Nina Etelävuori

Kohti tuntemattomia ilman ahmimista – 3 vinkkiä vaihtoon

Kalenterinsa kapasiteetista liikoja luuleva viestinnän
opiskelija on juuri palannut Tampereelle Göteborgista,
jossa vietti viime syksyn Nordplus-vaihdossa.

1. Älä ahmi

Omat tavoitteeni neljälle vaihtokuukaudelle olivat vaatimattomasti muun muassa oppia puhumaan sujuvaa englantia sekä hallita toinen kotimainen, tutustua uusiin ihmisiin ympäri maailman, saada ruotsalaisia kavereita, käydä juhlissa kaikkien menetettyjen Tampere-bileiden edestä, sanoa joo reissuille ja tietenkin opiskella sekä työelämän että opintojen kannalta mielenkiintoisia ja hyödyllisiä kursseja (ja tosissani olin ajatellut että vaihdossa olisi viimein aikaa myös opetella valokuvaamaan, joogaamaan, neulomaan ja työstämään omia nettisivuja).

Käytännössä tämä tarkoitti heikkohappisten sunnuntailenkkien lisäksi sitä, että lähetin kymmeniä sähköposteja, jotta välttäisin tavallisesti tarjotut vaihtarikurssit. Tämä taas myöhemmin johti siihen, että vietin 10-tuntisia päiviä yliopistolla samalla, kun vaihtarikavereiden suunnitelmat seuraavalle päivälle saattoivat muodostua illan juhlista. Vaikka aikaiset aamut, myöhäinen kirjastohengaus ja jatkuvat esseeni olivat yleinen vitsi kaveripiirissäni, viihdyin kursseillani ja tutustuin niiden avulla paikallisiin opiskelijoihin. Kuitenkin jälkiviisaana olisi pitänyt päättää tehdä suorituslistaltani muutama asia kunnolla sen sijaan, että nyt säntäilin puolivoimilla joka suuntaan. Ilman täyttä kalenteria olisin varmasti onnistunut nauttimaan enemmän myös reissuista ja juhlista.

2.) Nauti vapaudesta

Vaihto saattaa olla viimeinen tilaisuus lähteä spontaaneille pidennetyille viikonloppureissuille ennen opintojen päättymistä ja työelämään siirtymistä. Varsinkin jos sattuu tekemään onnistuneet kurssivalinnat (eli toisin kuin minä), luentoja saattaa olla vain pari viikossa, jolloin reissuja ei tarvitse kummemmin edes aikatauluttaa.

Reissuja ei kannata jättää väliin ainakaan rahan takia. Jokainen matkalippuni maksoi vähemmän kuin Pendolino Tampereelta Helsinkiin. Vaihtokaverit elävät yhtä lailla säästöillään (tai omaksi yllätykseni usein vanhempiensa avustuksilla) eli rahaa tuskin on liikaa kellään. Reissuille lähtiessä todennäköisimmin yhdessä valitaan halvimmat airbnb:t ja ollaan valmiita matkustamaan kahdeksan tuntia bussissa parin tunnin (huomattavasti hintavamman) junamatkan sijaan.

Kannattaa nauttia myös vaihtolukukauden kääntöpuolesta ja kutsua itsensä kylään. Omassa Göteborgin yksiössäni majoittui useita kavereitani, joille pääsin esittelemään kaupunkia paikallisten tapaan. Eli vaikka päättäisi skipata vaihtolukukauden, ei kannata jäädä kotiin. Omalla maraton-matkallani pääsin hyödyntämään Brysselissä vaihdossa olleen kaverini vieraanvaraisuutta ja kaupunkivinkkejä.

