Yliopistolta yrittäjäksi?

  Valmistuvalle opiskelijalle maailma on avoinna, ja urapolkuja on vähintään yhtä monta kuin tallaajiakin. Yliopiston ura- ja rekrytointipalveluiden tilastot kertovat, että suurin osa maistereista on vakituisessa tai määräaikaisessa työsuhteessa vuoden päästä valmistumisestaan. Myös muita vaihtoehtoja on, ja esimerkiksi yrittäjinä tai ammatinharjoittajina toimivia maistereita näkyy tasainen määrä tilastossa vuosittain.

  Ehkä hiukan yllättäen yliopistolta valmistuvien maistereiden joukosta omaa yritystään eivät pistäkään useimmiten pystyyn johtamiskorkeakoulusta valmistuneet kauppatieteilijät, vaan humanistit. Esimerkiksi vuonna 2010 valmistuneista maistereista 15 toimi yrittäjinä vuoden kuluttua valmistumisestaan. Näistä yrittäjistä 10 oli humanisteja, joista valta-osa oli opiskellut pääaineenaan englannin käännöstieteitä.

  Janne Kallunki suorittaa tällä hetkellä alempaa korkeakoulututkintoa pääaineenaan tietojenkäsittelytiede. Hän on pohtinut oman yrityksen perustamista valmistumisen jälkeen, ja käynyt myös kyselemässä neuvoja Ensimetrissä yrityksen perustamiseen.

  – Oman yrityksen perustamisessa houkuttaa monikin asia: joustavat työajat, hyvät mahdollisuudet vaikuttaa omaan tulotasoon ja mahdollisuus itse päättää mitä tekee ja miten sen tekee. Varsinkaan luovaan työhön tasainen puurtaminen kahdeksasta neljään ei sovi.

  – Mikäli tähtäimessä on oman yrityksen perustaminen, kannattaa se pitää mielessä myös opiskeluaikana: varsinaisten opintojen lisäksi etenkin verkostoitumisesta ja tiimityötaitojen kehittymisestä on varmasti hyötyä alkavalle yrittäjälle. Kurssikaverit saattavat olla tulevaisuudessa potentiaalisia yhteistyökumppaneita, asiakkaita tai vaikkapa kilpailijoita.

  – Itse olen hyödyntänyt Ensimetrin palveluita pohtiessani oman yrityksen perustamista, ja kävinkin heillä pariin otteeseen. Sain heiltä ohjeet liiketoimintasuunnitelman laatimiseen, vakuutusyhtiön ja tilitoimiston yhteystiedot sekä vastauksia käytännön kysymyksiin esimerkiksi eri yhtiömuodoista. Sain myös tunnukset verkkopalveluun, jossa oli todella kattava aloittelevan yrittäjän opas. Yliopiston resursseja en ole juurikaan hyödyntänyt yrityksen perustamista suunnitellessani, enkä osaa sanoa olisiko yliopistolla edes tarjota vastaavia palveluita. Sen sijaan olen harkinnut yritystoimintaan liittyvien kurssien suorittamista yliopisto-opintojen aikana.

  – Tällä hetkellä olen kuitenkin päättänyt jättää oman yrityksen perustamisen tulevaisuuteen, sillä minulla on vakituinen, oman alan työ, joka tarjoaa varman tulonlähteen opintojen ohella. Yrittäjyys vaatisi aikaa markkinointiin ja asiakastyöhön, ja tällä hetkellä haluan keskittyä hyödyntämään enemmän teknistä osaamistani. Varsinkin IT-alalla työelämässä oppii paljon asioita, joista kursseilla ei ole mitään puhetta.

  Teksti ja kuva Niina Hakala

   

  Niina HakalaNiina Hakala: ”Idea oman yrityksen perustamisesta on pyörinyt mielessä aika ajoin, varsinkin silloin kun työnhaku jonkun toisen palvelukseen takkuaa. Oman uran avaimet olisivat kirjaimellisesti omissa käsissä, kun tekisi töitä itse itselleen. Tällä hetkellä bisnesideoiden käytännön toteutus tyssää kuitenkin ensimmäisenä tiedonpuutteeseen: yritystoiminnan ABC ei vielä ole ihan hallussa.”

