Opiskelun ja töiden yhdistäminen, kaksi näkökulmaa

  Työnteko opiskeluiden ohella voi parhaimmillaan olla järjestely, josta sekä työnantaja että opiskelija hyötyvät. Järjestely voi lisäksi parantaa opiskelijoiden työllistymistä opintojen jälkeen sekä auttaa luomaan uusia työpaikkoja opiskelijoille.

  Opiskelijan näkökulma

  ”Mulla on töitä, en pääse”. Kuulostaako tutulle? Kuulutko niihin opiskelijoihin, jotka opintojensa ohella hankkivat lisätienestejä esimerkiksi pikaruokaravintoloiden henkilökuntana, liikehuoneistojen siivoojina, kauppojen myyjinä tai puhelinmyyjinä? Itse  nostan käteni ilmaan ensimmäisen vaihtoehdon kohdalla.

  Aloitin hampurilaisravintolassa työskentelyn ylioppilaskirjoitusten jälkeen huhtikuussa 2012. Näiden kahden ja puolen vuoden aikana kaupunki ja toimipiste ovat vaihtuneet kertaalleen ja syksyllä 2013 mukaan astuivat puheviestinnän opinnot Tampereen yliopistossa.

  Luennoille osallistumisen ja töissä käymisen rinnalla minun täytyy ennättää kirjoittaa esseitä kotoa käsin, kahlata tenttikirjoja läpi ja etsiä aika ryhmätöille. Vapaa-ajalla pitäisi ehtiä vielä harrastaa, ylläpitää sosiaalisia suhteita ja muutoinkin huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Kuulostaako mahdottomalle? Sitä se ei ole, vaikka näin periodin lopussa asetelma saattaa aiheuttaa ylimääräisiä harmaita hiuksia.

  Jollekin ajatus tarkoin aikataulutetuista päivistä ja kalenterin tiiviistä seuraamisesta voi tuntua ahdistavalle, mutta kaikkeen tottuu. Eikä nyt puhuta mistään minuuttiaikataulusta, onneksi. Jo hyvissä ajoin sovitut illanvietot onnistuvat joustavan työnantajan ansiosta. Kaiken opinnoilta jäävän vapaa-ajan ei tarvitse kulua töiden parissa.

  10721406_10203218201038960_716544237_n
  Kalenteri auttaa pysymään ajantasalla töistä, tenteistä, sovituista tapaamisista sekä muista menoista.

  Reilun vuoden opintojen ohella työskennelleenä koen kyseisen asetelman järjestely- ja asennekysymykseksi. Työnteosta opintojen ohella löytyy myös paljon positiivisia puolia. Se toki joskus estää viime hetken illanviettoihin osallistumisen ja edellyttää arjen tarkempaa aikatauluttamista, mutta se myös kerryttää arvokasta työkokemusta ja mahdollistaa paremman elintason ilman opintolainan ottamista.

  Omaan töissä käymiseeni opintojen ohella on kaksi syytä. Ensimmäinen syy on raha. Lisätienestit kelpaavat opiskelijalle ja ruoan ystävän mieltä lämmittää, kun ruokavalio ei koostu pelkästä nuudelista ja tonnikalasta. Joskus on jopa varaa hemmotella itseään! Toinen syyni on jo aiemmin mainitsemani työkokemuksen karttuminen. Toivon, että tulevaisuudessa hakiessani oman alani töitä työnantajat osaavat arvostaa töissä käymistäni opintojen ohella, vaikka tällä hetkellä työpaikkani ei olekaan oman alani paikka.

  Opiskelut ovat minulle prioriteetti numero yksi ja töitä tehdään jaksamisen mukaan: keskimäärin kaksi vuoroa viikossa. Tarkoitus kun ei ole, että opinnot merkittävästi kärsisivät. En rehellisesti edes usko, että käyttäisin töissä viettämäni ajan opiskeluun, jos töitä ei olisi. Arvosana rivini siis tuskin muuttuisi vitosten suoraksi, jos lopettaisin työt. Toki ihmisellä on käytössään rajallinen määrä resursseja ja töihin panostaminen voi olla jossain määrin ja joissain tilanteissa pois opiskelusta. Kaikki on kuitenkin lopulta kiinni omasta kyvystä järjestää asiat.