3.) Hyppää tuntemattomien seuraan

Klisee, mutta parhaat kokemukset syntyivät yhdessä. Itselläni arjen kolminaisuus pyhittyy helposti opiskelun, treenin ja töiden ympärille, mutta Götebörgissa päätin koettaa järjestää aikaa sosiaalisuudelle. Kavereiden saamisessa auttoi välitön yolo-asenne. Parhaimpiin bileisiin lähdin lähes suoraan salilta, kun saatoin matkalla kotiin mennä sanomaan hei grillaaville espanjalaisille. Yhden syksyn hauskimmista reissuistani tein kaveriporukan kanssa, josta etukäteen tunsin yhden henkilön, mutta Köpis-viikonlopun jälkeen kahdeksan lisää. Uskalla siis sanoa joo ja hypätä tuntemattomien seuraan.

Usein vaihto-opiskellessa tulee helposti vietettyä aikaa pelkästään vaihtareiden kanssa. Jos paikalliset tutut kiinnostavat, kannattaa esimerkiksi aloittaa harrastus, josta on haaveillut.  Yliopistolta löytyy erilaisia järjestöjä niin palloiluun, tanssiin, musiikkiin kuin käsitöihin. Somesta löytyy tapahtumakutsujen ja tindereiden lisäksi lukuisia ryhmiä keskittyen harrastuksiin, kiinnostuksiin tai asuinalueisiin. Vaihdon ensimmäisenä iltana kirjoitin suomalaisten Göteborgissa asuvien nuorten Facebook-ryhmään, josko kukaan osaisi suositella, mistä ostaa edullisesti pyörän tai läppärin. Pari minuuttia myöhemmin sain paikalliselta viestin, ettei tiedä pyörästä tai läppäristä, mutta on samana iltana lähdössä ulos kavereidensa kanssa ja olisin tervetullut mukaan. Muistan olleeni aivan liian väsynyt, mutta ryömin peiton alta. Ja onneksi nousin, ensimmäisenä iltana tapaamieni kaverien kanssa vietin niin ruotsalaiset rapujuhlat kuin monta rentoa leffailtaa.

Vinkkejä voisi listata loputtomasti, mutta tärkeintä on kuitenkin kuunnella itseänsä ja muistaa että virheistä oppii. Lähde avoimin mielin ja tee vaihdostasi juuri itsesi näköinen.

Kolmesta yhteen – lukiolaisilta hyväksyntä T3-hankkeelle

Toteutuessaan suorastaan salaperäisen epämääräinen T3-hanke Tampereen korkeakoulujen välillä voisi lisätä huomattavasti korkeakoulujen yhteistyötä.  Puhutaan, että korkeakoulujen yhteisorganisointi mahdollistaisi esimerkiksi vapaan sivuaineoikeuden tamperelaisten korkeakoulujen välillä.

Tällä hetkellä korkeakoulujen yhteistyön tuloksena Tampereen opiskelijoille on mahdollistettu yhdenvertaiset liikuntapalvelut ympäri Tamperetta. Konkreettisesti tämä näkyy siten, että maksamalla Atalpan kausimaksun saa opiskelija mahdollisuuden urheilla myös Tampereen ammattikorkeakoulun ja teknillisen yliopiston liikuntatiloissa.

 

Lisäisi lukiolaisten mielenkiintoa Tamperetta kohtaan

Akusti Kalliokoski opiskelee nyt toista vuotta Mäntän lukiossa. Tulevaisuuden varalle hän on suunnitellut folkloristiikan opintoja Turun yliopistossa. Kuitenkin Tampereen korkeakoulujen mahdollinen yhteistyö saattaisi innostaa häntä hakemaan Tampereen yliopistoon opiskelemaan historiaa, jota hän voisi syventää esimerkiksi TAMKin media-alan opinnoilla.

Kauhajoen lukiossa opiskeleva Henna Siirtola ei myöskään ole ennestään tietoinen Tampereen korkeakoulujen yhteistyöhankkeista. Siirtola pitää yhdistymistä positiivisena asiana ja kertoo, mikäli mahdolliset sivuaineopinnot eri korkeakoulujen välillä toteutuvat, saattaisi se lisätä useiden ensihakijoiden mielenkiintoa Tampereen yliopistoa kohtaan.

