Tampereen yliopistosta työllistytään jo ennen valmistumista

Tampereen yliopisto

Kesätyöhaut käyvät juuri kuumimmillaan, ja kilpailu avoimista työpaikoista on kovaa. Monilla aloilla työkokemusta pidetään koulutusta tärkeämpänä, ja opiskelijoilla on kiire päästä työelämään kartuttamaan työkokemusta jo hyvinkin varhaisessa opiskeluvaiheessa. Useat opiskelijat hakeutuvat vaihteleviin työtehtäviin kokeillen työntekoa eri alojen parissa. Toiset taas pyrkivät löytämän omaa koulutustasoa vastaavia työtehtäviä niin pian kuin mahdollista.

Milloin yliopistosta työllistytään ja mihin tehtäviin?

Tampereen yliopiston nettisivuilta löytyy tarkkaa tietoa yliopistolaisten työllistymisestä. Yliopiston sivuilta löytyvän tilaston mukaan vuonna 2012 valmistuneista opiskelijoista jopa 60 prosenttia oli työskennellyt jo opiskeluaikanaan omaan opiskelualaan liittyvän työn parissa. 54 prosenttia oli taas työskennellyt opiskeluaikanaan muissa kuin omaan opiskelualaan liittyvissä tehtävissä. 52 prosenttia oli ollut hankkinut työkokemusta työharjoittelussa ja vain kolme prosenttia ei käynyt opiskeluaikanaan lainkaan töissä. Tarkkaa aikamäärettä oman alan tehtäviin työllistymisestä tilastosta ei löydy, mutta saamme kuitenkin selville, että Tampereen yliopistosta työllistytään jo opiskeluvaiheessa myös oman alan tehtäviin.

Kuka työllistyy?

Tilaston mukaan vuonna 2012 valmistuneista erittäin hyvin työllistyttiin muun muassa johtamiskorkeakoulun sekä terveystieden yksiköistä. Terveystieteiden yksiköstä vuonna 2012 valmistuneista yhteensä 95 prosenttia oli joko vakituisessa tai määräaikaisessa työsuhteessa vuoden valmistumisen jälkeen kun taas johtamiskorkeakoulusta valmistuneiden keskuudessa sama tilanne oli 81 prosenttia. Minkään alan kohdalla työllistymistilanne ei ollut huono.

Kauppatieteen kolmannen vuoden opiskelija ja kandidaatti Otto aloittaa jo toista kesää vakuutusalan töissä, ja työskentelee jo koulutustasoaan vastaavissa työtehtävissä. Kaupan alalla työmarkkinat ovat laajat ja erilaisia työtehtäviä löytyy paljon.

Useimmat kauppatieteen maisterintutkintoon tähtäävät opiskelijat pyrkivät kuitenkin työllistymään asiantuntijatehtäviin, joihin työllistyminen on kuitenkin vaikeaa vielä opiskeluvaiheessa. ”Alalta on vaikeaa saada töitä edes kandidaatin papereilla. Vasta valmistuneille kauppatieteen maistereille on tarjolla töitä alan asiantuntijatehtävistä, muille on tarjolla rutiinitehtäviä.”, Otto täsmentää.

lainaus 2Myös tiedotusoppia kolmatta vuotta opiskeleva ja juuri kandidaatintyönsä palauttanut Maarit työskentelee oman alan tehtävissä. Maarit työskentelee jo toista kesää erään paikallissanomalehden toimituksessa, mutta on tehnyt toimittajan töitä jo aikaisemmin muun muassa aikakauslehdissä. Viestinnän opiskelijan työllistymistä oman alan tehtäviin edesauttaa koulutusohjelman organisoimat työharjoittelut. ”Monet opiskelukaverini ovat saaneet työpaikan juuri harjoittelun kautta.”, Maarit kertoo. Maaritin mukaan myös käytännönläheisistä kursseista on ollut apua työllistymisen kannalta harjoittelujen ohella. Maarit korostaa kuitenkin kaikenlaisen työkokemuksen olevan eduksi toimittajan myöhempää työelämää ajatellen:

”On arvokasta, että on muita töitä, sillä toimittajan työssä kaikenlainen työkokemus on hyödyksi.”

Reipas asenne ja hyvät vuorovaikutustaidot auttavat työnhaussa

IMG_6591Saksan kielen ensimmäisen vuoden opiskelija Janita kertoo työskennelleensä ravintola-alan tehtävissä jo lukioajoista asti. Niin työnhaussa kuin itse työn tekemisessäkin on Janitalle ollut hyötyä reippaasta asenteesta ja hyvistä vuorovaikutustaidoista. Ensimmäisen vuoden opiskelijalle oman alan töiden hakeminen ei ole ollut vielä ajankohtaista, sillä tutkinto-ohjelmassa erikoistutaan tietyn alan ammattilaisiksi vasta myöhemmässä vaiheessa opintoja. Kielen opiskelijoilla on ensimmäisen vuoden keväällä edessä moduulivalinta, jonka kautta päätetään, halutaanko opiskella esimerkiksi kääntäjiksi, opettajiksi tai tulkeiksi. ”Moduulivalinnan jälkeen haluaisin työllistyä mahdollisimman pian oman alan tehtäviin ja kartuttaa työkokemusta omaltakin alalta.”, kertoo Janita.

Lainaus

Tampereen yliopistosta valmistuvan tulevaisuus työelämässä näyttää positiiviselta

Vuonna 2012 Tampereen yliopistosta valmistuneista 81 prosenttia oli työelämässä vuoden valmistumisen jälkeen. 71 prosenttia samasta valmistuneiden joukosta kävi yli yhdeksän kuukautta vuodesta töissä.

2012 valmistuneet jpeg
    Tampereen yliopistosta vuonna 2012 valmistuneiden työllisyystilanne vuoden valmistumisen jälkeen

Lisäksi noin 92 prosenttia oli vastannut työtehtäviensä vastaavan vaatimustasoltaan täysin tai osittain yliopistollista tutkintoa, mikä kertoo työllistymislukujen kertovan juurikin oman alan tehtävien parissa työskentelystä. Voimme siis päätellä, että Tampereen yliopistolaiset pärjäävät työmarkkinoilla erittäin hyvin.

Ainoastaan papereiden perusteella Tampereen yliopistosta ei kuitenkaan työllistytä. ”Työnhaussa on tärkeää muistaa, että hyvän työpaikan eteen täytyy nähdä vaivaa.”, saksan kielen opiskelija Janita muistuttaa. Työtä hakiessa on tärkeää osoittaa kiinnostusta haettavaa paikkaa kohtaan, ja aktiivisuutta pidetään plussana. Opiskelu avaa nuorelle pääsyn sellaisiin työtehtäviin, joihin vaaditaan tiettyä tutkintoa ja alan asiantuntijuutta. Työtä haettaessa on kuitenkin luotettava omaan persoonallisuuteen ja osaamiseen.

Teksti ja kuvat: Karoliina Paananen