Satu Saari

Sosiaalivakuutuksen alumnitapaaminen huipentui Valoviikkojen ilotulitukseen

Taija R-L WP_20151023_001

Kuva: Taija Remus-Lehtinen

TRE 72- nimellä kulkeva ryhmämme piti neljännen ”luokkakokouksen” Tampereella 23.10.2015.  Ryhmän nimi johtuu siitä, että olemme sosiaalivakuutustutkinnon suoritettuamme valmistuneet joulukuussa 1972 (tai vähän sen jälkeen). Mukana oli 13 alumnia eli yli puolet valmistuneista, joita oli parikymmentä. Nyt olemme eläkeläisiä melkein kaikki; nuorin on vielä mukana työelämässä. Suurin osa teki pitkän työuransa kelassa, osa työeläkeyhtiöissä ja osa siirtyi kuntien palvelukseen.

Tapaamisemme alkoi puoliltapäivin alakuppilassa kahvituksella, jonka kustansi Alumni ry:n avulla Alumnirahasto (KIITOS!). Kahvit miltei ainoassa tutussa paikassa maistuivat hyvin eri puolilta maata tulleille osanottajille.

Kahvin jälkeen opintotukipäällikkö Eini Mäkelä otti meidät hoiviinsa, ja kertoi yliopiston ja alan koulutuksen kuulumisista. Nyt vakuutusalaa voi opiskella johtamiskorkeakoulussa kauppatieteiden maisteriohjelmassa.  Eini vei vielä kampuskierrokselle Päätalosta Linnaan. Yliopistoa on paljon rakennettu sitten meidän opiskeluaikojen, ja siksi kierros oli hyvin mielenkiintoinen. Erityisesti kaunis ja monille käyttäjille avoin kappeli oli vaikuttava ja uutta tässä yhteisössä. Vanhasta muistista nautimme lounaan Tillikassa, jonne kaksi viimeistä osanottajaa ehti mukaan. Yllättäen Sinikalla oli mukana kaikkien opiskeluaikaiset kirjalliset seminaari- ja harjoitustyöt. Hienoja töitä olimme tehneet, mutta useilta olivat nämä merkkiteokset muuttojen mukana kadonneet. Ja kuin meidän kunniaksemme Tampere oli illaksi järjestänyt Valoviikkojen avauksen ja ilotulituksen.  Yhdessäolo jatkui vielä ja öisiä muuttuneita Tampereen maisemia ihailimme Tornista.

Osanottajiin teki vaikutuksen se, miten hienosti Tampereen yliopisto ja Alumni suhtautuivat meihin; olimme kuin kutsuvieraita. Tästä kaikesta olette ansainneet ison kiitoksen!

TRE 72 puolesta

Marjaliisa Aranko
järjestelyistä vastanneen Kvartetin jäsen

AlumniavustuksetAlumniavustuksia myönnetään esimerkiksi erilaisten alumnitapahtumien, ”luokkakokouksien”, vierailuluentojen, työelämävierailujen ja mentorointiohjelmien toteuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Alumniavustusta voidaan myöntää esimerkiksi kohtuullisiin tilavuokriin, tarvike- ja tarjoilukuluihin sekä markkinointikuluihin.

Avustusta haetaan vapaamuotoisella hakemuksella Tampereen yliopiston alumnirahastosta.

(Melko) vanhat iltakoululaiset tapasivat Tampereella

Kolea kesä osoitti lämpenemisen merkkejä kun elokuinen lauantaipäivä keräsi noin 80 politologia alumnitapaamiseen. Päätalon Juveneksen tuttuun ravintolaan alkoi kerääntyä aamupäivän aikana alumneja tarkistamaan opiskelijaruuan nykytason. Uunilohi maistui ja pitkään pöytään liitettiin aina vain uusia osia kun tuttuja opiskelijakavereita ja opettajia vuosien takaa valui halausten kera paikalle.