Laura Ramstadius Porin lyseosta on suunnitellut hakevansa opiskelemaan hallinto- tai kauppatieteitä. Ramstadius ei ole aiemmin kuullut korkeakoulujen yhteistyöstä, mutta pitää mahdollisuutta opiskella poikkitieteellisemmin pelkästään hyvänä asiana. Sivuaineopintoina hän voisi harkita TTY:n ympäristöteknologiaa.

 

Teoria ja käytäntö yhteen

Korkeakoulujen yhdistymisen tuomia laajempia sivuainemahdollisuuksia Akusti Kalliokoski pitää ehdottomasti vain positiivisena juttuna. ”Ennen lukion jälkeen on pitänyt valita yliopiston teoria tai ammattikorkeakoulun käytäntö. Olisi hienoa, jos tätä jaottelua ei tarvitsisi tehdä, vaan yliopiston teorian voisi sitoa ammattikorkeakoulun tarjoamaan käytäntöön. Tällöin pää ei ehkä hajoaisi pelkkään teoriaan”, Kalliokoski pohtii.

Kalliokoski pitää yhdistymistä pelkästään positiivisena, sillä sen avulla korkeakoulut pystyvät tarjoamaan monipuolisempaa opiskelua ja omanalaisiaan opintopolkuja. Anni Jokiranta Lahden lyseosta on pohtinut hakevansa opiskelemaan sosionomiksi. Korkeakoulujen yhteistyön Jokiranta kokee hyväksi asiaksi ja uskoo, että erityisesti sosionomin opintoja voisi tukea psykologian kurssit yliopistolla

Paletin laajenemista vähemmän ennakkoluuloja ja enemmän yhteisyyttä

Esko Nieminen on hakenut opiskelemaan puheviestintää Tampereen yliopistoon. Vaikka korkeakoulujen yhteistyö ei vaikutakaan hänen omaan hakupäätökseensä, on Niemisestä hyvä, ettei yliopistoissa sulkeuduta liikaa omiin lokeroihin, vaan pidetään kurssit ja opinnot avoimina. Itse hän voisi kuvitella opiskelevansa puheviestinnän opintojensa lisänä esimerkiksi tradenomiopintoja Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Puheviestinnän yliopisto-opintoja harkinnut Viivi Järvinen lisää, että avoimuus saattaisi laskea eri korkeakoulujen ennakkoluuloja toisistaan. Vaikka Järvinen pitää yliopistoa paikkanaan näkee, että useammat opintomahdollisuudet saattaisivat innostaa häntä esimerkiksi pohtimaan sivuaineena ammattikorkeakoulussa tarjottavaa käsikirjoitusta.

Käytännön toimivuus

Tällä hetkellä musiikkiteatteria ammattikorkeakoulussa opiskeleva Liisa Hytti kertoo, että hyödyntäisi Tampereen yliopiston opinto-oikeuksia, jos ne hänellä mahdollistettaisiin . Esimerkiksi monipuolisemmat kieliopinnot ja teatterin ja draaman tutkimuksen kurssit laajentaisivat hänen tutkintoaan.

Monilla aloilla, joissa työllistyminen on epävarmaa, omanlaisesta ja persoonallisesta tutkinnosta olisi varmasti hyötyä erottuakseen. Tässä korkeakoulujen yhteistyö ja laajemmat kurssivalikoimat saattaisivat toimia jopa parempina mahdollistajina mielekkääseen ja omannäköiseen työhön.

 

Vaikka nykyinen yhteistyö korkeakoulujen välillä on mahdollistanut esimerkiksi TTY:n kiipeilyseinän maksuttoman käytön ja mahdollisuuden hikoilla TAMKin kuntosalilla, jossa fysioterapeuttiopiskelijat ovat avustamassa laitteiden oikeaoppisessa käytössä, harmittavan harva tamperelainen korkeakoulu-urheilija hyväksikäyttää mahdollisuutta.