   

   

   

  Katso myös: Ensimetrin ideakilpailu nuorille

   

     10 comments for “Yliopistolta yrittäjäksi?

   1. Janne Weander
    3.7.2012 at 13.29

    Hyvä esimerkki yrittäjyyden ja korkeakoulutuksen yhdistämisestä on Jyväskylän ammattikorkeakoulun alaisuudessa toimiva Tiimiakatemian yksikkö. Opiskelijat pyörittävät opintojensa aikana omaa yritystä ja soveltavat teoriaa suoraan käytäntöön – tehden projekteja oikeille asiakkaille ja opiskellessaan samalla tradenomeiksi. Erona johtamiskorkeakoulumme tarjoamiin projekteihin on se, että tehdystä työstä saa ja pitääkin laskuttaa.

    Tiimiakatemialta valmistuneista työllistyy ensimmäisten kuukausien aikana 91%. Kolmen opiskelu- ja yrittäjävuoden aikana rakennettu verkosto on valtava ja omaa kiinnostusta sekä ammatillista kasvua tukeva. Opiskelijoista 47% toimii yrittäjinä 2 vuotta valmistumisen jälkeen.

    Mielestäni meidän tulisi yliopistolla ottaa opiksi ja sisällyttää enemmän oikeita yrittäjyyden opintoja tarjontaan — tällä haen lähinnä pitkäaikaisuutta ja laajempia mahdollisuuksia, yksittäisten kurssi(kokonaisuuksien) sijaan. Vaikka opimme yliopistolla ajattelemaan kriittisesti, ei ympäristömme ole riittävän rikastava kannustamaan kohti yrittäjyyden mahdollisuuksia aitojen organisaatiorajojen rikkomiseksi.

    • Niina
     3.7.2012 at 19.56

     Olen samaa mieltä yrittäjyyden sisällyttämisestä opintoihin paremmin, jonkinlaisille kaikille avoimille (ja käytännönläheisille) ”yrittäjyysopinnoille” voisi olla kysyntää. Samalla mieleen nousee kuitenkin myös kysymys yliopistokoulutuksen tavoitteista, perinteisesti ajateltuna yliopisto ei välttämättä ole yrittäjyyteen valmentava koulu.

     Ehkäpä joustavien opintojen ideaa voisi laajentaa tässä myös ammattikorkeakoulujen suuntaan, ja tarjota yliopisto-opiskelijoille mahdollisuutta hakeutua ammattikorkeakouluissa tarjottaville yrittäjyyskursseille (ja heille vastavuoroisesti mahdollisuutta suorittaa tiettyjä kursseja yliopistolla osana opintojaan)? Ainakin TTY:n ja yliopiston välillä joustavaa opiskelua pystyy jo jonkin verran harrastamaan, joten ehkä joustavaa verkostoa voisi kasvattaa myös Tamkin suuntaan?

     • Mia
      2.8.2012 at 10.49

      Tosiaan, kun yliopisto-opinnot kumpuavat tutkimusperustaisuudesta ja tieteenalan perinteestä ja ajankohtaisista ilmiöistä, voi yrittäjyys juuri Tampereen yliopiston koulutusaloilla tuntua siltä ”ei kenenkään maalta”. Yrittäjyyden opintokokonaisuus yhdessä TTY:n kanssa on varmasti ollut toimiva juttu jo vuosia. Silti hieman erilliseksi ja raskaaksi sen voi kokea.