Varsinainen ohjelma aloitettiin oikeaoppisesti akateemisen vartin yli puolenpäivän. Luentosali A1:ssä hiljennettiin saliin saatelleet Abba-videot ja alumnit saivat vararehtori Harri Meliniltä, professori Ilkka Ruostetsaarelta ja Iltakoulun nykyiseltä pj:ltä Mikko Lampolta vuosikymmenet poispyyhkäisevän päivityksen Tampereen yliopistosta. Paikalle oli tullut myös ilahduttavan monta nykyistä ja takavuosien opettajaa sekä nykyiltakoululaista verkostoitumaan alumnien kanssa. ”Alumnit kartalle” –seminaarin aikataulut venyi ja paukkui kun keskustelulle ei loppua meinannut tulla.

Päiväkahvien jälkeen lähdettiin kampuskierrokselle jossa tutustuttiin varsin paljon muuttuneeseen kampusalueeseen. Kierroksen kohokohtia oli käynti Politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelman nykyisissä tiloissa. Siellä alumnit saivat lahjaksi politiikan tutkijoiden viimeaikaisia julkaisuja ja kuulivat professori Tuomas Forsbergilta lisää yksityiskohtia Tampereen politiikan tutkimuksen nykyvaiheista.

Kierros päättyi liikuntatalo Atalpaan jonne oli varattu virvokkeita ja koko palloilusali sählyn pelaamista varten. Iltakoulun urheiluseuran Työväen ampujien hieman jo haalistuneet pelipaidat kaivettiin esille ja parikymmentä rohkeaa, vammoja pelkäämätöntä veresti sählyvuorojen muistoja. Ratkiriemukkaan sählypelin jälkeen oli hetken hengähdystauko ennen iltatapahtumaa.

Juvenes oli suostunut ystävällisesti avaamaan alumneille Attilan ajoilta tutun, joskin täydellisesti uudistetun Attilan kuppilan iltakekkereitä varten. Alkumaljojen jälkeen syötiin ”Tuulahdus maailmalta” –menun antimia joka sopikin hyvin moniin maailman kolkkiin vuosien varrella hajaantuneelle politologijoukolle. Yhdessä ennalta koostettu soittolista meni hieman hukkaan koska puhuttavaa tuntui olevan paljon ja vuosikymmenet kurottiin kiinni iloisen puheensorinan peittäessä musiikin alleen.

Kymmeneltä suunnistettiin (ensimmäiseksi) jatkopaikaksi varatulle Telakalle. Illan kääntyessä yöksi suuntasi vielä hämmästyttävän suuri joukko alumneja kohti Dorista. Ovella lausuttu koodisana ”Iltakoulu” päästi päivän aikana silminnähden nuorentuneet alumnit jonon ohitse ilmaiseksi sisään. Tanssilattialla oli tungosta ja raportoijan poistuessa paikalta kello kolme jäi sinnikkäimpien joukko vielä tarkistamaan Dorpan valomerkin. Kaikkien mielestä erinomaisen onnistunut alumnitapahtuma oli takana ja tyytyväisyyden hyrinä somessa alkoi…

 

”Hilpeää ja hauskaa tavata teitä kaikkia! Jollain kivalla tavalla tuntui jälleen 20 vuotta häviävän hetkeksi kanssanne!”

”Radiossa eilen joku tuntematon sanoi että haluaisi olla taas nuori, mutta pitää nykyisen tietämyksensä. Eikös tämä ollut sitä päivän ajan?”

”Se myös kävi selväksi, että nyky-Iltakoulukin on erittäin hyvissä käsissä.”

”Riemastuttava tapaaminen, kerrassaan. Kuulumisten perusteella ollaan varsinaisia hybridiosaajia, all over the yhteiskunta.”

”Herrrajjjestas, olipa hauskaa! Lisää alumnitoimintaa!”

 

tapahtumasta raportoi Ismo Isopoussu

AlumniavustuksetAlumniavustuksia myönnetään esimerkiksi erilaisten alumnitapahtumien, ”luokkakokouksien”, vierailuluentojen, työelämävierailujen ja mentorointiohjelmien toteuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Alumniavustusta voidaan myöntää esimerkiksi kohtuullisiin tilavuokriin, tarvike- ja tarjoilukuluihin sekä markkinointikuluihin.

Avustusta haetaan vapaamuotoisella hakemuksella Tampereen yliopiston alumnirahastosta.