Suomen kielellä opiskelun alkuun

Meksikolaisella Myriam Murillolla, egyptiläisellä Anthony Gergisillä ja latvialaisella Timofejs Zaicevsilla oli samanlaiset ennakkoluulot Suomesta: koulutus huippua, ihmiset kylmiä. Kaksi viikkoa Suomessa on häivyttänyt toisen ennakkoluuloista.

Tamperelaisten korkeakoulujen järjestämään kesäkouluun saapui elokuussa 27 opiskelijaa 17 maasta. He ovat tulossa opiskelemaan Tampereen yliopistoon, Tampereen teknilliseen yliopistoon tai Tampereen ammattikorkeakouluun.

– Puolet opiskelijoista on tutkinto-opiskelijoita, toinen puoli heistä tuli joko lukukaudeksi  tai lukuvuodeksi vaihto-opiskelijaksi, kertoo Unipolin koordinaattori Outi Kärenlampi.

– Minä pidän suomalaisia kivoimpina ihmisinä, joita koskaan olen tavannut. Olin myös innostunut jääkiekosta, sanoo Myriam Murillo.

Timofejs Zaicevs on ottanut Suomessa alleen polkupyörän ja kokeillut jo soutamista.

– Olin Keijärvellä ja tapasin ihania suomalaisia. Minusta tamperelaista ihanuutta ovat myös maisemat ja metsät!

Opettajat erinomaisia

Egyptin Kairosta Suomeen saapunut Anthony Gergis on heittänyt ennakkoluulonsa kylmistä suomalaisista romukoppaan ja puhuu innoissaan myös eukonkannosta ja jääkiekosta.

– Minusta suomalaiset opettajat ovat kerrassaan mainioita, he ovat taidokkaita ja osaavat ottaa oppitunnin haltuun. Ihastuin myös Tampereen teknillisen yliopiston laboratorioiden tasoon ja odotan innolla opintoja siellä.

Timofejs kertoo suomalaisten olevan hyvässä asemassa työmarkkinoilla Latviaan verrattuna.

– Suomi on pärjännyt, oma maani ei niin hyvin. Insinöörinä täällä on hyvä olla. Ja teidän kannattaa olla ylpeitä siitä, ettei Suomessa ole korruptiota.

Myriam ylistää muiden tapaan koulutusjärjestelmää Suomessa ja odottaa suomen kielen kurssin jälkeisiä opintojaan, joiden aikana hän haluaa tutustua suomalaisiin ympäristöystävällisiin tekniikan ratkaisuihin.

Koordinaattori Outi Kärenlampi kertoo myös Poliisiammattikorkeakoulun olevan mukana korkeakoulujen Unipoli-yhteistyössä. Kansainvälisille opiskelijoille Suomessa opiskelu alkaa suomen ja kulttuurin kurssilla. Kielen lisäksi opiskelijat tutustuvat Suomen ja Tampereen kulttuuriin muun muassa retkillä Vapriikkiin ja kokeilemalla muun muassa suomalaisten suosimiin eukonkantokisoihin.

– Tämän kahden ja puolen viikon kurssin jälkeen opiskelijat siirtyvät omien opinahjojensa orientoiviin opintoihin ja sieltä sitten suoraan oman oppiaineensa opintoihin, kertoo Kärenlampi.

Teksti: Taina Repo
    Kuva: Jonne Renvall

1 comment for “Suomen kielellä opiskelun alkuun

1. Päivi Piekka
        25.8.2013 at 15.32

Olen aikanaan saanut paljon apua ja tukea ja ystäviä vaihto-opiskelijana. Nyt eläkeikäisenä voisin antaa jotain palautuksena, jos tarpeen.

Terveiseni heille!

Päivi Piekka