Miten kävisi, jos kulkuoikeus ulottuisi liikuntahalleista auditorioiden kautta opintopisteille? Löytävätkö kurssit kävijöitä, muuttuuko maistereiden maine?

Yhtä monta vappua kuin juhlijaa

 

Vappuna Tampere täyttyy valkohattuisesta kansasta, ilmapalloista ja poksahdellen tyhjenevistä skumppapulloista. Monen korkeakouluopiskelijan vappuun kuuluu paljon muutakin kuin vapunpäivän piknik, tippaleivän murustaminen ja valkolakin vuosittainen ulkoilutus.

Jokaisella yliopistolla ja peräti ainejärjestöllä on omat vappuperinteensä. Iida Jäykkä kertoo, millaiseksi Tampereen kauppatieteilijöiden ainejärjestön Boomi ry:n vappu on muodostumassa, Ilkka Haapala avartaa käsityksiämme siitä, mitä tulevat lääkärit puuhaavat toukokuun vaihteessa ja Juho Vähätalo antaa teekkarinäkökulman tapahtumien kulkuun

.hämeenkatuKaksi viikkoa tapahtumia

Vapputapahtumäryöppy alkaa monilla ainejärjestöillä hyvissä ajoin huhtikuun puolella. Tamy nostaa Tampereen yliopiston ensimmäiseksi vapputapahtumaksi johtamiskorkeakoulun puistofutiksen, jonka mestaruudesta kamppaillaan 20.4. Samana iltana Boomi ry:n vappu alkaa olutseura BOSAn järjestämästä unohtuneiden pubien illasta.

TLK eli Tampereen lääketieteen kandidaattiseura ry on käynnistää vapun jo 17.4. omilla vappusitseillään. Tampereen teekkareiden peräti 76 erilaista tapahtumaa sisältävä vappu alkaa heidän vappujulkaisunsa Tampin paljastuksesta 16.4.

Tampereen opiskelijoita ainejärjestöjen yli yhdistävä wappuradio aloittaa lähetyksensä 21.4 taajuudella 101,6 MHz.

 

Vappuvalmistautuminen

Perinteisesti vappuun kuuluvat sima, serpentiini, munkit ja tippaleivät. Mikäli sima ei ole vielä käymässä, kannattaa laittaa juoma aivan pian porisemaan, jottei vappuna suuta kuivaa. Iida ja Juho korostavat, että parhain tapa valmistautua vappuun on suorittaa vappuajan deadlinet pois alta ennen viimeistä yötä – eihän kukaan halua päntätä, kun voisi juhlia. Myös haalarimerkit kannattaa huolehtia hyvissä ajoin paikoilleen. Juho muistuttaa, että vapusta on helppoa nauttia, kun muistaa ravita itseään muillakin kuin pizzalla, munkeilla ja simalla.

Iida luottaa kokemukseen ja kertoo, että vapputunnelmaan pääsee helpoiten selailemalla menneiden vappujen kuvia ja erityisesti lähtemällä tapahtumiin avoimin mielin. Ilkka kertookin, että lääkisläisten vuosirenkaat voidaan laskea kartoittamalla haalareiden väriä. Fuksejen puhtaan valkoiset haalari tummenevat vuosi vuodelta

 

teekkarikaste

Legendaarinen Teekkarikaste Koskenrannassa Vappupäivänä klo 13.00

Vappupäivänä piknikkejä

Boomin tänä vuonna salaliittoteemainen vappu päättyy piknikkiin Koskenrannassa, jossa boomarit seuraavat teekkareiden vapun huipennusta teekkkarikastetta. Juho mainitseekin fuksikulkueen ja -kasteen yhdeksi yliopistouransa tärkeimmäksi hetkeksi.

