Ajatus virtaa sisään, ääni virtaa ulos

Äänen vapauttaminen

Istumme päivät näyttöpäätteiden edessä, lojumme pöytien ääressä, kuuntelemme ja kirjoitamme. Ajatus ei tunnu kulkevan, ei liioin ääni: jos yhtäkkiä pitää vastata kysymykseen, suusta ei tule kuin röhinää. Tuttua? Päätin kurkistaa kurssille, jossa luento on kaikkea muuta kuin istumista ja kirjoittamista.

Kasvatustieteiden yksikkö tarjoaa vokologian ja puhetekniikan opintoja. Kasvatustieteiden kandidaattiohjelman sisältä löytyvissä vokologian perus- ja aineopinnoissa on mahdollisuus oppia käyttämään omaa ääntään entistä taloudellisemmin ja tarkoituksenmukaisemmin. Kävin kurkkaamassa aineopintojen Äänen vapauttamisen kurssille, jota tänä syksynä opettaa väitöskirjaansa Linklater-ääniopetusmetodin oppimisprosessista valmisteleva Tuuli Nilsson. Opintojakson tavoitteena on, että opiskelijat osaavat tuottaa ääntä vaivattomasti ja oman ääni-instrumentin ilmaisumahdollisuudet ovat lisääntyneet.

Kurssi aloitettiin pallon heittelyllä kaikille kurssikavereille. Tämän leikkimielisen lämmittelyn kautta mieli vireytyi ja samalla oppi toisten nimet. Seuraavaksi oioimme jalkojamme, suoristimme selkäämme ja venyttelimme kieltämme. Hymy oli herkässä ja osallistujilla selvästi mukavaa. Tunnin edetessä ryhti huomaamatta parani, tuntuma jalkojen alla olevaan lattiaan löytyi ja ääni lämpeni. Tällä kurssilla sylki sai roiskua ja ilme olla erittäin epäsosiaalinen – kuinka vapauttavaa niin mielelle kuin äänelle!

Lopputunnista saimme vielä reflektoida, mikä tunnilla oli ollut uutta, mielenkiintoista ja yllättävää. Kanssaopiskelijat raportoivat yllättyneensä oman kielensä venymisestä ja tilantunnusta suun sisällä. Olen varma, että me kaikki oivalsimme, miten ääni todella resonoi kehossa. Tällaisen kehon, mielen ja äänen herättelyn tarvitsisi kyllä jokaiseen päivään!

Itselleni kurssikerran tärkein anti oli mielikuva, jonka mukaan sisäänhengityksellä ajatus virtaa sisään, uloshengityksellä ääni virtaa ulos. Nilsson muistutti jokaisen harjoituksen kohdalla hengittämään ajatuksen sisään ennen kuin aloimme ääntää. Ehkäpä juuri tämä ajatus yhdessä kaikkien tunnin harjoitusten kanssa sai aikaan sen, että tunnin jälkeen puhuminen tuntui helpolta ja ääni kantavalta. Kaiken äänenharjoittelun tarkoituksena onkin, että harjoitusten hyvät vaikutukset siirtyvät myös arkipuheeseen ja tekstiin.

Ps. Äänitunnilla pyöritään, pompitaan ja venytellään. Empiirinen havainto: kannattaa valita joku muu vaate kuin hame.

Teksti: Terhi Meriläinen
    Kuva: Jonne Renvall