”Nauttikaa opinnoista, miettikää työelämää, tutustukaa ihmisiin”

Juho-Pekka Jortama
    Ohi on! Juho-Pekka valmistui kuuden opiskeluvuoden jälkeen ja kertoo nyt omat vinkkinsä tuoreille opiskelijoille.

Tampereen yliopistosta valmistui kevätlukukauden 2013 aikana (13.6. mennessä) 584 kandidaattia, 619 maisteria ja 49 tohtoria. Yksi heistä on sosiaalitieteiden tuore maisteri Juho-Pekka Jortama, 27.

No Juho-Pekka, miltä tuntuu olla maisteri?

– Olo on aika vapautunut. Kuuden vuoden projekti on nyt ohi ja yksi elämänvaihe on takana. Nyt suunnataan sitten uusiin koitoksiin.

Mitäs tulevaisuudessa?

– Tulevaisuuden toiveina olisi oman alan töiden löytäminen. Päästä käyttämään niitä tietoja ja taitoja, joita täällä on oppinut, sellaisessa ympäristössä, joka itseä kiinnostaa. Tietysti heti ei välttämättä pääse sellaisiin töihin, mutta jos se jossain vaiheessa olisi mahdollista, niin olisin kyllä hyvin tyytyväinen.

Mikä oli parasta opiskelussa?

– Kokonaisvaltainen oppiminen erilaisista asioista, se että on kasvanut sekä ihmisenä että opiskelijana. Sellainen oman tiedon ja oman ymmärryksen lisääminen, tiedon yhdistäminen siihen, miten näkee asioita. Sekä tietysti ihmiset, sosiaalinen aspektihan opiskelussa on hyvin tärkeää.

Mikä oli haastavinta?

– Oppimaan opiskelu. Se että enää ei olla lukiossa. Että enää ei välttämättä riitä se, että lukee edellisenä iltana koealueen kerran läpi, vaan joutuu oikeasti pohtimaan sitä, mitä tässä oikein opiskellaan. Ja sellaisen hyvän opintopaketin hankkiminen. Tietää mitä haluaa opiskella sivuaineena ja mitä hyötyä niistä sivuaineista sitten on. Varsinkin silloin opintojen alussa, kun ei siihen saanut juurikaan ohjausta. Että joutui lähinnä pohtimaan sitä itse ja yhdessä opiskelukavereiden kanssa, että mitä kautta saa sen parhaan mahdollisen hyödyn irti myös niistä sivuaineista. Koska täällä on vielä vapaa sivuaineoikeus olemassa.

Jälkikäteen ajateltuna, oletko tyytyväinen omiin valintoihisi?

– Periaatteessa olen ihan tyytyväinen. Tietysti nyt myöhemmin tarkasteltuna olisi pitänyt opiskella ehkä enemmän taloustieteitä ja lisätä luonnontieteellistä ymmärrystä, matemaattista, tai oikeammin loogista ajattelua. Pääsivuaineet itselläni oli kunnallispolitiikka, hallintotiede, valtio-oppi ja kvantitatiiviset menetelmät.

Olit myös vaihdossa, suositteletko sitä muille?

– Suosittelen. Koska tämä on nyt se aika, että tämmöistä mahdollisuutta ei luultavasti tule koskaan myöhemmin. On hyvin vaikea lähteä työelämästä vuodeksi asumaan jonnekin muualle ja kokeilemaan jotain muuta. Jos siihen on vaan mahdollisuus ja tuntuu siltä, että haluaa lähteä, kannattaa ehdottomasti käydä. Siitä saa ihan loistavia kokemuksia, tutustuu loistaviin ihmisiin ja kielitaito paranee.

Minkälainen Tampereen yliopisto on opinahjona?

– Olen tykännyt paljon, ennen kaikkea siitä, että täällä on vapaa sivuaineoikeus. Saat opiskella käytännössä mitä haluat ja opetus on ollut hyvin laadukasta, että sen suhteen mulla ei ole mitään valittamista. Myös gradua varten sain hyvin paljon tukea opettajilta ja henkilökunnalta aina, kun sitä tarvitsin. Ja on pakko kehua vielä, että myös muihin asioihin, kuten vaihtoon lähtiessäni, sain hyvin paljon tukea ja neuvoja. Että yksin täällä ei missään vaiheessa jää, vaikka se joskus joistakin opiskelijoista siltä saattaa tuntuakin. Varsinkin aluksi.

Mitä terveisiä lähettäisit uusille opiskelijoille?

– Nauttikaa opinnoistanne ja ottakaa tästä elämänvaiheesta kaikki irti. Tämä on sellainen elämävaihe, jota tuskin elätte enää uudelleen. Ja pakko on vielä lisätä, että miettikää opintojanne myös työelämän kannalta. Vaikka tätä ei välttämättä kaikissa juhlapuheissa mainita, kannattaa miettiä mitä opiskelee, mikä on hyödyllistä ja mikä ei. Lisäksi verkostoituminen, oikeiden ihmisten tunteminen oikeissa paikoissa on erittäin tärkeää. Menkää ja tutustukaa toisiin ihmisiin.

Teksti: Reetta Isomäki
    Kuva: Taina Repo