Haussa hyvä tyyppi

Swan

Surround yourself with people who are smarter than you.

Lausahdukseen sisältyy suuri viisaus: paras tapa kehittää itseään on ottaa oppia ihmisiltä, jotka tietävät asioista enemmän kuin sinä.

Perjantaina 1.11. tarjottiin opiskelijoille mahdollisuus ympäröidä itsensä viisailla ihmisillä, kun yliopiston ura- ja rekrytointipalvelut yhteistyössä useiden Pirkanmaalaisten markkinointialan toimijoiden kanssa järjestivät Markkinointiviestinnän viikon urapaneelikeskustelun Aamulehden auditoriossa Finlaysonilla.

Paikalla oli kattava kaarti erilaisissa markkinointiviestinnän tehtävissä toimivia ammattilaisia. Mikäli käytit viime viikolla perjantaiaamusi muutoin kuin tulevaa uraasi pohjustamalla, jatka ihmeessä lukemista: tarjolla ammattilaisten oppeja tiivistettynä kahdeksaan kohtaan. Näitä seuraamalla menestys on taattu alalla kuin alalla.

Oppi 1: Tutkinto ei ratkaise, vaan intohimoinen suhde (alaan, ei pomoon)

Paneelin ammattilaisilta löytyi opiskelutaustoja joka lähtöön; joukossa oli muun muassa psykologi, informaatiotutkimusta opiskellut, entinen baarimikko, medianomi ja markkinoinnin maisteri. Alalle oli sekä valmistuttu että ajauduttu. Tietynlaista tutkintoa tärkeämmäksi nouseekin aiemmin tai myöhemmin syttynyt palava halu parantaa maailmaa markkinointiviestinnän keinoin.

Oppi 2: Ota kaikki irti opiskeluista

Toisin kuin Matti Nykänen luuli, opiskelu on ihmisen parasta aikaa. Älä kuitenkaan jumahda ikiopiskelijaksi vaan tee tutkinto loppuun, sillä se on todiste siitä, että saat asioita valmiiksi. Opiskelu ei kuitenkaan pääty työelämään siirryttäessä, joten nauti päätoimisen opiskelun huolettomuudesta.

Oppi 3: Hyödynnä harjoittelu

Kuten jo opimme, hakeudu ammattilaisten keskelle. Harjoittelun kautta on myös mahdollista saada ujutettua jalka yrityksen oven väliin. Kerro kaikki oleellinen jo hakemuksessasi: miksi haet juuri kyseiseen yritykseen, mitä haluaisit harjoittelun aikana oppia ja onko harjoittelu palkaton vai palkallinen.

Oppi 4: Urapolkuja on monia

Urallaan voi edetä saman yrityksen sisällä kisällistä mestariksi, mutta välillä myös vaihtamalla paranee. Toiset taas työllistävät itse itsensä. Mieti, mikä on sinun polkusi ja tartu eteen tuleviin mahdollisuuksiin ennakkoluulottomasti.

Oppi 5: Aktivoidu työhaussa

Laita avoimia hakemuksia ja seuraa laajasti eri työnhakukanavia. Viritä LinkedIn-profiilisi. Perehdy yritykseen ja ole kohderyhmätietoinen. Opettele myymään itsesi ja erotu eduksesi hakemuksessa, mutta pysyttele perinteisessä ansioluettelossa. Esitä työhistoriasi tiiviissä mutta kattavassa ja helppolukuisessa paketissa, sillä erityisesti laajoissa hauissa ensimmäinen karsinta tehdään pelkän CV:n perusteella.

Oppi 6: Tyypillistä työpäivää ei ole olemassakaan

Erityisesti pienissä mainostoimistoissa vallitsee ”se tekee joka osaa” -meininki. Vaikka työpäivät ovat aina erilaisia, yhteisiä nimittäjiäkin niistä toki löytyy; päiviin sisältyy usein suunnittelua ja palaverointia, asiakkaiden tapaamista sekä pitkäksi liukuvia työaikoja. Onneksi ahkeruudesta palkitaan pitkillä kesälomilla – elleivät juhannusdedikset paina liikaa päälle…

Oppi 7: Be a SWAN

Act Smart, Work hard, stay Ambitious, and play Nice. Hektisessä ympäristössä pitää hoksottimien olla toiminnassa joka sekunti ja stressinsietokyvyn viritettynä huippuunsa. Työaikojen puuttuminen tarjoaa sekä vastuuta että vapautta, ja venymistä kaivataan jokaiselta. Ennen kaikkea alalle kaivataan, ehkä jopa hieman yllättäen, kivoja tyyppejä. Voit siis huoletta kaivaa esiin sen yläasteella kirjoitetun jätskikikkarin myyjä -hakemuksen, jossa kerroit että ”olen sosiaalinen ja tulen toimeen kaikkien kanssa”.

Oppi 8: Ainoa varma on muutos

Valmistaudu siihen, että markkinointiala muuttuu koko ajan, vaikka kentän perustarkoitus säilyykin samana. Tekniikka kehittyy, aikajänne lyhenee, informaation määrä kasvaa ja kanavat muuttuvat. Tulevaisuutta ei voi tietää, mutta siihen voi vaikuttaa. Nuorissa on tulevaisuus 😉

Teksti: Petra Mursu