Dokumenttiteatteri tulkitsee vaikeita asioita

Kurkista kurssilleTänä syksynä Tampereen yliopistolla perehdyttiin journalistisen dokumenttiteatterin maailmaan. CMT:n yhteinen, pääainerajoja rikkova kurssi Uudet draamamuodot: Journalistinen dokumenttiteatteri esitteli syksyn aikana dokumenttiteatterin historiaa, sen eri suuntauksia sekä nosti esiin kysymyksen teatteriesittämisen todellisesta journalistisesta arvosta.

Dokumenttiteatteri - Tuomo Pietiläinen

Uskon että toimittajat tulevat saamaan uusia työllistymismahdollisuuksia dokumenttiteatterin kautta, sanoo kurssilla luennoinut Tuomo Pietiläinen.

Journalistista dokumenttiteatteria voisi kuvailla yksinkertaisesti niin, että sen vuorosanat, tapahtumat, kerronta ja faktat ovat tosielämästä kerättyä tietoa, joka esitetään teatterin keinoin. Kurssilla käytiin läpi dokumenttiteatterin eri muotoja niin suomalaisen kuin kansainvälisen teatterin historiasta.

Kurssille osallistuneena minulle jäi eniten mieleen pian ensiesityksensä jälkeen vuonna 1979 hyllylle joutunut, dokumenttiteatterin tyyliin kuvattu televisiosarja Sodan ja rauhan miehet sekä saksalainen Rimini Protokoll -teatteriryhmä.

Suomalaisesta journalistisesta dokumenttiteatterista puhumassa olivat muun muassa Eduskunta I ja Eduskunta II -näytelmät ohjannut Susanna Kuparinen sekä Björn Wahlroos -kirjan tutkijaryhmän vetäjä Tuomo Pietiläinen. Wahlroos-kirjasta tehtiin myös syksyllä kirjan ilmestymisen kunniaksi myös dokumenttiteatteriesitys Tampereen yliopistolla.

Haastattelin aiheesta kurssin pitäjää, teatterin ja draaman tutkimuksen professoria Hanna Suutelaa sekä Tuomo Pietiläistä.

”Tosi–epätosi on se raja, joka tekee dokumenttiteatterista lajityypistä huolimatta eettisesti painavaa.”
    Kuuntele Hanna Suutelan haastattelu »

”Dokumenttiteatteri antaa välineet dramatisoida vaikeita asioita uudella tavalla, niin että ne on laajan yleisön helpompi ymmärtää ja asettaa mittasuhteisiin.”
    Kuuntele Tuomo Pietiläisen haastattelu »

Teksti, kuvat ja haastattelut: Erkki Mervaala