Asunnon hakeminen asuntosäätiöltä käy verkon kautta kuin pelissä

Jorma RiihikoskiAsuntohakemuksen voi täyttää verkossa vaivattomasti. Itse tein hakemuksen kesällä 2011. Hakemuksen täyttäminen nettiselaimessa on kuin verkkopelin pelaamista. Vaihtoehtoja ja mietittävää riittää sopivasti. Aikuisopiskelijana täytyi heti arvioida mitä laittaisi omaisuuden ja kuukausitulojen kohdalle. Säätiöitten säännöissähän on kohtia, joissa määritellään vähävaraiset opiskelijat etusijalla, joten jotkut ylärajathan noilla pitää olla.

Sitten miettimään mikä kohde olisi etäisyydeltään ja paikaltaan sopiva. Hinta nousee kun tullaan lähemmäksi keskustaa ja asuntojen ikä laskee. Hmm… valitsenko yksiön vai kaksion ja minkälaisen neliötoivomuksen kämpälle laittaisi? Sehän vaikuttaa vuokraan ja jonossa etenemisen nopeuteen.

Lopuksi vielä täytyy miettiä miten halutut kohteet pitäisi laittaa paremmuusjärjestykseen. Vaihtoehtoina on koko repertuaari Tampereen kaupungin alueella ja asuntojen valmistumisvuosia on kiihtyvällä vauhdilla sieltä 1970-luvulta Hervannan Mikontaloista tähän päivään asti vaikka uuteen keskustan Centrumiin tai Tullinaukioon. Omat kolme valintaani kohdistuivat kaupungin itäosiin. Sitten eikun muuta kun seurailemaan tilannetta. Olen jo kerran aikaisemmin asunut TOAS asunnossa, joten tiesin sopivan apartementon vapautumisen vievän vähintään puoli vuotta.

Asuntotilanteeni seuraaminen on pelin ydinsisältö. Lähtöruudussa olen jonossa sijalla 99. Helmikuussa huomaan jo olevani paikalla 16. Sitten alkaa tuntua, että Kaukajärvi on sittenkin liian kaukainen ja arktinen minun olotilaani. Ensimmäinen vapautuva toive on kuitenkin pakko ottaa vastaan. Teen pientä sämpläystä hakutoiveissani ja poistan Kaukajärven. TOASin verkkohakemus mahdollistaa muutokset kesken ”hakupelin”. Tipun muutaman kymmenen sijaa, mutta olen tyytyväinen uusiin kohteisiini. Kesäkuun alussa tipahtaa kirje TOASin logolla. Iidesrannasta löytyisi nyt minulle 32 neliön yksiö kokonaiskustannuksella 480 euroa.

En olekaan enää varma otanko tuolla hinnalla vastaan yksiön, kun elämäntilanteenikin on lähes vuoden odotuksen aikana muuttunut ratkaisevasti. Sitä paitsi vuokra on lähes samaa tasoa kuin vapaillakin markkinoilla. Tämän vuokra-asunnon olisin kuitenkin saanut ihan kohtuullisilla vuosituloillani ja omaisuudella (omistan asunnon Helsingissä). Olin laittanut alkutiedot verkossa hieman alakanttiin edellisen vuoden verotulojeni perusteella, mutta kerroin rehellisesti nykyiset oikeat tietoni puhelimessa TOASin virkailijalle. Asunnon luovutuksen yhteydessä ei kuulemma kuitenkaan tarkasteta tulo- ja omaisuustietoja. Opintojakin oli kertynyt vuoden aikana 15 opintopistettä, joka olisi riittänyt. Asumisoikeuttakin saisi vielä vuoden päivät valmistumisesta. Päätin kuitenkin jättää yksiön jonossa takanani oleville, sitä ehkä enemmän tarvitseville. Hakemuksessa muuten kannattaa huomioida haluaako tiedon asuntotarjouksesta e-maililla vai kirjeitse, jompikumpi on valittava. Jos ei satu olemaan postilaatikon vieressä niin tarjous voi mennä ohi suun. Tarjoukseni piti hyväksyä tiistaihin mennessä ja sain sen postissa edellisenä perjantaina, joten lomamatkalla viesti ei tule perille ajoissa. Rahaa kannattaa olla tilillä säästössä, sillä myös vakuusmaksu 300 euroa on maksettava välittömästi, jos haluaa saada asunnon avaimet käteen.

Helsingissä HOAS asuntosäätiö ei pidä vastaavaa verkkopalvelua, jossa voisi seurata hakutilannetta reaaliaikaisesti. Siellä hakemus tehdään verkkolomakkeella ja kohteitakaan ei voi valita vapaasti, vaan ne on korvamerkitty oppilaitoskohtaisesti. Tuloksen kuulee sitten kun sopiva asunto vapautuu. Opintosuorituksiakin Stadissa valvotaan rautaisella otteella. Vaatimus on 30 opintoviikkoa ja niitä seurataan kerran vuodessa, joka on tiheämpi tahti kuin Tampereella.

Ei muuta kuin happy hunting game for student flat!

Jorma Riihikoski