa. Hänen tähtäimenään oli kuitenkin toimittajan ammatti, minkä takia hän luki sivuainKirsti_Kivilinna%20001eena tiedotusoppia. Valmistuttuaan hän aloitti työnsä toimittajana. Hän työskenteli toimittajauransa aikana paikallis- ja maakuntalehdissä. Kivilinna teki toimittajan töitä myös freelancerina. Nykyisin hän toimii tiedottajana Pirkanmaa liitossa. Tiedottajana hän on toiminut viimeiset 17 vuotta.

Ammatin- tai uravalintaansa hän ei ole päivääkään katunut. Kivilinnalle viestinnän valinta alana oli alusta asti selkeä:

– Olen aina pitänyt kirjoittamisesta ja ihmisten kanssa työskentelystä. Työni on suunnitelmallista, joskus hektistä mutta myös itsenäistä. Tärkeintä on tehdä viestintää yhdessä muitten kanssa.

Jos Kivilinna saisi vaikuttaa nyt omiin opiskeluvalintoihinsa uudelleen, hän lukisi enemmän puheviestintää, markkinointia sekä johtamiseen liittyviä kursseja. Koska viestintä on muuttuva ala, Kivilinna on päivittänyt omaa osaamistaan työuransa aikana. Hän on käynyt eri oppilaitoksissa viestintään ja julkaisutoimintaan liittyviä kursseja. Tällä hetkellä hän opiskelee viestinnän johtamista Helsingin yliopistossa. Tampereen avoimessa yliopistossa hän on suorittanut hallintotieteen cum lauden.

Tampereen yliopistoa Kivilinna pitää ajassa kehittyvänä oppilaitoksena, joka tarjoaa laajan kentän erilaisia opintoja. Hänen mukaansa Tampereen yliopisto on monessa asiassa alansa huippua jopa kansainvälisessä mittakaavassa. Opiskeluajoiltaan hän muistelee opiskelua Tampereen yliopistossa hauskana. Mieleen ovat jääneet niin kiinnostavat kuin myös vähemmän kiinnostavat luennoitsijat, jotka huvittavat edelleen. Parhaimpana muistona hän pitää harjoittelu- ja työjaksoja yliopistossa ja lehdissä.

Viestinnän tulevaisuuden Kivilinna näkee haasteellisena:

– Viestinnän kenttä on muuttumassa. On luvassa uusia kanavia, vielä enemmän vuorovaikutteisuutta ja verkostomaista viestintää eri kumppaneiden kanssa. Lehdistökentässä tullaan tasapainottelemaan sen kanssa, mitä tavallinen lukija tuottaa ja mikä on toimittajan rooli. Organisaatiotasolla näen viestinnän ammattilaisen roolin muuttuvan sisäiseksi konsultoijaksi ja fasilitaattoriksi.

Nämä haasteet hän kuitenkin kokee työssään positiivisesti, sillä niiden avulla voi kehittyä työtehtävissään ja ammatissaan.