TLK:n vappuaatto huipentuu, kun vuoden fuksi ripustaa itse tekemänsä stetoskoopin Hämeensillan patsaan kaulaan. Aiemmin stetoskooppeja on tehty niin puutarhaletkusta kuin käsisuihkusta. TLK:n vappupäivän aloittaa potilassänkyviesti, jossa joukkueet työntävät sänkynsä lyhyen radan läpi ja suorittavat samalla sängyllä makaavalle potilaalle hoitotoimenpiteen, kuten katetroivat lenkkimakkaran tai kietovat poloisen lepositeisiin. Loppupäivä jatkuu rennosti ainejärjestön vappupiknikillä Sorsapuistossa.

 

Minimuistilista Vappuun

Tamyn wappuviikot

Poikkitieteellinen Särkän Märkä

Tampereen wappuradion taajuus: 101.6 MHz

Marttojen simaresepti

 

 

Kuvat: Julia Vistbacka

 

 

Jännitys on voimavara

Ruotsin suullinen esitelmä. Spontaanin sivuainekurssin ensimmäinen luento, kun ei tunne ketään salissa olevaa. Asiallinen tapaaminen virastossa, jonka toimintatapoja ei tiedä. Hetki, jolloin kerrotaan rakastavansa. Sydän pumppaa, kädet hikoavat ja hengitys tihenee. Jonkin on oltava pielessä – eikö?

– Jännitys on normaali tunnereaktio haastavissa tilanteissa,  vastaa psykologi Marjo Tossavainen. Hänen mukaansa jännittäessä sympaattinen hermosto valmistaa alkukantaisesti elimistöä joko taistelemaan tai pakenemaan, minkä vuoksi lihakset jännittyvät ja aineenvaihdunta tehostuu. Jännittäminen on siis evoluution tuote, joka mahdollistaa mahdollisimman kovan suorituskyvyn.

89 % kokee seminaariesitelmät jännittäviksi

Tossavaisen mukaan yliopisto-opiskelijoista 89 prosenttia kokee seminaariesitelmät jännittäviksi ainakin silloin tällöin. Hänen mielestään pieni jännittäminen, johon kuuluu esimerkiksi poskien punoittaminen ja käsien tärinä, on vain osoitus, että esiintyjä on läsnä tilanteessa ja arvostaa yleisöään. Tämä herättää ja vireyttää yleisön.

Riikka Koskisen harrastuksiin kuuluu esiintyminen. Improvisoidessaan hän astuu yleisön eteen ilman suunnitelmia tavoitteenaan yleisön naurattaminen. ”Jos ei jännitä, tietää, ettei ole latautunut esitykseen kunnolla”, Riikka kertoo. Esiintymisen lisäksi hän jännittää myös monia arkisiakin asioita, kuten kirjastoon menemistä, kun on taas unohtanut kirjastokortin PIN-koodin tai kummityttönsä ristiäisiä.

Improvisoidessa ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu Kuva: Tiia Sorjonen

Improssa edes esiintyjä ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu
Kuva: Tiia Sorjonen

Kokenut esiintyjä osaa käyttää jännitystä hyväkseen, kun taas kokemattomalle esiintyjälle jännitys saattaa peilautua tunteena, että jokin pielessä. ”Jos en jännitä ennen keikkaa, olen huolissani”, kertoo Vesa-Matti Loiri Vain elämää -sarjan avausjaksossa.

Jännittämistä voikin siis pitää osoituksena siitä, että jännitettävä asia on itselle merkityksellinen. Jännitystä ei kannata pelätä vaan hyödyntää. Sen avulla voi löytää elämän tärkeimpiä hetkiä ja ihmisiä. Tutun ja turvallisen ulkopuolinen saattaa jännittää, mutta jos ei ikinä hyppää pois omalta mukavuusalueelta, on vaikea kokea uutta.