Perheellinen opiskelija taitaa ajanhallinnan niksit

  Yliopisto-opintojen on perinteisesti ajateltu olevan varhaisaikuisuuden kulta-aikaa: aktiivista opiskelijajärjestötoimintaa, myöhään venyneitä punaviinin huuruisia illanviettoja ja vauhdikkaita baari-iltoja. Elämä on mahdollista aikatauluttaa vapaasti ottaen välillä löysemmin ja toisinaan taas nenä tenttikirjassa istuen illasta aamuun ja aamusta iltaan. Yliopistolla on kuitenkin myös paljon niitä, jotka eivät ole vastuussa vain itsestään ja joiden aikatauluista määrää joku muu – oma lapsi.

  Milla: ”Opiskeluarki on paljon vapaampaa ja luentoja on ollu niin vähän. Lapsienkaan ei oo tarvinnu olla päiväkodissa seitsemästä neljään, että ne on voinu mennä yhdeksän aikaan ja sit jo kolmelta haetaan. Se on niinku itselle ollu sellanen helpottava asia, että on ollut enemmän vapaa-aikaakin”
  Milla: ”Opiskeluarki on paljon vapaampaa ja luentoja on ollu niin vähän. Lapsienkaan ei oo tarvinnu olla päiväkodissa seitsemästä neljään, että ne on voinu mennä yhdeksän aikaan ja sit jo kolmelta haetaan. Se on niinku itselle ollu sellanen helpottava asia, että on ollut enemmän vapaa-aikaakin”

   29-vuotias Milla Kolehmainen opiskelee neljättä vuotta ympäristön ja alueiden politiikkaa. Hänen perheeseensä kuuluvat yrittäjänä työskentelevä puoliso sekä lapset Merihelmi, 7 ja Aamutuuli, 5. Milla oli ennen lasten saamista opiskellut kolme vuotta kemiantekniikkaa Lappeenrannassa. Ala ei kuitenkaan tuntunut omalta, ja kun ensimmäinen lapsi päätti tulla, päätti Millakin vaihtaa alaa. Ennen toisen lapsen syntymää perhe muutti Tampereelle ja kuopuksen täytettyä kaksi vuotta aloitti Milla jälleen opiskelun. Koska aiempaa tutkintoa ei ollut, opintojen jatkaminen oli selvää. Oltuaan neljä vuotta kotona Milla aloittikin opiskelun intoa täynnä.

  Anniina Kemppainen on 22-vuotias kolmannen vuoden kirjallisuustieteen opiskelija ja neljävuotiaan Lia-tytön äitipuoli. Lia ilahduttaa Anniinan, tämän miehen ja heidän kahden koiransa elämää vuoroviikoin, asuen joka toisen viikon äitinsä luona. ”Lapsi tulee aina ennen itseä, ja Lian hyvinvointi on tärkeämpi kuin omat opintoni tai menoni,” kertoo Anniina. Yhteishuoltajuus on vaikuttanut Anniinan arkeen aina opiskelupaikkakunnan valintaa myöten: Kokkolasta kotoisin oleva uusperhe muutti Tampereelle ollakseen lähellä Lian Kuhmalahdella asuvaa äitiä. Näin kaikenlaiset huoltajuusjärjestelyt ovat mahdollisia.

  Vanhemmuus motivoi opiskelemaan

  Yliopisto-opiskelun vapauden ja luentojen vähyyden vuoksi Millan on ollut helppo sovittaa opiskelu perheen arkeen. Lasten ei ole tarvinnut olla pitkiä päiviä päiväkodissa, kun opiskelulle on löytynyt aikaa heidän nukkumaanmenonsa jälkeen. Lomilla lapset ovat vierailleet isovanhemmillaan, jolloin Milla on pystynyt täysillä keskittymään opiskeluun. Millan mukaan yliopisto voisi ottaa opiskelevia vanhempia paremmin huomioon tarjoamalla lastenhoitoa, ja luennot voisivat alkaa aiemmin kuin kahdeltatoista ja kahdelta.

  – Vaikka kukaan muu ei ole samaa mieltä kuin tämmöinen äiti-ihminen.

  Millan mielestä vanhemmuus on motivoinut opiskelemaan ja äitinä on pakko käyttää hyödyksi kaikki aika, jonka saa irrotettua opiskelua varten, vaikka aina ei jaksaisi tai huvittaisi. Näin hommat tulevat tehtyä, ja Milla onkin edennyt opinnoissaan keskimääräistä nopeammin, aloittaen nyt pro gradu -tutkimustaan.

  Millan kokemusten mukaan opiskelu lasten kanssa ei ole hankalaa, jos on hyvä organisoimaan ja aikatauluttamaan. Hän käy myös osa-aikatöissä opintojen ohella, mikä ei olisi mahdollista, ellei hän saisi itse päättää työaikojaan. Taloudellisesti on ollut kuitenkin joskus tiukkaa:

  – Opintotuet loppuvat nyt jouluna, saa nähdä miten sitä sitten pärjätään.

  Gradun lisäksi Millalla on onneksi enää jäljellä harjoittelu, joka on palkallinen.