  Motivaatiota suunnata työpaikalle koulupäivän jälkeen nostaa mahtavien työkavereiden lisäksi Työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman tutkimuksen tulos. Tutkimuksen mukaan opintojen ohella töissä käyvät työllistyvät opintojensa jälkeen paremmin ja ansaitsevat enemmän kuin vain opiskelevat. Tieto on positiivinen paitsi töissä käyvän opiskelijan myös yrityksiä ja valtion verotuloja silmällä pitäen.

  Työnantajan näkökulma

  Hesburger Hatanpään ravintolapäällikkö Veera Volanen kertoo kokemustensa opiskelijoiden kanssa työskentelystä olevan positiivisia. Volasen toimipisteen kymmenestä työntekijästä neljä on opiskelijoita ja työtunteja heille kertyy 4-15 viikossa.

  Volanen on itsekin työskennellyt aikaisemmin opintojensa ohella. Henkilökohtaiset kokemukset ovat myönteisiä ja opiskelijan asemassa oleminen tuoreessa muistissa.

  Opiskelijoiden palkkaaminen edellyttää työnantajalta ymmärrystä siitä, että opiskelu on opiskelijan päätoimi, jolloin heidän työvuoronsa ajoittuvat pääsääntöisesti iltoihin ja viikonlopulle. Tämä täytyy ottaa huomioon suunniteltaessa henkilöstöjakaumaa. Opiskelijoiden palkkaaminen tarjoaa mahdollisuuden rakentaa henkilökunta monipuoliseksi kokonaisuudeksi, joka vastaa työnantajan tarpeita, Volanen valaisee.

  Opiskelijoiden mahdollisuus tehdä pieniä tuntimääriä on joissakin tilanteissa työnantajalle ainoa ratkaisu, jos esimerkiksi olemassa oleva työntekijä haluaa vähentää tuntimääräänsä eikä tunneille löydy ottajaa omista työntekijöistä tai muista toimipisteistä. Tällöin opiskelijan palkkaaminen voi olla paikallaan: opiskelija saa lisätienestejä ja työnantaja täytettyä vapaat tunnit. Lomien aikana opiskelijat ovat usein myös halukkaita tekemään enemmän työtunteja, joka mahdollistaa viisivuorolaisten vapaapäivät tai palkattomat lomat.

  Työkokemus opintojen ohella toivottavasti auttaa opiskelijoita työllistymään valmistumisensa jälkeen. Asian voi ajatella myös siltä kannalta, että opiskelijan eli mahdollisen tulevan työnantajan omat positiiviset kokemukset opiskeluiden ohella työskentelystä voivat madaltaa tulevaisuudessa omaa kynnystä palkata opiskelijoita. Tämä osaltaan voi parantaa opiskelijoiden työllistymistä tulevaisuudessa.

  Opiskelijoiden palkkaamisen mukanaan tuomat haasteet ovat ratkaistavissa. Haasteita syntyy usein tenttiviikkojen, opiskelun oheistoiminnan ja erilaisten tapahtumien myötä, jotka täytyy huomioida työvuorolistoja rakennettaessa. Mitään niin isoa haastetta ei ole vielä kohdalle osunut etteikö sitä olisi saatu ratkaistua.

  Molempien osapuolten joustaminen ja tilanteisiin mukautuminen ovat toimivan yhteistyön edellytyksiä. Opiskelijoiden palkkaaminen ja heidän kanssaan työskentely tuo mukanaan positiivisia haasteita, jos siihen suhtautuu positiivisesti, Volanen kiteyttää.

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *