Oi rytmin ja musiikin ilo!

Yliopistollamme on kursseja, joista moni on kuullut huhuja, mutta joille vain harvat pääsevät. Yksi tällainen opintokokonaisuus on luokanopettajaopiskelijoiden monialaiset opinnot.

Niinpä soluttauduin ensimmäisen vuoden luokanopettajaopiskelijoiden esi- ja alkuopetuksen musiikin tunnille. Parin tunnin ajan leikimme yhdessä yhtä suurta leikkiä, jossa kulloinkin opetettavina olevat eläytyivät rooliinsa noin kuusi vuotiaina oppilaina. Kurssin opetukseen oli muutoinkin mukavasti sidottu mukaan esiopetuksen elementtejä: esimerkiksi toukan sarviksi ristityllä eleellä opettaja pyysi opiskelijoilta hiljaisuutta (sillä uskotte, etteivät nämä ”kuusivuotiaat” malttaneet soittimen käteen saatuaan olla kokeilematta siitä lähteviä ääniä). Olin vaikuttunut tämän opetuksen sisäisen leikin toimivuudesta pedagogisena menetelmänä!

Kurssin opettaja Pirkko Martti esitteli kurssilaisille erilaisia tapoja opettaa musiikkikappaleita lapsille. Kuuntelimme tallenteita, katsoimme videoita ja lauloimme mukana. Kurssilla opiskelijoiden tehtävänä oli myös opettaa pienryhmissä toisilleen lastenlauluja. Ryhmä itse sai tuottaa liikkeet leikkiin ja tällöin leikin kautta sanatkin oppi nopeasti. Tunnilla koko ryhmällä oli silminnähden hauskaa yhdessä: niin opiskelijat kuin opettajakin nauttivat yhdessä tekemisestä ja musiikista.

djembe01_021013_JR

Luennon toisella puolikkaalla pääsimme tositoimiin, kun jokainen sai käteensä rummun! Seurasi erilaisia rytmisoiton harjoituksia opettajan johdolla, oikeaa yhteistä rytmi-iloittelua. Oli hurmaavaa huomata, miten rytmi vei mukanaan ja rummuttelusta oli musiikin tunneille usein yhdistettävissä oleva ”oikein soittamisen” -tuska kaukana. Toivottavasti musisoinnin ilo ja vapaus välittyy näiden opiskelijoiden mukana kentälle ja kouluihin, eikä yhdenkään lapsen tarvitse enää tuntea, ettei osaisi soittaa tai laulaa.

Tunnilla vieressäni istunut opiskelija kuiskasi minulle rummuttelun lomassa: täällä opiskelu on niin ainutlaatuista! Hän kertoi opiskelevansa toista tutkintoa ja olevansa hyvin viehtynyt nykyisten opintojensa moniulotteisuudesta. En voi olla muuta kuin samaa mieltä.

Teksti
    : Terhi Meriläinen