Jännitys on voimavara

Ruotsin suullinen esitelmä. Spontaanin sivuainekurssin ensimmäinen luento, kun ei tunne ketään salissa olevaa. Asiallinen tapaaminen virastossa, jonka toimintatapoja ei tiedä. Hetki, jolloin kerrotaan rakastavansa. Sydän pumppaa, kädet hikoavat ja hengitys tihenee. Jonkin on oltava pielessä – eikö?

– Jännitys on normaali tunnereaktio haastavissa tilanteissa,  vastaa psykologi Marjo Tossavainen. Hänen mukaansa jännittäessä sympaattinen hermosto valmistaa alkukantaisesti elimistöä joko taistelemaan tai pakenemaan, minkä vuoksi lihakset jännittyvät ja aineenvaihdunta tehostuu. Jännittäminen on siis evoluution tuote, joka mahdollistaa mahdollisimman kovan suorituskyvyn.

89 % kokee seminaariesitelmät jännittäviksi

Tossavaisen mukaan yliopisto-opiskelijoista 89 prosenttia kokee seminaariesitelmät jännittäviksi ainakin silloin tällöin. Hänen mielestään pieni jännittäminen, johon kuuluu esimerkiksi poskien punoittaminen ja käsien tärinä, on vain osoitus, että esiintyjä on läsnä tilanteessa ja arvostaa yleisöään. Tämä herättää ja vireyttää yleisön.

Riikka Koskisen harrastuksiin kuuluu esiintyminen. Improvisoidessaan hän astuu yleisön eteen ilman suunnitelmia tavoitteenaan yleisön naurattaminen. ”Jos ei jännitä, tietää, ettei ole latautunut esitykseen kunnolla”, Riikka kertoo. Esiintymisen lisäksi hän jännittää myös monia arkisiakin asioita, kuten kirjastoon menemistä, kun on taas unohtanut kirjastokortin PIN-koodin tai kummityttönsä ristiäisiä.

Improvisoidessa ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu Kuva: Tiia Sorjonen
    Improssa edes esiintyjä ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu
    Kuva: Tiia Sorjonen

Kokenut esiintyjä osaa käyttää jännitystä hyväkseen, kun taas kokemattomalle esiintyjälle jännitys saattaa peilautua tunteena, että jokin pielessä. ”Jos en jännitä ennen keikkaa, olen huolissani”, kertoo Vesa-Matti Loiri Vain elämää -sarjan avausjaksossa.

Jännittämistä voikin siis pitää osoituksena siitä, että jännitettävä asia on itselle merkityksellinen. Jännitystä ei kannata pelätä vaan hyödyntää. Sen avulla voi löytää elämän tärkeimpiä hetkiä ja ihmisiä. Tutun ja turvallisen ulkopuolinen saattaa jännittää, mutta jos ei ikinä hyppää pois omalta mukavuusalueelta, on vaikea kokea uutta.