Monet tiet maailmalle

maailmalle grafNykypäivän nopeat tietoliikenneyhteydet sekä liikkuvuuden helpottuminen eri maiden välillä on tehnyt maailmastamme pienemmän: erilaisten kulttuurien kohtaaminen on nykyisin pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Tämä heijastuu luonnollisesti myös työmarkkinoihin. Tampereen yliopisto onkin koulutusuudistuksensa myötä sisällyttänyt suomenkielisiin tutkinto-ohjelmiin kansainvälistymiskokonaisuuden vastatakseen paremmin työelämän tarpeisiin.

Vaikka kokonaisuus onkin usein mahdollista suorittaa Tampereen yliopiston kurssitarjonnan avulla, ovat erilaiset opiskelijavaihto- ja harjoittelumahdollisuudet ulkomailla suosittuja. Niiden vetoa selittänee usein se, että ne tarjoavat monelle helpon väylän nähdä maailmaa ennen työelämään ja aikuisuuteen astumista opiskelujen jälkeen samanlainen irtiotto suomalaisesta arjesta olisi usealle hankalampaa. Kansainvälistymisen ajatellaan usein myös helpottavan työnhakua. Onhan se nimittäin eräänlainen todiste siitä, että työnhakija luovii sujuvasti erilaisissa ympäristöissä ja osaa toimia monenlaisten ihmisten kanssa.

Useimpiin kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikön tutkinto-ohjelmiin kuuluu oleellisena osana kieliharjoittelu. Harjoittelun kohdemaat sekä oleskeluajan pituusvaatimukset ovat tutkintokohtaisia, mutta tavoitteet samoja: tutustuttaa opiskelijat paremmin kohdemaan kulttuuriin selä parantaa heidän taitoaan kommunikoida vieraalla kielellä.

Vaihtoon vai harjoitteluun?

Ulkomaille kaipaavalla opiskelijalla on monia vaihtoehtoja käytettävinään. Opiskelijaelämän kokeileminen vieraalla maalla onnistuu monin eri konstein. Tieteenalayksiköillä on tarjolla laaja kattaus alakohtaisia vaihto-ohjelmia, mutta jos mikään näistä ei houkuttele, on opiskelijalla myös mahdollisuus hakea vaihtoon kahdenvälisiin sopimusyliopistoihin tai kaukokohteisiin kaikille avoimien vaihto-ohjelmien kautta.

Jos ulkomaisten luentosalien penkkien kulutus ei houkuttele opiskelijaa, hänellä on mahdollisuus kartuttaa työkokemustaan kansainvälisellä tasolla hakemalla erilaisiin harjoitteluohjelmiin. Näistä Erasmus-harjoittelu lienee suosituin vaihtoehto. Apurahalla tuettuun harjoitteluun haetaan kolme kertaa vuodessa järjestettävien hakuaikojen sisällä, joista seuraava alkaakin tammikuussa. Jos esimerkiksi kesän viettäminen Suomessa ei enää nappaa, niin tämä haku kannattaa pitää mielessä!

Omatoimisen opiskelijan on mahdollista hankkia harjoittelupaikka ulkomailta myös Erasmus-ohjelman ulkopuolelta, mutta tähän liittyy omat kommervenkkinsä. Jos opiskelija haluaa saada matka-apurahaa, on hänen varmistettava yksiköltään, että harjoittelusta saa opintopisteitä ja että se lasketaan osaksi yliopistossa suoritettavaa tutkintoa. Opiskelijan mahdollinen vaivannäkö palkitaan kuitenkin varmasti tämän itsensä näköisellä kokemuksella, joten tämäkin vaihtoehto kannattaa pitää mielessä, jos Erasmus-ohjelma ei syystä tai toisesta kiinnosta.

Vinkkejä kiinnostuneille

Matkajalan vipattaessa opiskelijan on hyvä suunnata päärakennuksessa sijaitsevaan kansainvälisen koulutuksen keskukseen. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sari Hyttinen neuvoo, mitä kannattaa ottaa huomioon maailmalle lähtemistä suunniteltaessa:

• Ulkomaille on mahdollista suunnata useamminkin kuin kerran käyttämällä hyväksi esimerkiksi niin kahdenvälisiä vaihtosopimuksia kuin myös Erasmus-ohjelmaa
    • Pohdi tähän astisia opintojasi ja mielenkiinnon kohteitasi: vaihdon aikana voit syventyä jo opiskelemasi alaan tai aloittaa täysin uuden aineen opinnot
    • Yliopisto ei suosi niin sanottua akateemista turismia, eli opiskelijan arvosanat sekä opintojen etenemistahti merkitsevät vaihtoon hakiessa. Vaihdossa opiskelijan tulisi edetä opinnoissaan kohtuullista vauhtia, joka yliopiston mittapuulla tarkoittaa 15 opintopistettä lukukaudessa
    • Suosittuihin hakukohteisiin esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Kanadassa hakiessa on hyvä painottaa vaihtojakson merkitystä niin opinnoille kuin tulevalle työurallekin, tämä saattaa auttaa hakupaikoista kilpailtaessa

Teksti ja kuvitus: Noora Vilén