”Vappuna sisälläni herää teekkari”

vappuohjelma

Tamy:n Lauri Koponen haluaa myös ylioppilaskunnalle oman vappulakituksen.

Opiskelijavappu alkoi Tampereella virallisesti jo 20.4., kun Ylioppilastalolle jätettiin jäähyväiset, mutta loppuhuipennus on vasta edessä. Tamy:n hallituksen järjestö- ja kunta-asioista vastaava Lauri Koponen on innoissaan monta päivää kestävästä opiskelijoiden karnevaalista.

– En kannusta mihinkään örveltämiseen, mutta mielestäni vappuna pitää osata relata ja nauttia juhlista. Yhden päivän ajan opiskelijoilla on oikeus olla välittämättä päivän askareista. Vappuna sisälläni herää teekkari, Koponen sanoo.

Tampereella tekniikan opiskelijat hoitavat perinteisen patsan lakituksen. Koponen muistuttaa että alun perin 1960-luvulla se on ollut Tamy:n kunniatehtävä.

Tamy:n Lauri Koponen sanoo, että huolimatta rankasta juhlaviikosta vapunpäivää ei silti kannata nukkua ohi.

– Joskus tekisi mieli mennä valtaamaan lakitus takaisin ylioppilaskunnalle vedoten historiankirjoihin, Koponen vitsailee ja sanoo teekkareiden hoitavan hommansa hyvin.

Tamy:n hallitus on kuitenkin miettinyt, että vappuaattona voisi lakittaa Minna Canthin patsaan, jolloin ylioppilaskunnallekin saataisiin oma perinne.

Teekkarit ovat aina ollut yhtenäinen ja tiivis ryhmä, kun taas ylioppilaskunnan ja ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan on ollut vaikea yhdistää hajanaista opiskelijaryhmää. Tämä näkyy myös vapun vietossa, sillä teekkareilla tapahtumia riittää, kun taas muut jakaantuvat ympäri kaupunkia eri juhliin. Koposen mielestä yhteistyötä pitäisi tehdä enemmänkin vapun suhteen.

– Tottakai kaikki ovat tervetulleita kaikkiin vapputapahtumiin, Tamyläiset Hervantaan ja toisinpäin. Opiskelijakuntia enemmän yhteistyötä tekevät ainejärjestöt, joille onkin annettu vapaus järjestää poikkitieteellisiä tapahtumia, Koponen sanoo.

Roni Kainulainen esittelee Wappustartin julistetta, joka oli torstaina TIRO:n, TTO:n ja PIRATE:n tapahtuma Kiovanpuistossa.

Myös Tamkossa huolehditaan siitä, että ainejärjestöillä on parhaat mahdolliset puitteet järjestää jäsenilleen vapputekemistä. Tamko:n kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaava Roni Kainulainen sanoo opiskelijakunnan luottavan teekkareiden vappuun, joilloin Tampereella on paljon juhlia.

– Olemme tyytyväisiä tähän järjestelyyn eikä jäsenistöltäkään ole tullut mitään valituksia, Kainulainen sanoo.

Tänä vuonna opiskelijakuntien yhteistyön tulosta ovat Sorsapuiston vappupiknik ja Nyyti goes Vappu -sisäilmapiknik, jonka järjestävät yhteistyössä Tamy, Tamko, TTYY, Silmu ry ja YTHS.

Vappu huipentuu Tamy:n piknikiin vappuaattona. Iltapäiväkahden jälkeen Sorsapuistossa valitaan parhaan siman tekijä, tiskijukka soittaa ja pelataan mölkkyä ja muita ulkoilma-aktiviteettejä – vaikka sää ei sallisikaan.

– Pitää muistaa pukeutua lämpimästi ja suojautua sateelta, jos sellainen sattuu, Koponen sanoo.

Ravintola-alalla työskentelevä Kainulainenkin aikoo pitkästä aikaa nauttia vapusta.

– Olen ollut kolme vappua töissä, mutta nyt pyysin aaton vapaaksi. Piknikillä istun ja käyn katsomassa teekkarikasteen, Kainulainen suunnittelee.

Aktiivien vapun valinnat:

Brunssi vai piknik?

Lauri: Piknik. Rento meininki ja näkee paljon kavereita.

Roni: Piknik. Saa tehdä omat maistuvat eväät ja sangriaa.

Ylioppilaslakki vai huumorihattu?

Lauri: Ylioppilaslakki. Vappuna on mukava muistella ylioppilaskirjoituksia ja niistä selviytymistä.

Roni: Ylioppilaslakki. Siitä on tullut perinne.

Sima vai kuohuviini?

Lauri: Kuohuviini. Vappuun kuuluvat niin viinin kuplat kuin saippuakuplat.

Roni: Sima. Sitä saa niin harvoin ja etenkin äidin tekemä sima on hyvää.

Munkki vai tippaleipä?

Lauri: Munkki. Maistuu paremmalta.

Roni: Munkki. Saa enemmän irti.

Vappupuhe vai teekkarikaste?

Lauri: Vappupuhe. Otetaan kantaa asioihin, hyvähenkinen linjaaminen.

Roni: Teekkarikaste. Vappupuhe on liian virallinen.

Nyyti goes Vappu -sisäilmapiknik sunnuntaina 28.4.  klo 16–19:30. Attilan 6. kerroksessa (Yliopistonkatu 38). Pakkaa eväskorisi, ja tule nauttimaan Waitoehtoisen Wapun rennosta tunnelmasta.

Tamyn vappupiknik tiistaina 30.4. klo 14 alkaen Sorsapuistossa. Tule nauttimaan hyvästä DJ musiikista ja katsomaan kuka on tiukin mölkyn pelaaja. Tapahtuman aikana on käynnissä ParasSima-kilpailu, johon voivat osallistua niin yksittäiset opiskelijat yhdessä tai yksin sekä ainejärjestöt ja harrasteyhdistykset.

Teksti ja kuvat: Hanna Laukkanen