Näin haet opiskelijaksi Tampereen yliopistoon

Näin haet tutkinto-opiskelijaksi Tampereen yliopistoon:

Huom. Kuvan erillisvalitaosiossa kuvattu avoimen yliopiston väylä 1 on vain yksi osa erillisvalintaa, eikä siis varsinaisesti ole hakuväylä. Erillisvalinnassa määritellyt vaatimukset voidaan jossain tapauksessa täyttää käymällä avoimen opetuksen puolella kursseja.

Kevään yhteishakujen aikaan monia askarruttaa, miten yliopistoon oikeastaan voikaan hakea. Reittejä on monia, mutta tietoa hakumahdollisuuksista on toisinaan vaikea löytää. Onneksi Tampereen yliopiston opintosihteeri Susanna Hartikainen yliopiston yleisestä opintoneuvonnasta osasi vastata tähänkin kysymykseen, ja saimme tarkkaa tietoa hakuasioista opiskelijablogiin.

Tampereen yliopistoon voi hakea opiskelemaan pääasiallisesti kolmea eri reittiä pitkin. Tutuin ja yleisin hakureitti on päävalinta, jonka kautta jokainen korkeakoulukelpoisuuden täyttävä hakija voi hakea yliopistoon. Vuonna 2014 yhteishaku tutkinto-ohjelmiin järjestetään 3.3-1.4.2014.

Toinen väylä Tampereen yliopistoon on erillisvalinta. Erillisvalinnalla tarkoitetaan sitä, että opiskelijoita valitaan suorittamaan kandidaatin, kandidaatin ja maisterin, tai pelkkää maisterin tutkintoa aikaisempien opintojen perusteella.

Erillisvalinnan kautta voidaan hakea myös erillisiin suomenkielisiin maisteriohjelmiin, jotka ovat muista kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtavista tutkinto-ohjelmista erillisiä maisteriohjelmia. Erillisvalintojen hakuaika oli tänä keväänä 3.2.2014-28.2.2014.
    Kolmas vaihtoehto hakea Tampereen yliopistoon on hakea opiskelemaan kansainvälisiin englanninkielisiin maisteriohjelmiin. Kyseisiin tutkinto-ohjelmiin voivat hakea niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin hakijat, ja tutkinto-ohjelmien valintaperusteet ovat ohjelmakohtaisia.

Tutkinto-opiskelun lisäksi on myös mahdollista suorittaa opintoja avoimen yliopiston kautta. Tämä opiskelutapa ei kuitenkaan automaattisesti johda tutkintoon. Avoimen yliopiston opintoja suoritettuaan voi kuitenkin hakea erillisvalinnan kautta tutkinto-opiskelijaksi tiettyihin tutkinto-ohjelmiin, kuten ylläolevasta kaaviosta näkee. Lisäksi myös esimerkiksi matematiikan ja tilastotieteen, sekä tietojenkäsittelytieteiden tutkinto-ohjelmiin voi saada avoimen väylän kautta haettuna automaattisesti opiskeluoikeuden avoimia yliopisto opintoja suoritettuaan.

Teksti ja kuvitus: Karoliina Paananen

2 comments for “Näin haet opiskelijaksi Tampereen yliopistoon

1. 27.3.2014 at 11.30

Kiitos selkeästä tekstistä ja kaaviosta! Lisäisin vielä avoimiin yliopisto-opintoihin liittyen että hyvin monet avoimia yliopisto-opintoja tehneet päätyvät erillisvalinnan sijaan tutkinto-opiskelijaksi päävalinnan kautta. Avoimen opinnot ovat aina yliopistotutkintojen osia joten jos päävalinnasta portit aukeaa, niin mahdolliset avoimessa ennen sitä tehdyt tulevan tutkinnon osa-opinnot ovat opintorekisterissä valmiina ja voi jatkaa tutkinto-opiskelijana sitten siitä eteenpäin.

Eli jos valintakokeessa ei tärppää niin välivuoden voi käyttää hyödyksi opiskelemalla avoimessa ja sitten taas vuoden päästä uudelleen yrittämään…

Menestystä kaikille yliopistoon pyrkijöille!

yst.terv. Ismo Isopoussu, opintopalvelut

2. Karoliina
        29.4.2014 at 13.20

Hyvä huomio kommentissasi! Reittejä yliopistoon on monia ja avoimen kautta moni preppaa itsensä pääsykoekuntoon.

Kiitos!