Lehtorin työ tarjoaa tutkimista ja opettamista

Service marketing –kurssin luento on ohi ja markkinoinnin lehtorina yliopistolla toimiva Elina Närvänen odottaa viimeisten opiskelijoiden allekirjoituksia läsnäololistaan. Vielä puolenkymmentä vuotta takaperin kirjoitti Elina itse nimeään listoihin, mutta muutamassa vuodessa rooli on kääntynyt ylösalaisin. Mitä on tapahtunut?

IMG_5818

”Tutkijaksi yliopistolle” vastaa meistä harva, kun kysytään tulevaisuuden haaveammattia. Kavahdammeko tutkimista vai johtuuko tämä silkasta tietämättömyydestämme tällaisen uravaihtoehdon olemassa olosta? Yliopistolle sattumien kautta päätyneen Elinan tapauksessa jälkimmäinen piti paikkansa.

Lukion jälkeen aina kielistä pitänyt Elina tuli Tampereen yliopistoon lukemaan englantilaista filologiaa. Haaveissa siinteli opettajan ammatti. Syksyn 2005 Elina vietti vaihto-opiskelijana Englannissa, ja kiinnostui siellä markkinoinnista.
    – Tampereella jatkoin markkinointia ensin sivuaineena. Lopulta päätin, että haluan tutkintoni siitä, ja hain uudestaan pääsykokeiden kautta kauppatieteiden maisterin koulutusohjelmaan. Myös englannin opinnot olen suorittanut loppuun.

Tutkimus imaisi mukaansa

Markkinointi tuntui omalta jutulta; sitä ja sujuvaa englannin kieltä voisi hyvin yhdistää tulevassa työelämässä. Elina ei kuitenkaan osannut aavistaa, että hänen työuransa tulisi sijoittumaan yliopistolle yksityisen sektorin sijaan.
    – Myöhemmin markkinoinnin opintojeni ollessa loppupuolella kysyi eräs professoreistamme minua töihin tutkimusprojektiin. Tein siinä sivussa gradua, ja tuolloin kiinnostuin ensimmäistä kertaa tutkimisesta.

Gradun jälkeen Elina haki yliopistolle jatko-opiskelijaksi, ja hän sai myös hakemansa assistentin paikan. Tohtoriksi Elina väitteli viime vuoden loppupuolella. Hänen väitöskirjansa palkittiin niin johtamiskorkeakoulun kuin koko yliopiston parhaana.

Elina ehti toimia hetken markkinoinnin yliopisto-opettajana kunnes tänä syksynä hän sai yliopistolta määräaikaisen lehtorin sijaisuuden. Tutkimisen lisäksi hän ohjaa kandiryhmiä ja vastaa kolmesta markkinoinnin kurssista.
    – Tehtäväni on kuitenkin tutkimuspainotteinen, eli valtaosa työajasta tulisi käyttää tutkimukseen. Nyt vastaan kursseista ensimmäisiä kertoja, joten niiden valmisteluun menee paljon aikaa.

Yliopisto mieluisa ympäristö

Tutkijan työ voi kuulostaa yksinäiseltä, mutta sitä se ei ole.
    – Voisi ehkä sanoa, että kaikilla tieteenaloilla siirrytään kohti ryhmätutkimusta. Ainakin meillä markkinoinnissa on täällä yliopistolla vahva tutkimusryhmä, jonka kanssa teemme töitä. Projekteja ja julkaisuja on helppo toteuttaa porukassa, jossa jokaisella on erilaiset toisiaan tukevat vahvuudet. Kirjoittaa täytyy osata jokaisen, sillä tekstintuottaminen on yksi tutkijan tärkeimmistä taidoista.

Oman yliopiston lisäksi töitä on tarjolla muuallakin. Elina kertoo matkustavansa ensi viikolla Jyväskylän yliopistoon luennoimaan. Kansainväliset konferenssit ja ulkomailla suoritettavat kurssit kuuluvat myös työhön.

Mikä Elinan loppujen lopuksi sai jäämään yliopistolle töihin?- Olen ollut opiskellessani kesätöissä vientiassistenttina muutamassa eri yrityksessä. Sinne maailmaan en kuitenkaan tällä hetkellä koe mitään paloa. Yliopistolla työskennellessä saan yhdistää itselleni mieluisat asiat opettamisen ja tutkimisen. Lisäksi pidän yliopistosta ympäristönä.

Urapolku suomalaisessa yliopistomaailmassa on tällä hetkellä epäselvä. Sitä ollaan kehittämässä, ja tutkijoiksi halutaan nuoria kykyjä. Enää ei siis tarvitse käydä keräämässä oppivuosia ”oikeasta työelämästä”, vaan uraa yliopistolla voi jatkaa suoraan maisterin tutkinnon jälkeen.
    – Itse olen tällä hetkellä todella tyytyväinen omaan työtilanteeseeni. Opetan määräaikaisella lehtorin sijaisuudella, ja tietysti sen vakinaistaminen on tulevaisuuden tavoitteenani. Myös professuuri joskus tulevaisuudessa kiinnostaa.