      Mikäli omaan opetustarjontaan on vielä matkaa, olisi tärkeää saada sitä odotellessa keskusteluilmapiiri yrittäjyyteen kannustavaksi, jotta tämä nähtäisiin akateemisesti koulutetun yhtenä varteenotettavanan vaihtoehtona jossain uran vaiheessa. Akateemisten osuus aloittavista yrittäjistähän on ollut koko ajan kasvussa (kuten koulutustasokin). (Vanhentunut digipaper.fi linkki poistettu ylläpidon toimesta 8.10.2018)

      Tohtoriopinnot ja tutkijan ura sisältää myös useita samoja riski- ja tyytyväisyyspiirteitä, kuin yrittäjyys. Mm. projektimaisuus, rahoituksen hakeminen, itse työ(asia) kiinnostaa vs. vakaa asema työmarkkinoilla… http://www.peda.net/img/portal/2472198/Tohtoriopiskelijoiden_arki_nettivedos.pdf?cs=1326716191
      Vai onko näin? Onko ero kuitenkin henkisesti suuri?

   2. Jere
    9.7.2012 at 10.26

    Kannattaa tutustua Uuden tehtaan toimintaan:
    http://www.uusitehdas.fi/

    nimimerkki kasvatustieteen opiskelija, demola-projektin kautta yrittäjäksi.

   3. 14.9.2012 at 15.37

    mielenkiintoinen kirjoitus Niina! Ymmärrettävää että opiskelun ohessa haluaa turvatut tulot vakituisesta työstä.. mutta sinulla näyttäisi olevan potentiaalia ja motivaatiota yritysalalle.
    Suomessa ei valitettavasti rohkaista nuoria yrittäjksi. Ei ainakaan tarpeeksi!

   4. Sanna Koivisto
    27.9.2012 at 17.20

    Tulisiko ammattikorkeakoulun puolelta kuitenkin valmiimpia yrittäjiä? Esim. maisteria vastaavan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet ovat saattaneet opetella yrittäjyyttä hyvinkin paljon opiskelujensa aikana. Kannattaa tutustua viiden yamk-opiskelijan blogiin http://pisnesenkelit.blogspot.fi/, opiskelemme Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen-koulutusohjelmassa Hämeen ammattikorkeakoulussa.

    • Mia Simpanen
     2.10.2012 at 8.58

     Amk:ssa on tosiaan monia hienoja esimerkkejä siitä, kuinka yrittäjyyttä opetellaan käytännössä yritystoimintaa pyörittämällä ja samalla asiasisältöjä opiskelemalla. Tosi onnistuneita paketteja syntyy!

     Niin tai näin yrittäjäksi voi olla oikein ”valmis”, vaikka kiertäisi pidemmän kaavan kautta ilman varsinaisia ”alan opintoja”. Jokaiseen kohtaan ja tarpeeseen olisi hyvä löytää neuvoja, tukea ja kumppaneita. Eri alojen ihmiset pitäisi saada törmäämään ja kimppautumaan.

   5. 11.2.2019 at 12.46

    Yrittäjyys kannattaa aina. Yle uutisoi jokunen viikko sitten, että opiskelijasta hypätään nykyään aiempaa enemmän suoraan yrittäjäksi. Itseltäkin löytyy yhden käden sormien verran opiskelutovereita, jotka ovat siirtyneet opintojen päättyessä opintotuelta suoraan starttirahalle, kun opintojen aikana aloitettu sivutoiminen yrittäjyys on muuttunut vakituiseksi. Yrittäjyysopintojen määrää yliopistolla tulisi kasvattaa, ja ainakin kauppatieteiden opiskelijoille aiheesta olisi olla vähintään yksi oma varsinainen kurssinsa, vaikkakin monella kurssilla asiaa toki sivutaan.

   6. 20.7.2019 at 10.23

    Yrittäminen on aina hyvä asia. Jos sinulla on idea johon uskot 100 prosenttisesti lähde toteuttamaan sitä. Näin työsi on erittäin mielekästä itselle ja saat mahdollisuuden oikeasti vaikuttaa tulevaisuuteesi.

   7. 7.8.2019 at 7.15

    Ensimetri on loistava paikka aloittavalle yrittäjälle, täältä vahva suositus heille!

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *