Mitä Aatemarkkinoista jäi käteen?

aatemarkkinat

Näin aatemarkkinoiden jälkeen, on ehkä paikallaan pohtia mitä tällainen tapahtuma voi tarjota ja opettaa opiskelijalle?
    Ainakin yksi asia on varmaa, aatemarkkinat ovat kätevä tapa saada makean nälkä hetkeksi talttumaan (tai vatsanpuruja). Melkein jokaisella tiskillä oli nimittäin tarjolla vähintäänkin karkkia, mutta joillakin myös isompaa purtavaa kuten vegaanisia mokkapaloja, keksejä, muffinseja, proteiinijuomia sekä kahvia ja teetä.
    Aatemarkkinoilla oli esillä monipuolisesti erilaisia poliittisia ja epäpoliittisia ainejärjestöjä elokuvakerhosta kokoomuslaisiin, ja kaikkea siltä väliltä. Joukossa oli myös aatteellisia yhdistyksiä ihmisoikeuksista, eläinten oikeuksista ja ympäristöasioista kiinnostuneille.
    Näihin asioihin opiskelijoilla oli myös aito mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi ehdottamalla parannuksia yliopiston ravintoloiden kasvisruokaan ja allekirjoittamalla kuntalaisaloite Särkänniemen delfinaarion sulkemisen puolesta.
    Ihmisoikeusasioita taas havainnollisti hauskalla ja oivaltavalla tavalla Amnestyn turvapaikkapeli, jossa ideana oli yrittää saada turvapaikka tietystä maasta. Peli päättyi yleensä häviöön. Niin myös minun kohdallani, kun olin kahden askeleen päässä turvapaikastani. Viranomainen sanoi, että tarvetta turvapaikalle ei ole. Hahmoni olisi omassa kotimaassaan pakotettu lapsisotilaaksi.
    Aatemarkkinat voivat siis olla myös opettavainen kokemus. Itse ainakin opin näiden asioiden lisäksi myös esimerkiksi, että hampunsiemenistä voi tehdä maitoa, en tiedä Rugbysta mitään ja Tampere on ollut Reilun kaupan kaupunki jo vuodesta 2008. Opin myös, että karkilla on ihmeellinen voima: tulin liittyneeksi monille sellaisille sähköpostilistoille, joille alunperin en aikonut ja aatemarkkinoiden jäljiltä laukkuni suorastaan pursusi erilaisia esitteitä, lehtisiä, papereita ja käyntikortteja.
    Näistä on hyvä lähteä liikkeelle.