Olet jonossa tähän ryhmään

Periodien alkupäivät ovat ainakin jossain vaiheessa opintoja lähes jokaiselle opiskelijalle tuskallisia päiviä, kun rajoitetun osallistujamäärän kurssien valinnat tulevat julki. NettiOpsuun kirjautuminen aiheuttaa tilanteesta riippuen joko helpottuneen huokauksen tai pitkän litanian painokelvottomia ärräpäitä.

Kursseille pääseminen on luonnollisesti kaiken perusta jokaisen opiskelijan yliopisto-opinnoissa. Suurin osa kursseissa lienee oppiaineesta riippumatta ilmoittautumisvapaita, mutta lähes jokainen opiskelija kohdannee jossain vaiheessa opintoja ongelmia kursseille pääsemisessä. Useimmilla se siirtää kurssin suorittamisen myöhempään ajankohtaan, mutta joillekin opiskelijoille se voi tarkoittaa jopa koko suoritettavan tutkinnon viivästymistä.

Kielikeskus on tietysti jo surullisenkuuluisa etenemisesteiden asettaja, mutta jo pääainekursseille pääseminen voi joskus tuottaa tuskaa. Pienissä oppiaineissa kuten kirjallisuustieteessä, jossa lähiopetusta on muutenkin opiskelijoiden toivomuksia vähemmän, kurssille otettavat opiskelijat on joskus jopa arvottu. Lisäksi sivuaineopiskelijoille harmaita hiuksia tuottaa se, että osa kursseista saattaa olla tarkoitettu vain pääaineopiskelijoille.

Olen itse onnistunut luovimaan opintoni läpi ilman suurempia ongelmia kursseille ilmoittautumisen kanssa. Vasta nyt, neljännen vuoden alkaessa ja kandidaatintutkintoni ollessa kahta kurssia vaille valmis, törmäsin Kielikeskuksen etenemisesteeseen. Täytyy tosin myöntää, että aiemmin kieliopintojen kanssa olen ollut varsin onnekas, sillä yhdellekään kurssille en ole koskaan päässyt opintopisteiden perusteella, mutta jonottamalla oikeille kursseille olen monesti onnistunut.

Ne kurssit ovat niitä lähes kaikkien inhomia aamukahdeksalta alkavia. Jos mahdollista, kannattaa mielellään ilmoittautua kaikista aikaisimmille kursseille. Jos ei tule valituksi, on hyvä mahdollisuus päästä mukaan jonosijalta, kun kello kahdeksan alkavalle ruotsin kielen kurssille ei yllättäen lukuvuoden avajaisbileiden jälkeen tulekaan tarpeeksi jo kurssille hyväksyttyjä opiskelijoita.

Tällä kertaa ongelman aiheutti viimekeväinen vaihto-opiskelu Varsovan yliopistossa. En ehtinyt kesän aikana hakea korvaavuuksia vaihto-opinnoista ja NettiOpsusta puuttui ratkaisevat 37 opintopistettä. Jälkikäteen vaihto-opintoja ei voi enää mukaan laskea, vaan Nettiopsussa oleva määrä on ratkaiseva. Siitäkin olen kyllä nähnyt poikkeuksia, mutta toisaalta, haitanneeko tuo jos kandin tutkinnon ulosottaminen vähän venyy?

Pakollisten kurssien lisäksi harmistusta aiheuttaa esimerkiksi lukupiirien suuri suosio. Esimerkiksi omassa oppiaineessani, politiikan tutkimuksessa, järjestetyt lukupiirit ovat pääsääntöisesti hyvin suosittuja eli, sillä puuduttavien ja pitkäveteisten teoriakirjojen lukeminen ja tenttiminen monen kirjan paketissa on vähintäänkin masentavaa. Lukupiireihin ei kuitenkaan voi ottaa rajotanta määrää opiskelijoita, joten suosittuus yhdistettynä pieneen osallistujakokoon tarkoittaa, että myös lukupiireihin pääseminen voi usein olla hankalaa. Kannattaakin siis ottaa vastuuopettajaan yhteyttä, kun näkee opetusohjelmassa kiinnostavan lukupiirin.

Toisaalta jännitys kursseille pääsemisestä tuo aina mukavaa sähinää opiskelijan arkeen. Mikäpä olisikaan mukavampaa kuin purkaa mielipahaa tai helpottuneisuutta kanssaopiskelijoille Juveneksen pöperöiden ääressä.