Lukuvuosikatsaus ensimmäisen vuoden opiskelijan silmin

utameme jpgKevään 2013 yliopistohakua tehdessäni klikkasin Tampereen yliopiston hakutoiveekseni. Alkukeväästä valitsin yliopiston ja loppukesästä yliopisto valitsi minut. Pääsykokeiden kautta yhteinen taipaleemme pääsi alkamaan syksyllä 2013. Nyt kun ensimmäinen lukuvuoteni Tampereen yliopistolaisena on loppumaisillaan, haluaisin ottaa kantaa eräisiin yliopisto-opiskeluun liittyviin väitteisiin omien ja kanssaopiskelijoideni kokemusten perusteella. Yliopiston ulkopuolella liikkuu kaikenlaisia tarinoita opiskelusta, ja kauhukertomukset pitkistä luennoista suurissa luentosaleissa ovat monille tuttuja. Haluankin kumota ja puoltaa eräitä yliopisto-opiskeluun liittyvistä väitteistä ja kertoa, millainen oli ensimmäinen vuosi yliopistossa kielenopiskelijan silmin.

”Opiskelu yliopistossa on yhtä juhlimista ja lomailua.”

Yliopisto-opiskelu tunnetaan pitkistä kesälomista ja suhteellisen vapaasta opiskelutahdista, mutta harvalle opiskelijalle lomatkaan jäävät täysin kouluvapaiksi arjen irtiotoiksi. Omalla kohdallani koulutyöt ovat päässeet työllistämään jokaisella lomalla tähänkin asti. Onneksi yliopistossa on hyvät mahdollisuudet päästä vaikuttamaan oman lukujärjestyksen kiireisyyteen. Hyvällä suunnittelulla jokainen pystyy helpottamaan arjen kiireisimpiäkin työkertymiä.

Ainejärjestöt järjestävät kaikenlaisia tapahtumia opiskelijoille läpi lukuvuoden. Tapahtumia löytyy laidasta laitaan rauhallisemmista kahvihetkistä vaikka opiskelijoiden riehakkaaseen vappuun. Jokainen halukas löytää siis varmasti oman paikkansa opiskelijatapahtumien värikkäästä kirjosta.

”Yliopistossa luennoille ei tarvitse osallistua.”

Tulevat kielenopiskelijat varautukaa: useimmilla kursseilla on läsnäolopakko. Yliopistossa on paljon kursseja, joiden opetustilaisuuksiin osallistuminen ei ole pakollista, mutta yhä useammilla kursseilla läsnäoloa kuitenkin edellytetään suoritusmerkinnän saamiseksi. Monilla kursseilla tenttialueet koostuvat luennoilla jaetuista materiaaleista, sekä luentojen pohjalta tehdyistä muistiinpanoista. Aamu-unisten iloksi voi monia yliopiston kursseja suorittaa kuitenkin itsenäisesti kirjatenttejä tekemällä, jolloin luennoille ei tarvitse osallistua.

”Käytäntö on kaukana yliopisto-opiskelusta.”

Teorian tärkeyttä yliopisto-opinnoissa vähättelemättä tasapainottavat käytännönläheiset kurssit ja harjoittelut monen opiskelijan lukemisentäyteistä koulunkäyntiä. Joillakin aloilla tämä väite saattaa hyvinkin pitää paikkansa, mutta omaan nilkkaan tämä väite ei osu. Olen onnistunut saamaan juuri päinvastaisen käsityksen opiskelusta Tampereen yliopistossa: olen suorittanut opintoja kolmesta eri oppiaineesa ja päällimmäisenä mieleeni luennoilta on jäänyt keskustelevuus. Opiskelijan tehtävä luentosalissa ei aina ole hiljaa istuminen ja kuunteleminen, vaan mielipiteitä jaetaan niin salin penkkirivistöltä kuin pöydän toiseltakin puolen. Lisäksi monilla kursseilla ryhmäkoot ollaan pyritty pitämään suhteellisen pieninä, mikä mahdollistaa vuorovaikutteisuuden luennoilla.

”Yliopistossa ei sitten kukaan ole kertomassa, mitä tuli läksyksi ja mitä kokeeseen on luettava.”

Monelle tuttu uhkaus lukion penkiltä, mutta oma kokemukseni tästäkin on täysin päinvastainen.Tuutorit ja yliopiston henkilökunta auttavat kaikenlaisessa opiskeluun liittyvässä opiskelujen alkumetreiltä pitkälle syksyyn. Yliopiston henkilökunta on helposti lähestyttävää, ja mikäli esimerkiksi luennolla läksysivut tai tenttialue jää syystä tai toisesta kuulematta, voi luennoitsijaa käydä nykäisemästä hihasta vaikka luennon jälkeen, tai lähestyä kysymyksen kanssa vaikka sähköpostitse.

Millainen oli ensimmäinen vuosi yliopistossa?

Ensimmäinen vuosi yliopistossa on ollut kasvattava kokemus. Monen opiskelunsa aloittavan kohdalla opiskelun alkuun liittyy jo itsessään uuden elämäntilanteen lisäksi myös muutto omaan kotiin ja vieraaseen kaupunkiin. Jo ennen ensimmäisiä kouluviikkoja loppukesän arki ehtii täyttyä kaikenlaisista käytännön järjestelyistä: opintotukihakemukset, asunnon etsiminen, kaupunkiin tutustuminen, bussikortin hankkiminen ja monet muut asiat täyttävät koulunsa aloittavan päiväjärjestystä. Tulevaisuuden opiskelijan onkin tärkeää valmistautua jo hyvissä ajoin syksyllä mahdollisesti odottavaan kiireeseen!

Teksti ja kuva: Karoliina Paananen