  Ennakointi helpottaa lapsiperheen arkea

  Anniina: ”Vapaa-aika lapsen kanssa on yhtä hälinää ja touhua, mutta en koe lapsiperheen arkea väsyttäväksi, pikemminkin päinvastoin. Lapsi tuottaa iloa ja auttaa jaksamaan.”
  Anniina: ”Vapaa-aika lapsen kanssa on yhtä hälinää ja touhua, mutta en koe lapsiperheen arkea väsyttäväksi, pikemminkin päinvastoin. Lapsi tuottaa iloa ja auttaa jaksamaan.”

  Neljävuotias Lia on ikäistensä tapaan vilkas ja innoissaan puuhailemassa läheistensä kanssa, joka tarkoittaa sitä, että haettuaan tytön läheisestä päivähoitopaikasta Anniina saa jättää opiskelun loppuillan osalta sikseen. Anniinan mukaan päivähoitopaikka kahdeksasta neljään on helpottanut uusperheen elämää, ja opiskelulle on ollut tämän ansiosta helppo varata aikaa. Opiskelujen alkuvaiheessa tilanne oli erilainen.

  – Mieheni teki kolmivuorotöitä ja Lialla ei ollut vielä hoitopaikkaa. Tuntui, ettei kukaan nukkunut mihinkään aikaan vuorokaudesta!

  Anniinan mukaan ympärillä oleva turvaverkko on perheelliselle tärkeä, ja hän arvelee, että opiskelujen aloittaminen vieraalla paikkakunnalla saattaa asettaa perheelliselle ihmiselle haasteita. Vaikka Anniinan suku asuukin Kokkolassa, ei hän koe jääneensä ilman apua, sillä hän on voinut kääntyä puolisonsa tai Lian äidin puoleen aina halutessaan.

  Opinnot teettävät paljon töitä, mutta oma motivaatio ja kiinnostus oppialaa kohtaan helpottavat luonnollisesti opiskelun ja perhe-elämän yhdistämistä. Viikoilla, jolloin Lia asuu äidillään, on Anniinan mahdollista panostaa ajallisesti enemmän opiskeluun. Hän myöntää, että ajanhallinta on tullut opeteltua kantapään kautta ensimmäisenä opiskeluvuotena. Ennakoiminen on kuitenkin tuntunut helpolta, sillä perheen aikataulut ovat etukäteen tiedossa.

  Ystäviä löytyy, vaikka riennot jäävät väliin

  Milla on saanut hyvin kavereita yliopistossa, vaikka monet ovatkin hyvin eri elämäntilanteessa kuin hän itse. Opiskelukaverit tuntuvat vanhemman oloisilta kuin oikeasti ovat, ja heidän kanssa voi tehdä muutakin kuin juhlia, mikä ei enää Millaa kiinnosta. Enemmän tulee kuitenkin oltua tekemisissä muiden opiskelevien äitikaverien kanssa, jotka hän on tavannut netissä tai yliopiston kursseilla.

  Opiskeleville vanhemmille tarkoitettuja tapahtumia Milla pitää hyvänä ideana, koska silloin on mahdollisuutta tutustua samassa tilanteessa oleviin opiskelijoiden ja saada eri tavalla vertaistukea. Joskus häntä harmittaa, että joillekin mielenkiintoisille ekskursioille ei ole päässyt mukaan ja että ainejärjestötoimintaan ei ole ollut aikaa osallistua, mutta muuten hän ei koe jäävänsä mistään paitsi.

  Kirjallisuustieteiden opiskelijoista Anniina on löytänyt samanmielistä seuraa, ja uusiin ihmisiin on ollut helppo tutustua opintojen parissa. Opiskelijariennot eivät ole ikinä tuntuneet hänestä houkuttelevilta, joten hän ei myöskään ole tuntenut menettäneensä mitään. Muihin äiteihin Anniina ei ole tutustunut syvemmin, eikä välttämättä koe tarvettakaan.

  – Lapsi luonnollisesti kääntää koko elämän tärkeysjärjestyksen ympäri, muttei kuitenkaan muuta ihmistä niin paljoa, ettei sitä voisi löytää keskustelukumppania sellaistenkin joukosta, joilla lapsia ei ole, Anniina kertoo ja jatkaa naureskellen ymmärtävänsä myös sen, etteivät tarinat lapsen kommelluksista aina jaksa kiinnostaa perheen ulkopuolisia ihmisiä.

  Lapsettomalle opiskelijalle perheen ja opintojen yhdistäminen saattaa vaikuttaa työläältä ja hankalalta, mutta Anniina itse ei näe asiaa tällä tavalla.

  – Kun lapsi tulee osaksi omaa elämää, niin sitä automaattisesti lähtee sumplimaan asioita niin, että kaikki onnistuu. Ajanhallintaa joutuu opettelemaan, mutta se lienee jokaisella edessä jossain vaiheessa, joten en näe ongelmaa siinä, että olen joutunut opettelemaan sen jo näin varhain.

  Teksti: Noora Vilén & Emma Rautava

  Kuvat: Noora Vilén & Milla Kolehmainen

     2 comments for “Perheellinen opiskelija taitaa ajanhallinnan niksit

   1. Äiti
    28.10.2013 at 8.14

    Valitettavasti tämä opintojen ja perhe-elämän yhdistäminen on sellainen teema, johon suhtaudutaan eri aineissa ja laitoksilla hyvin eri tavalla. Esimerkkitapauksissa varmaan onnistuukin, mutta hieman heikompiakin kokemuksia löytyy.

    • Emma Rautava
     28.10.2013 at 11.39

     Millaisia kokemuksia sinulla on, Äiti?

   Kommentoi

   Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *